Ocena strony www

0

Proszę o ocenę wyglądu i zabezpieczeń zmodernizowanej strony http://cpx.cba.pl

0

Komentarz dalej ma parę spacji już na dobry start.
Dalej do d**y walidujesz. strip_tags nie jest czymś, czego powinieneś tu używać. wciąż można wprowadzić nieencjowany znak >.
W regulaminie dalej brednie (tak samo o mnie o czym już było wspominane w chyba 4 innych topikach na temat tej samej strony).
Kontakt niezabezpieczony, wystarczy wpisać jako taki mail i można Cię zaspamować requestami, w dodatku jak podpiąłeś pod to prawdziwe konto pocztowe, które pcha do Ciebie maile to tym sposobem mogę je zablokować.
Polskie znaki w id? Odważnie, szczerze nie mam pojęcia czy to dozwolone, ale skoro Ci działa ;) Ja w każdym razie bym to sprawdził.
Javascript w kodzie html. Jeden request mniej, ale na dłuższą metę to więcej transferu, a requestów i tak dużo nie masz.
Strona jest jeszcze brzydsza niż poprzednio. Darmowych szablonów nie brakuje, jeżeli nie masz talentu. Sam nie mam, i ile razy próbowałem coś zrobić, wychodziła padaka - w takim przypadku nie publikujemy tego na siłę.
W ogóle przeczytałeś tamte inne tematy o tej samej stronie? Bo zdaje się, że większość postów z tych tematów zignorowałeś ;] Po cholerę tworzyć co chwila nowy topik, jak stare rzeczy wciąż się sypią?

edit: zamykając źródło strony zauważyłem jeszcze oczywiście duplikowane id. to też było wspominane już parę razy

0

Co do "o mnie" to zamień "nauczyłem się" na "poznałem". Ja na swojej stronie napisałem "Umiejętności:" i wypisałem języki i technologie. Nikt mi nie zarzuci że nie umiem bo mogę pokazać projekty. Natomiast jak bym miał napisane że "nauczyłem się" to znaczy, że w 100% znam to i jestem takie mega, że nikt mi nie podskoczy nikt mnie nie zagnie nawet twórca języka Xd Nie no żartuje troche ale na prawdę tutaj trzeba zastosować trochę marketingu tak aby była odpowiednia interpretacja ;)

  • Co do reszty: kompletnie zryty layout.
  • Czemu minimalna szerokość ekranu dla tej strony to 1366? robi się tak aby ludzie z ekranami 1024 też dali rade bez poziomego paska przewijania.
  • Czemu menu i logo jest jak dla niewidomej babci?
  • Kolor #6C9DAE kompletnie nie pasuje do tła, rozmazuje sie, jest w pewnym stopni nieczytelny a nagłówki powinny się rzucać w oczy.
  • yyyy po co to?
<link rel="Start" href="index.php?id=text/index.php" />
<link rel="Index" href="index.php?id=text/index.php" />
<link rel="Author" href="index.php?id=text/ja.php" />
<link rel="Copyright" href="index.php?id=text/regulamin.php" />
<link rel="Contents" href="index.php?id=text/projekty.php" />
  • ułatwiaj sobie sprawę i nie nazywaj index.css bo index kojarzy się tylko z jednym, stroną startową
  • w tym pliku z css-em to ty jakąś kompresje zastosowałeś? Bo jeśli nie to współczuje pisania strony z takim formatowaniem kodu.

btw. Nie zrozum mnie źle, nie jestem złośliwy, wytykając tyle błędów jedynie chcę ci pomóc, zastosuj się do nich przemyśl wszystko, a będzie lepiej ;)

0

Wielkie dzięki koledzy, w gimnazjum tego nie uczą, a nauka samodzielna powoduje duże braki. To moja pierwsza strona, zależy mi na zabezpieczeniu jej przed atakami, wygląd jest sprawą drugożędną, nigdy mi się nie udaje :)

0

No widzisz, a ja w kwestii stron to jestem kompletny samouk. Przerobiłem parę kursów internetowych, kilka książek i jest git. A co do wyglądu to spójrz sobie na moja stronę (link przy avatarze) jest to jej 4 wersja a nadal wygląda kichawo choć o wiele lepiej niż jej poprzedniczka nie mówiąc o tym co było jeszcze wcześniej. Ale to już jest w sumie kwestia teraz przestawienia kilku elementów i podmiana teksturek. Patrząc z drugiej strony robiłem już kilka stronek dla innych ludzi i byli zadowoleni, a pomysły same przychodziły jak to ułożyć. Dziwne, że na swojej nie umiem, chyba, że za bardzo chce i przedobrzam tak, że robi się kicha ;)

0

Drodzy koledzy, poprawiłem błędy, zobaczcie czy o to chodziło

0

Tak abstrahując od samej strony: twój kod w C++ jest koszmarny.

0

Przykro mi ale nadal lipa. Dlaczego się upierasz przy rozdzielczości hd? width: 1260px; masz przystosować stronę tak żeby dobrze wyglądała na szerokości 1024 ewentualnie robisz tak, że dajesz min-width i max-width dzięki czemu strona będzie ci dynamicznie zmieniała rozmiar w podanych przez ciebie rozdzielczościach. Zobacz, byłem w domu ok mi to nie przeszkadzało ale teraz siedzę w szkole na kompie z rozdziałką mniejszą i już mam poziomy pasek przewijania. Jeżeli zleceniodawca nie postawił wymogu takiej rozdzielczości powinieneś zawsze robić stronę tak aby nie było poziomego paska przewijania przy najmniejszej powszechnie stosowanej rozdzielczości. Tutaj masz info http://www.ranking.pl/pl/rankings/screen-resolutions.html Jak widać 800x600 to już jest wynik w granicach błędu procentowego więc nie należy się tym przejmować natomiast 1024 ma 13% Polaków. Chcesz ich zmusić do poziomego przewijania?

0
dzek69 napisał(a):

Dalej do d**y walidujesz. strip_tags nie jest czymś, czego powinieneś tu używać.

Wciąż aktualne. W tym momencie w komentarzu nie może być w ogóle znaku większości/mniejszości, znaku & itd. Widziałeś kiedyś komentarze na stronie, z wycinanymi tymi znakami?

Regulamin poprawiony, o mnie dalej wybitne.

http://i.imgur.com/qiZql.jpg
Proponuję większe literki, bo nie widać.
Że sie nie mieszczą już wiesz..
I co jest tutaj źle?
Nick: to ja, pan haker
Mail: [email protected]
Treść: treść, wow, lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor sit amet.
Zakładam, że nie słyszałeś o mailach, w których występuje po małpie więcej niż jedna kropka?

Polskie znaki w id? Odważnie, szczerze nie mam pojęcia czy to dozwolone, ale skoro Ci działa ;) Ja w każdym razie bym to sprawdził.

Dalej są. Zatem - sprawdziłeś?

Javascript w kodzie html.

Tego pewnie nigdy nie zmienisz, ale to jeszcze nie tak źle przy takiej ilości.

duplikowane id. to też było wspominane już parę razy

Widzę, że się pozbyłeś.., spoko, ale w TEN SPOSÓB? :/
Podpowiem Ci magiczne hasło: klasa css, zapraszam do magicznego świata Google ;)

Fajnie by było jakbyś odnosił się do postów cytując każdy zarzut - sam będziesz widział co ignorujesz ;)

0

Odświerzyłem wygląd, proszę o ponowną ocenę

0
adam vip napisał(a):

Odświerzyłem wygląd, proszę o ponowną ocenę

[grammar nazi]

Oceń stronę

(...) będą zamieszczone kody źródłowe, które każdy (...).
Kody źródłowe będą weryfikowane przez administratora (...)
Zachęcam do wysyłania kodów źródłowych.

Słownik synonimów lubi to!
[/grammar nazi]

1.Na monitorze o szerokości 1280 px, na dole pojawia się niefajny pasek przewijania.
2.Więcej informacji w linku Dodaj projekt który prowadzi do: http://cpx.cba.pl/nowy_projekt.php
3.

#klawisz, #klawisz1, #klawisz2, #klawisz3, #klawisz4, #klawisz5 {
    border-width: 2px;
    border-color: #383D3D;
    color: white;
    padding: 6px 6px 6px 6px;
    margin: 0px 7px 0px 7px;
    font-size: 20px;
    border-right-style: dashed;
    border-left-style: dashed;
}

A no tak, CSS-owe klasy są przereklamowane.
4.

http://cpx.cba.pl/index.php?id=text/dodaj_projekt.php napisał(a)

Kompilator:
Visual C++
Borland Builder
wxDev-C++/Dev-C++
code::blocks
Inny

Dev-C++ czy Code::Blocks są kompilatorami? Ciekawe herezje wypisujesz.

0

Przydalaby sie walidacja po stronie serwera. Inaczej ktos kto wylaczy obsluge JavaScriptu moze wysylac sobie formularz bez jego wypelniania - tak jak ja to zrobilem przed chwila :)

0

Parse error: syntax error, unexpected 'wysw_kom' (T_STRING) in /virtual/cpx.cba.pl/komentuj.php on line 19
:D

0

To jest wersja początkowa? :| Jeśli nie to, to wygląda, jakby zostało rozjechane przez coś. :D PS. Jeszcze pod maskę nie zaglądałem, ale też pewnie ciekawie jest. ;)

0

Ja jebia.. Napisać stronę dla 2 programów pisanych przez 15 minut. Być może treść tej strony zaimponuje jakiejś gimnazjalistce, być może jest to twój cel, ale po co zamieszczałeś to tutaj?

Na tej stronie znajdziecie wiele projektów,
które możecie wykorzystać do własnych prac.

Dobre:)
Poza tym "miłośnik wolnego oprogramowania, który pisze programy tylko pod windows. Straciłem tylko 5 minut.

Edit:
Jakbym zgadł..

Data wpisu: 2028 2012-09-06, autor(ka): Zuzia. ;) napisał(a):

Wow Adam! Jestem pod wrażeniem! Ja jestem z siebie dumna, że umiem włączyć komputer i wejść na fejsa :P
Żart, mam też wyższe osiągnięcia typu besty, kwejk xd Bardzo mi się podoba co tu robisz, szacun kolego! Pozdrowionka :))

Na dodatek nie da się dodać innych komentarzy, ciekawe dlaczego?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1