[html] strona w tabeli

0

Cześć
Właśnie tworze moją pierwszą stronę i w związku z tym mam pytanie: jeżeli strona oparta jest o tabele to jak mogę zrobóć podstrony?? Z ramkami było prosto ale z tabelą sprawa się kompilkuje: czy mam po prostu przekopiować "szablon" i wpisać tekst, czy może napisać jakiś skrypt php, który odczyta tekst z pliku i wyświetli na stronie po kliknięciu na linka ?? Pierwsze rozwiązanie ma tą wadę, żę jeżeli będe chciał zmienić grafikę to będe musiał zmieniać na każdej podstronie, drugie rozwiązanie nie posiada tej wady ale być morze istnieje prostszy sposób ??

0

Dokładnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.

Musisz, albo kopiować szablon, albo też posłużyć się jezykiem wykonywanym po stronie serwera, np. PHP. Jednakże do tego potrzebujesz specjalnego serwera, który obsługuje ów język.

0

skrypt, który czyta cały plik potrafię napisać ale nie wiem jak mogę zrobić, żeby tekst wyświetlał się w odpowiedniej części tabeli ??[sciana]

0

Robisz jakastam tabele, i w td dajesz

<? include('plik.txt'); ?>

(proste i badziewne - w php ... :) )
//Trza dodac, ze plik musi miec rozszerzenie php / php3

0

ale jak zrobić aby po kliknięciu na linka tekst został załadowany do tabeli ??

0

np. link wygląda tak

<a href=index.php?id=1>

a wtedy w tablece piszesz:

if ($id=="1") {
include("cośtam.txt");
}

to prymitywne ale działa, z tym ze polecałbym coś w stylu :

<?
      $id=$_GET["id"];
if(!isset($id)) {
include("coś_co_ma_sie_pokazać_jako_default");
}
else {
            if(is_file("$id.txt")) {
                include("$id.txt");
            }
            else
            echo ("Taka strona nie istnieje");
        }

(wtedy na serwerze masz pliki np. 1.txt, 2.txt itd)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0