Ocena pierwszej strony portfolio

0

Witam,

Właśnie skończyłem pisać swoją pierwszą stronę portfolio.
Jest ona bardzo mała ale właśnie mi o to chodziło - krótko i na temat.
Jestem początkującym webmasterem, jeszcze nie mam pracy i bardzo chciałbym ją mieć.
Proszę Was o szczerą ocenę strony pod każdym względem oraz czy się kwalifikuje do publikacji w internecie ?
No i jeszcze czy mam jakieś szanse na pracę lub zlecenia ?

Strona: https://maciej790.github.io

Dziękuję za każdą konstruktywną krytykę
Pozdrawiam

0

Efekt zamiany tych dolnych ikonek na opisy, np "umiejętności" jest dosyć nieprzyjemny. Cały pasek się wtedy "trzęsie".
Dwie środkowe ikonki są też średnio zrozumiałe. Moim zdaniem sensowniej by było, gdybyś użył tu tekstu, ew. ikon + tekstu.

Na stronie kontaktu w niektórych rozdzielczościach pojawia się poziomy pasek przesuwu, czyli responsywność strony trochę kuleje.

Menu hamburgerowe u mnie nie działa (FF 52), no ale możesz uznać, że użytkownicy tej przeglądarki są już egzotyczną mniejszością.
Poprawka: To menu działa, ale tylko wtedy, gdy strona uruchamiana jest od razu w niskiej rozdzielczości. Jeśli w trakcie pracy, zmniejszę rozmiar okna, to hamburger się wyświetli, ale nie działa.

Dolne menu częściowo zasłania treść strony, więc w niektórych rozdzielczościach użytkownik może nie zobaczyć frazy "strony www", nawet jak przewinie stronę na sam dół.

W ogólności sugeruję przesunięcie środka ciężkości przekaz z: "oj jaki jestem zarombisty" na: "och, jak ci zrobię dobrze szanowny kliencie".

I jeszcze mi powiedz, po co są te kilkusekundowe animacje ładowania strony, skoro ich treść jest już dostępna w kodzie?

czy mam jakieś szanse na pracę lub zlecenia ?

W kwestii zleceń sugeruję obczaić instalację i konfigurację WordPressa. Jakieś 70-80% klientów oczekuje strony postawionej na WP.

0

*Zajmuję

*interesuję się

*wszystko na siebie naszło...

1

Ten turkusowy na czarnym tle jest mocno "oczojebny" plus ten loader również, w mojej stopce masz linki jak dobierać kolory (obecnie mocno pogrzebowe) i nie tylko.
Animacje dyskusyjne, wiem, że można, ale nie znaczy, że trzeba. Jeśli już musisz nadużywać jquery to zoba: http://findmatthew.com/
Menu dolne, czy jesteś przekonany, że każdy je zauważy? HRki mogą tego nie zrobić.
Faktycznie na FF i chrome są problemy z wyświetlaniem elementów.
Walcz dalej to będzie lepiej.

0

Stosowanie nietypowej czcionki do treści na stronie jest dziecinne. Tytuły, logo itp. ok. Ale do dłuższego, czytania stosuje się czytelną czcionkę.

2

Jestem web developerem i tworzę strony www

Po co dodatkowo piszesz, że tworzysz strony www? To jakbyś napisał, że jesteś kierowcą taksówki i prowadzisz samochód.

Skoro jesteś web developerem to ludzie z branży wiedzą, że tworzysz strony www.

1

Stosowanie dolnego menu raczej miałoby sens gdyby było ono dla urządzeń mobilnych (łatwiejszy dostęp do nawigacji dla użytkowników obsługujących jedną ręką telefon).
Hamburger menu na niektórych stronach nie działa. Na żadnej nie ma cursor: pointer oznaczającego, że można kliknąć.
Nawigacja na dole skacze podczas najechania (nie trudno o efekt w którym ikona i tekst pojawiają się naprzemiennie, można epilepsji dostać :D ). Nawiązując do ikon: ikona Umiejętności bardziej wskazuje, że zobaczę pod nią portfolio / wizytówkę niż to co umiesz. Ikona Oferty - bardziej mi się kojarzy z Ustawieniami.
Według mnie, lepiej postawić na doznania niż końcowy produkt. Tekst typu: "Jestem frontend developerem, tworzę strony WWW" zmieniłbym na tekst podkreślający co potencjalny klient może uzyskać zatrudniając Ciebie, np. "Dostarczam niesamowitych rozwiązań" i w następnej linii trochę mniejszą czcionką "Tworzę strony internetowe".
Loader jest stanowczo za duży - mówię o rozmiarach oraz grubości czcionki, dodatkowo: po co Ci on, jak to jest prosta strona internetowa - tu nie ma co się ładować.
Czcionka za gruba.
Strona z kontaktem: niepotrzebnie wyśrodkowany wszędzie tekst - zwłaszcza w treść wiadomości. Responsywność tutaj leży.
Zmieniłbym kolor teal na jakiś inny, mniej oczojebny.
Animacje na początku zbędne. Był ostatnio wątek tutaj o tym. Dodawania animacji tylko po to żeby były - kiepski pomysł, animacje można dodać wtedy gdy się dobrze wkomponowują w resztę strony (np. gdy najedziesz na kartę prawy górny róg się zwija, pokazując że klikając w nią coś pod spodem jest). Animacje w Oferta też mocno na siłę, jeżeli już tam chcesz t0 bardziej subtelnie bym dał. Klikam w te okienka, nic się nie dzieje - cursor:pointer do wywalenia.
Umiejętności: strzałkę bym wywalił, zastąpiłbym ją zwykłym buttonem. Animacja stanowczo do wywalenia, utrudnia kliknięcie w strzałkę. Strona mocno też do przerobienia, zwłaszcza że potencjalny klient 75% ikon nie będzie kojarzył oraz raczej zakładam, że większości klientów dobór technologii ma drugorzędne znaczenie, a liczy się żeby UX i UI końcowego produktu było na wysokim poziomie oraz strona rozpoznawalna. - . Tekst też do przerobienia - mało profesjonalnie brzmi. Nie przedstawiaj im swoich umiejętności, przedstaw swoje portfolio (jeżeli takiego nie masz, zrób kilka stronek dla zmyślonych firm). Nie komentuję, czy to co napisałeś tam jest prawdą czy nie (chociaż sprawdzając kod źródłowy kilka rzeczy spokojnie można zmienić) - bo jak mówiłem końcowego klienta to nie będzie obchodzić jakoś bardzo (no chyba, że bierzesz odpowiedzialność także za SEO).
Zmieniłbym tło i </> na cokolwiek innego, mocno oklepane. Jak przeglądałem jakieś inne portfolia, nigdzie nie było kilku stron - wszystko było na jednej i tak uważam, że powinno być w dobrym portfolio. Klient wchodzi na stronę, zjeżdża kursorem w dół - i ma wszystko na tacy, nie musi klikać w jakieś linki, wracać do poprzedniej strony itd.

5

Robisz błędy ortograficzne.

  • wpełni
  • funkcjonalnośći
  • interesuje się
  • JS'a (to skrót więc powinno być JS-a)
  • React'a (niepotrzebny apostrof)
  • pracuje, miast pracuję
  • os'y (tak samo, niepotrzebny apostrof i skrót z małej litery. Powinno być OS-y. Zresztą, można było po prostu napisać: systemy operacyjne)
    Itp.

Poczytaj trochę o tym jak się odmienia w języku polskim wyrazy obcojęzyczne. Popełniasz podstawowe błedy w pisowni, co wygląda nieprofesjonalnie.

0

*"Nazywam się Maciej i jestem początkującym web developerem, chciałbym Ci przedstawić moje umiejętności poniżej. Dodam, że interesuje się również informatyką ogólną od małego".
*
Koniec cytatu

2

Wtf.
Czemu loader, ma osobny adres w przeglądarce, dlaczego ładowanie statycznego formuarza z kontaktem trwa kilka sekund.
Po wejściu w kontakt, przycisk cofnięcia do poprzedniej strony nie działa, bo za każdym razem odpala się loader...

Jak zaharkodowałeś te przejścia na kilka sekund żeby tylko pokazać loader, to jest to chyba jedno z najgłupszych rozwiązań jakie widziałem.

0

Zastanawiałem się przez chwilę dlaczego pięć razy odpala się animacja kiedy ładuje się tylko tekst "Cześć
Nazywam się Maciej i jestem początkującym web developerem, chciałbym Ci przedstawić moje umiejętności poniżej. Dodam, że interesuje się również informatyką ogólną od małego."

Jadnak po dokładnym przyjrzeniu się stronie zauważyłem, że mignęła strzałka. Szybko się schowała poza ekranem ale ...
Pod spodem jest tekst!!!
Co prawda scrollbar jest ukryty i strona może zmylić początkującego "oglądacza", ale zaawansowani oglądacze przewiną i zobaczą brakujący tekst

"HTML i CSS mam opanowane na zaawansowanym poziomie. Preprocesor SCSS również znam doskonale. Jeśli chodzi o JS'a, to znam go na poziomie średnio-zaawansowanym. Znam również podstawy React'a oraz 'liznąłem' trochę Vue. Pracuje bardzo często z biblioteką Jquery. Backend piszę w PHP - jest to najczęściej mailing oraz prosta aplikacja. Korzystam do Backendu z bazy MySql. Jestem również na Github'ie. Znam również różne os'y, na przykład Linux."

0

Tak poza tym, jeśli to portfolio, chciałbym zobaczyc projekty, które tworzyłeś. Z tego co widzę, niczego nie ma.

2

Spokojnie ludzie, wystraszyliście chłopaka :D

0

Niepotrzebne wodotryski sprawiają wrażenie strony sprzed kilku epok.
https://maciej790.github.io/skills.html - animacja strzałki w dół drażni, jeśli w ogóle jakaś ma być, to powinna robić mniejsze wychylenia i szybciej się przesuwać.

Animowanie wszystkiego co ma się pojawić na stronie to przesadyzm.

https://maciej790.github.io/oferts.html - przy najeżdżaniu na przycisk wolałbym, żeby strona nie utrudniała mi czytania tekstu poprzez przekrzywienie go o X stopni i pomniejszenie. Subtelna zmiana koloru ramki/tła wystarczy.

Wykonuję najpierw projekt graficzny strony, następnie zabieram się za jej kodowanie. Najważniejszy jest projekt, tak aby spełniał on oczekiwania, reszta to kodowanie.

Jeśli Twój potencjalny klient potrzebuje takiego szczegółowego wyjaśnienia tego co robisz, to na pewno nie rozumie co to "kodowanie". Jeśli piszesz dla laika, to nie musisz podkreślać, że umiesz kodować. Wystarczy po prostu napisać, że robisz stronę zgodnie z wizją klienta używając "nowoczesnych" technologii.

1
czysteskarpety napisał(a):

Spokojnie ludzie, wystraszyliście chłopaka :D

Strona jest przystosowana do smartfonów, więc kliknąłem...
"*Oferuję
kompleksowe tworzenie stron www, które są wpełni responsywne - czyli takie, które dostosowywują się do wielkości każdego urządzenia (technika RWD). Strony wykonuję indywidualnie pod każdą potrzebę. Przed kodowaniem wykonuję projekt graficzny najczęściej w Figmie. *"

Nie moja wina, że nie mam phablet 6,8" z ekranem 4k
OPie, odpal choć raz to wszystko na smartfonie max full-hd to sam zobaczysz o co mi chodzi (popularne w PL jest jak widzę po wynikach Google: HD+ 1560 x 720 pikseli)
*Ja preferuję zwykły telefon, max 5", bo lubię go nosić w jeansach.
*

Ps
Może jestem konserwatywnym ramolem nienadążającym za animacjami i trendami ale na ekraniku smartfona kiedy czytam tekst to chcę mieć tekst a nie animacje akapitów z góry na dół, od lewej do prawej i po skosie z dołu & od lewej w górę...

2

Wstawienie loadera, który się kręci przez kilka sekund (mimo, że nic nie ładujesz), wcale nie sprawi, że twoja strona będzie bardziej profesjonalna. Wręcz przeciwnie. Zrób sobie eksperyment i wejdź na swoją stronę i spróbuj po niej pochodzić i zobacz, że to po prostu wkurza. Nikt nie lubi lagów i nie zdziwiłbym się, jakby dużo osób zamknęło stronę po sekundzie tego "pseudoładowania". Niektóre strony muszą się ładować, bo mają co (np. ciężkie skrypty, wczytywanie danych itp.). Więc dlatego mają loadery. A tutaj jest pusta strona i fejkowy loader...

Co do animacji to strzałka ma pewien przeskok. Jedzie do dołu, płynnie dojeżdża, a potem pojawia się na górze, jakby się teleportowała.

1
LukeJL napisał(a):

Wstawienie loadera, który się kręci przez kilka sekund (mimo, że nic nie ładujesz), wcale nie sprawi, że twoja strona będzie bardziej profesjonalna.

Już wiem gdzie widziałem taką stronę z takim samym wirującym loaderem nawet w takiej samej kolorystyce :)
To nowe OLX
Loader kręci się prawie sekundę (nie pięć)
Różnica taka, że szukam mieszkań w W-wie więc serwis ma co robić zanim mi wyświetli następną porcję ofert

0

@LukeJL: @BraVolt wyluzujcie, gościu już zlikwidował konto ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1