Aplikacja webowa z angularem - co wybrać?

0

Witam, mam do zrobienia aplikację webową - właściwie prosty formularz do zwrotów towarów.
Jako że ostatnio rzeźbię wyłącznie interfejsy API w dot necie, a kiedyś konsumowałem też API we froncie pisząc front w Angularze, to jestem może trochę nie na czasie.

To co potrzebuję to:

  1. Zapisać podstawowe dane z formularze do jakiejs bazy danych (darmowa Firebase na start?).
  2. Oprócz tekstu muszę mieć możliwość zapisu zdjęć i filmików opisujących reklamowany produkt - gdzie to hostować?
  3. Jak już to będzie gdzieś siedzieć 'online' to muszę jakoś pobrać też te dane dla pracownika, który używa aplikacji desktopowej - czyli jakieś API do bazy i jego konsumowanie?
  4. Znam Angulara z weba tylko i tego bym się trzymał.
  5. API chyba w node.js - ale tutaj musze doczytać - generalnie musi być lekko (na pewno nie użyję .neta)

Plus pytanie gdzie to wszystko postawić i deployować - startowo powinno być to coś darmowego na start lub taniego - to ma być mała apka.

Proszę o porady - co wybrać :)

3

rzeźbię wyłącznie interfejsy API w dot necie
[...]
(na pewno nie użyję .neta)

A w sumie - czemu, skoro cały czas w tym siedzisz, więc tą technologię masz raczej opanowaną dość dobrze?

gdzie to wszystko postawić i deployować - startowo powinno być to coś darmowego na start lub taniego - to ma być mała apka.

Tutaj dowolny VPS wystarczyłby, nawet taki z OVH za jakieś 12 zł netto miesięcznie.
Problemem mogą być dane, które klienci prześlą - zdjęcia czy filmy. Małe i tanie serwery mają po kilkanaście GB przestrzeni, wiec szybko może się to zapełnić. Może w ogóle, zamiast iść w VPS, spróbowałbyś jakiegoś hostingu. Z tego co piszesz, nie masz jakichś wygórowanych wymagań, więc na zwyczajnym współdzielonym powinno zatrybić. Plusem jest to, że jak masz VPS to wszystko na Twojej głowie (zabezpieczenie serwera, aktualizacje systemu i pakietów, przeglądanie logów itp) a przy gotowej usłudze hostingu wszystko (łącznie z backupami) jest po stronie dostawcy.

Ja osobiście najczęściej korzystam i mogę polecić OVH albo Cyberfolks. Cenowo i jakościowo nie mam zastrzeżeń.

2

Tytuł:

co wybrac?

Treść:

lampasss napisał(a):
  1. Znam Angulara z weba tylko i tego bym się trzymał.
  2. API chyba w node.js - ale tutaj musze doczytać - generalnie musi być lekko (na pewno nie użyję .neta)

Nie rozumiem tego tematu. Czemu pytasz co wybrac jak wszystko już wybrałeś?

No chyba że chcesz się zapytać tylko o free hosting Node.js

0

Może zamotałem trochę temat -
na froncie bedzie Angular - na backendzie (bo API potrzebuje) Nodej.js - jaki hosting? pierwszy lepszy?
gdzie hostować załączniki (graficzne) :)

3

Co do "gdzie hostować?" - możesz rozbić sobie usługę na dwie części. Tak często się robi, żeby optymalizować koszty. Czyli jakiś najbiedniejszy i najtańszy VPS za kilkanaście zł miesięcznie (albo hosting - w zależności czy hosting współdzielony ma to, czego Tobie potrzeba oraz czy chcesz się bawić w utrzymywanie VPS'a) oraz do tego typowo hosting współdzielony, który nie będzie miał żadnego https://cyberfolks.pl/hosting-www/będzie działać jako storage. https://cyberfolks.pl/hosting-www/ - masz 300GB za 15 zł miesięcznie. Chyba nie jest źle, co?

0

a Firebase ktos by polecil do tej misji?

2

Ale jak Firebase to po co ci API? Celem Firebase chyba jest to, żeby nie trzeba było robić API. Mnie tylko zastanawia czemu chcesz użyć Noda jak umiesz .Neta, którego również możesz załadować w dockera albo odpalić na linuxie.
Możesz spróbować jakiegoś darmowego planu chmurowego.

0
S4t napisał(a):

Ale jak Firebase to po co ci API? Celem Firebase chyba jest to, żeby nie trzeba było robić API. Mnie tylko zastanawia czemu chcesz użyć Noda jak umiesz .Neta, którego również możesz załadować w dockera albo odpalić na linuxie.
Możesz spróbować jakiegoś darmowego planu chmurowego.

słuszne uwagi poniekad, zatem:

  1. Projekt lekko komercyjny - malutki moim zdaniem - a jest opcja pobawić sie czyms nowym po godzinach.

  2. dockery, kontenery i linuxy - jak dla mnie przykladowy aws/azure brzmi dobrze - ale klient 'chcialby po kosztach' - wlasciwie to moj kolega - wiec nie bede mu forsowal platnych planow.

  3. dlaczego nie .net? - jak wyzej - poza tym - sa lzejsze srodowiska - a na node.js sie nie upieram ale chyba jest popularne i wsam raz na lekkie API

  4. ogolnie to chyba tylko Angular jest moim must have - reszte moge sie dostsowac w miare....ale jak wyzej, mam pewne warunki brzegowe :)

    rozwazam tez aby uzyc tego co oferuje firebase i nie kodzic swojego kolorowego API - ale nie wiem do konca jakie mozliwosci oferuje Firebase - czy ktos uzywal w praktyce - stad pytam

0

Ja ogólnie polecam się nie przywiązywać do technologii. Wybierz to które jest najlepsze do zadania, a nie to które znasz najlepiej.

0

tak więc, pobawiłem się trochę angularem - backend oparłem o Firebase (od Googla) - darmowy do moich potrzeb a zaoferował mi bazę danych (Cloud Firestore is a cloud-hosted, NoSQL database that your Apple, Android, and web apps can access directly via native SDKs) oraz hosting aplikacji, a nawet przyjazny URL w stylu: https://moja-apka.web.app/ - pozdrawiam i polecam takie zestawienie do prostych rzeczy.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1