Problem z HTMLArea

0

Cześć, mam taki problem z tym. Nad textarea mam selecta i jeśli w select'ie wartość jest ustawiona na "Tak" to ma pojawić się zwykły element textarea bez tego dodatku, do którego podałem link. A jeśli w selectie wartość jest ustawiona na "Nie" to pojawia się HTMLArea. Nie mam już totalnie pomysłów jak to najlepiej ogarnąć. Obecnie jestem na etapie, że po ponownym wybraniu "Nie" dokładają się kolejne paski z tego dodatku. Jak mogę go usunąć lub ukryć jeśli ktoś wybierze opcję "Tak" w selecie nad polem tekstowym? Wykorzystujemy JSP i Strutsy. Próbowałem już zamieniać elementy w .jsp, ale nie pomaga lub coś źle robię.

0

Zrób sobie dwa DIV-y. W jednym trzymaj

<textarea id="TA"

a w drugim:

<textarea id="NIE-TA"

I w zależności od wartości select pokazuj jeden albo drugi div.

Przydałoby się jeszcze mechanizm przepisywania kopiowania value pomiędzy tymi dwoma textarea podczas przełączania edytora.


Albo poszukaj podobnego j.w. skryptu ale z wbudowaną już możliwością przełączania pomiędzy edytorem graficznym i podglądem kodu.

0

Właśnie zrobiłem wczoraj dwa DIV'y, a w nich textarea, ale zatrzymałem się, bo textarea muszą mieć różne id i wartość z tego drugiego nie przechodziła do forma. Ale ten pomysł z kopiowaniem wartości wydaje się dobry. Coś jak tutaj https://stackoverflow.com/questions/34655559/how-to-copy-from-one-textarea-to-another/34655699? A w drugim textarea podpiąć funkcję JS do onchange?

0
DreiltAss napisał(a):

A w drugim textarea podpiąć funkcję JS do onchange?

onchange SELECT-a
i
onsubmit FORM

0

onchange SELECT-a
i
onsubmit FORM

onsubmit w formie to wiadomo, ale w drugim textarea nie powinno być onchange, który przepisuje Od razu wartość do tego pierwszego textarea, które jest aktualnie ukryte? W selectie mam onchange i funkcję JavaScriptową, która ma instrukcje show i hide do ukrywania tych dwóch pól tekstowych w zależności od tego co wybierze użytkownik.

0
DreiltAss napisał(a):

onchange SELECT-a
i
onsubmit FORM

onsubmit w formie to wiadomo, ale w drugim textarea nie powinno być onchange, który przepisuje Od razu wartość do tego pierwszego textarea, które jest aktualnie ukryte?

Możesz zrobić i tak, ale nie ma żadnego powodu, żeby kopiować zawartość tych TEXTAREA po każdym wpisanym znaku. Potrzebujesz ich aktualizacji dopiero po przełączeniu się w inny widok, więc sugeruję podpiąć onchage do SELECT-a.

0
<td id="textareaNoPush">
    <html:textarea property="tresc" styleId="tresc" cols="120" rows="40"/>
    <html:errors property="tresc"/>
</td>

<td id="textareaPush">
    <html:textarea property="tresc" styleId="tresc2" cols="120" rows="40" onchange="copyValue()" onkeyup="copyValue()"/>
    <html:errors property="tresc"/>
</td>

<script>
function copyValue() {
    $("#tresc").val($("#tresc2").val());
}
</script>

Tak to zrobiłem i nie chce mi działać, nie mam pojęcia co jest nie tak. Chciałbym żeby wartość z tresc2 była kopiowana do tresc, jeśli tresc jest aktualnie ukryty. Form odczytuje wartość z tresc właśnie.

0

A jQuery masz podpięte?

0

Tak, są inne funkcje z jQuery w tym JSP'ku. Jeszcze ukrywanie tych pól tekstowych zrobiłem tak $("#textareaPush").hide(); lub $("#textareaPush").show(); i to działa.

0

A normalne JS:

document.getElementById("tresc1").value = document.getElementById("tresc2").value;

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1