Utworzona lokalna strona html jako aplikacja

0

Czesc wam.
Mam taka oto zagwozdke.
Czy (lub jak) da sie zrobic by utworzona (i otwierana) tylko lokalnie strona www (lub moze lepiej - pliki html) zdolna by byla do dzialania jak aplikacja/program by moc w niej operowac na plikach znajdujacych sie w folderze z ta wlasnie strona?

0

Wszystko się da. Tylko jakie operacje chcesz robić na tych plikach?

1

Da się zrobić, wystarczy stworzyć sobie lokalnie jakiś serwer

0

@youmound: Chcialbym moc wykonac plik (html), ktory uruchomiony lokalnie - bedzie mogl edytowac siebie samego z np wypelnionych formularzy i/lub tworzyc inne pliki do ktorych dostep zapisany bedzie a automatu w tym wlasnie pliku.

0

same PHP nie obsłuży formularzy.

potrzebujesz minimum DHTML

czyli HTML + JavaScript.

a najlepiej by było na PHP działać

0

@youmound: html + js to jest cos co szukam. czy taki plik zdolny bylby tworzyc inny plik dodajac jego zawartosci kod html? Czy moglbys podac mi jakis link do podobnego rozwiazania lub hasla pod jakim musialbym szukac? z gory dziekuje

0

@szatkus: ...ale jak sie domyslam exe - tym bardziej nie bedzie mogl edytowac sam siebie modyfikujac swojej zawartosci i musialby byc uruchamiany zawsze jako pierwszy? Czy w ogole istnieje jakas mozliwosc na to by program modyfikowal sam swoja zawartosc z np wypelnionych formularzy?

0

Po co chcesz zmieniać kod HTML? Bo to dość istotne. Nie lepiej stworzyć jakieś widoki oparte na danych? Jaki efekt chcesz dokładnie uzyskać? Bo jak chcesz to pobaw się w NetCore np

0

Inny sposób, to napisanie prostej aplikacji zawierającej w sobie osadzoną kontrolkę przeglądarki. Nie wiem, jak obecnie, ale dawniej w .NET można było tak osadzić przeglądarkę Internet Explorer i możliwe było wywoływanie darzeń samej aplikacji z poziomu pliku HTML, po prostu trzeba było robić wywołania odpowiedniej funkcji JavaScript i zaimplementować funkcję obsługi tych zdarzeń w aplikacji.

Poprzez niewielkie modyfikacje swojego pliku HTML/JS i implementacje zdarzeń z przeglądarki możesz bez problemu zrobić pełną obsługę plików, serwer nie będzie potrzebny.

2

Opisz dokładniej co chcesz uzyskać. Co to znaczy, że plik HTML ma sam siebie edytować? Po co?

0

@andrzejlisek: OK. Brzmi zacnie... tylko jak to zrobic? O jakie kontrolki i zdarzenia chodzi?

@gswidwa1: ...a te widoki to nie jest cos na zasadzie "historii"? Jesli tak, to tworzylbym zbedne (juz niepotrzebne/przeterminowane) pliki/tresci, z "juz" niepotrzebna zawartoscia. Nie jestem programista, dopiero "ogarniam" ;)

@jurek1980: Wyobraz sobie np strone spisu tresci ktorej formatki tworzyly by nowe strony (jako kolejne pozycje spisu tresci) z gotowym szablonem/designem, a sama ta strona spisu tresci aktualizowala by sie o nowe pozycje po ich utworzeniu

0

W C#/WinForms sprawę rozwiązuje WebBrowser https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/api/system.windows.forms.webbrowser?view=net-5.0 i właściwość ObjectForScripting. W innych językach i technologiach też mogą być odpowiedniki takiej kontrolki.

Przykład, od którego można zacząć:
https://docs.microsoft.com/pl-pl/dotnet/api/system.windows.forms.webbrowser.objectforscripting?view=net-5.0#System_Windows_Forms_WebBrowser_ObjectForScripting

2

Czyli coś ala CMS? Na to PHP i baza danych lub chociaż jakieś pliki z danymi i tyle. Stronę serwować możesz nawet z wbudowanego serwera w PHP.

0

@szatkus: ...ale rozumiem, ze bedzie musialoby to byc uruchamiane przez localhost (a moze nie?)? ...a jak w takim wypadku mialby byc tworzony nowy plik w folderze strony/aplikacji? Jest taka mozliwosc tylko za pomoca html-js? Domyslam sie ze plik glowny (moze dobrze by bylo by) powinien zawierac ramki (lub byc wczytywane do jakiejs warstwy) do docelowo edytowalnych plikow?

0

Poczytaj o ElectronJs

0

@szatkus: Dostep do pliku bede mial tylko ja na swoim wlasnym komputerze, wiec sciaganie plikow nie jest dla mnie ani konieczne i w ogole niepotrzebne... no chyba, ze dzialo by sie to automatycznie, "cicho" i zastepowalo stary plik. Plik ma po prostu nadpisywac sie o informacje udostepnione w jego wlasnych formularzach.

0

"Wyobraz sobie np strone spisu tresci ktorej formatki tworzyly by nowe strony (jako kolejne pozycje spisu tresci) z gotowym szablonem/designem, a sama ta strona spisu tresci aktualizowala by sie o nowe pozycje po ich utworzeniu"

Czyli chcesz stworzyć sobie spis treści który będzie można dowolnie edytować. Masz pewnie na myśli klasyczne drzewko i pewnie na końcu jakiś artykuł. Ja osobiście nie szedłbym w stronę "Tworzenia plików". Sam napisałeś, że masz szablon / widok "z gotowym szablonem/designem". To aż się prosi o zaprojektowanie bazy danych dla własnych potrzeb i w zależności od tego, jakie dane przesyłasz do widoku tak jest to wyświetlane :)

0

@Descendant: Niby fajnie to wyglada, ale nic z tego nie rozumiem. Niby jak mozna to zaimplementowac w pliku html? Czy moze to cos na zasadzie "swoistego" interpretera (tak jak php), ktory trzeba by bylo zainstalowac na komputerze, aby system mogl rozumiec jezyk elektronjs?

0

@szatkus: Ale panowie, trzeba wybić koledze pomysł tworzenia plików html. Po co?
Chodzi tylko o dodanie nowego artykułu / podmenu / opcji. To się robi dodając nowy wpis do bazy danych. A widok daje tylko złudzenie użytkownikowi, że jest na innej stronie np.
https://blablajakasstrona.pl/menu?option=1-2-65-1-2-4-2&article=true&menu=false

1
Descendant napisał(a):

Poczytaj o ElectronJs

To już chyba lepiej odpalić lokalny serwer :)

0

@gswidwa1: Minelo kilkadziesiat tysiecy lat odkad ludzie zaczeli ewoluowac, ale nadal nie potrafia czytac z zrozumieniem. "Spis tresci" to byl tylko przyklad. Nie musisz wszystkiego rozumiec. Tak bylo mi najprosciej wytlumaczyc funkcjonalnosc.
Potrzebuje rozwiazania html-js, ktore uruchamiane (tylko) lokalnie jako plik "a" bedzie potrafilo utworzyc za kazdym razem plik "n" z informacji wpisanych w okreslonym formularzu pliku "a", a sam plik "a" moglby byc aktualizowany o tresc z jakiegos innego formularza zawartego w tym samym pliku "a".
...i prosze mi nic z glowy nie wybijac! ;)
Po prostu potrzebuje lokalnej strony html-js (dzialajacej jak swoista aplikacja), ktora bedzie mogla m.in. aktualizaowac "siebie sama" i tworzyc pliki z ktorych bedzie mogla ona korzystac jako z kolejnej dostepnej tresc.

Sugestia, ze przegladarka trzyma zawartosc html w pamieci wydaje sie ok, tyle, ze:

  • jak stworzyc plik z zawartosci z formularzy w folderze z strona/aplikacja tak by zostal on automatycznie zastapiony/nadpisany nowym...
  • ...i mogl tworzyc inne pliki, ktorych tresc bedzie sam wczytywal do siebie jaka nowa zawartosc

Przypuszczam, ze mozna by to zrobic (po czesci) w hta... tylko, co dalej?

0

Ale kilka linków które znalazłem mogą pomóc:

  1. Jak wstawić stronę html wewnątrz innej strony html: https://stackoverflow.com/questions/8988855/include-another-html-file-in-a-html-file
  2. Jak wstawić stronę html wewnątrz innej strony html: https://www.w3schools.com/howto/howto_html_include.asp
  3. jak podmienić kod źródłowy strony html za pomoca JavaScript: https://stackoverflow.com/questions/38688568/save-the-page-as-html-file-including-the-newly-added-elements-via-javascript-jqu
0

Czytałeś co to CMS? Wszystkie Twoje opisy sugerują, że chcesz stworzyć coś podobnego tylko złym sposobem.
Co zrobisz z tak utworzoną stroną, jak byś jej nie stworzył? Czy będziesz chciał to np. komuś przesłać, lub aby inni widzieli co masz w tych tworzonych stronach?

1
Neosphoros napisał(a):

Sugestia, ze przegladarka trzyma zawartosc html w pamieci wydaje sie ok, tyle, ze:

  • jak stworzyc plik z zawartosci z formularzy w folderze z strona/aplikacja tak by zostal on automatycznie zastapiony/nadpisany nowym...

Nie musisz nadpisywać samego pliku.
Przechowując w local storage dane wprowadzone przez formularze, możesz je wykorzystać do uzupełniania treści wyświetlanego pliku za pomocą JS.

  • ...i mogl tworzyc inne pliki, ktorych tresc bedzie sam wczytywal do siebie jaka nowa zawartosc

Wykorzystujesz mechanizm pobierania plików. Przy odpowiednich ustawieniach w przeglądarce dla wybranych typów plików może to się dziać nawet w tle bez interakcji z użytkownikiem. Ograniczenie jest takie, że wszystkie zapisane pliki lądują w domyślnym katalogu pobierania i nie masz wpływu na ich położenie.

Najprostsza metoda:

<a href="[tu używasz base64 i wpisujesz treść do zapisania]" download="[tu podajesz nazwę pliku]">link</a>

A JS-em symulujesz kliknięcie w taki link.

0

@Freja Draco: Ciekawe... ale czy mozliwe jest takze, aby:

  • nowy plik zawieral to co juz posiadal + to co wpisane zostalo w formularzu?
  • ...i czy mozliwe jest aby wprowadzic (moze wewnatrz pliku?) te specyficzne ustawienia, tak by nie tyczyly sie wszystkich otwieranych stron (i pobieranych plikow), a tylko tej jednej konkretnej/aplikacji?
    Bede strzelal... jakiegos rodzaju - wewnetrzna deklaracjja uzcia konkretnej kontrolki? ;)
1
Neosphoros napisał(a):

@Freja Draco: Ciekawe... ale czy mozliwe jest takze, aby:

  • nowy plik zawieral to co juz posiadal + to co wpisane zostalo w formularzu?

Nowy plik może zawierać wszystko, co mu tam za pomocą JS-a wygenerujesz.

  • ...i czy mozliwe jest aby wprowadzic (moze wewnatrz pliku?) te specyficzne ustawienia, tak by nie tyczyly sie wszystkich otwieranych stron (i pobieranych plikow), a tylko tej jednej konkretnej/aplikacji?

Deklaracja odbywa się globalnie odnośnie określonego typu pliku.
Ale możliwe, że da się zadeklarować w przeglądarce jakiś swój pseudotyp: mojtyp/mjt z domyślną akcją: zapisuj bez pytania,
a w linku podawać coś w stylu:

<a href="data:mojtyp/mjt;base64,(...)" download="plik.htm">

musiałbyś sprawdzić, jak to zadziała.

0

@Freja Draco: ...a czy jest mozliwosc aby wskazac odnosnikiem konkretne (przejsc do) miejsce znajdujace sie na innej stronie?

1
Neosphoros napisał(a):

...a czy jest mozliwosc aby wskazac odnosnikiem konkretne (przejsc do) miejsce znajdujace sie na innej stronie?

Zobacz co to kotwice - Anchor

http://www.kurshtmlcss.pl/kurs-html/lekcja11-odsylacze.php

0

@jurek1980: ...a czy da sie tak zrobic aby wszystkie linki znajdujace sie w jednej iframe byly ladowane do drugiej iframe?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1