Gra typu szachy - jak to stworzyć?

1

Cześć!
Chciałbym zrobić grę, coś w stylu szachów, gra dwójka graczy online, wszystko zrobione w Django. Tylko jak teraz do tego podejść żeby jak najmniej używać JS, a jak najwięcej pythona/django. Czy najlepiej będzie użyć Django REST API? tak żeby całą logikę robić na serwerze, a nie w JS w przeglądarce. np. jak użytkownik przesuwa pionka, to chciałbym żeby frontend dał znać do serwera (django) ze cos sie zmienia a on zajmuje się resztą. Jak to zrobić?

0

żeby frontend dał znać do serwera (django)

frontend może to zrobić na różne sposoby: AJAX, fetch, WebSockets, czy nawet zwykłe formularze HTML.

0

co do samej rozgrywki to mozesz sobie podpiac jakis istniejacy silnik szachowy.Widze ze na dokcer hubie jest np. stockfish: https://hub.docker.com/r/jeanluca/stockfish

0

@Suchy702:

Nie patzr all-in-one, ale dziel problemy na podproblemy.

Z czym masz problem:
algorytmami szachowymi - frontend nie ma nic do rzeczy
frotendem i jego odświeżaniem - to tak naprawdę nie ma nic wspólnego z szachami

Suchy702 napisał(a):

tak żeby całą logikę robić na serwerze, a nie w JS w przeglądarce.

Noooo logiki szachów w JS to ja sobie nawet po pijanemu nie wyobrażam.

0

Nie mam zadnych problemow z algorytmami zwiazanymi z szachami, logiką i silnikiem do tej gry. Jednak nie wiem w jaki sposób robi się coś takiego online. Z tego co przeczytałem i zauważyłem, trzeba użyć Django channels, aby dwójka graczy mogła grać ze sobą in-real-time (projekt chce stworzyć używając jak najwiecej Django)
Nie mam dużego pojęcia o HTML/CSS/JS, zastanawiałem się czy Django wystarczy, aby wprowadzać zmiany na stronę, bez jej ciągłego odświeżania, nie używając przy tym dużo JS. (Bo z tego co wiem JS uzywany do robienia rzeczy na stronie lokalnie i nie trzeba odswiezac strony zeby zobaczyc ze cos sie zmieniło)

1

Najprościej do rozdzielic to na część serwerową i aplikacje, napisz aplikacje w JS/TS, backend w Django a zepnij to razem przez websockety aby wszystko działało w realtime

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1