Strona HTML bez CSS

0

Witam mam do zrobienia stronę w html, robię ją i wychodzi tak jak chcę lecz kod używa CSS, lecz nauczycielka powiedizała że jak w kodzie będzie CSS to dostanie się 1 bo się jeszcze tego nie uczyliśmy XD
Oto kod:

<head>
  <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
  <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
  <meta name="Keywords" content="słowa, kluczowe, oddzielone, przecinkami" />
  <meta name="Description" content="krótki opis zawartości strony" />
  <meta name="Robots" content="ALL" />
  <meta name="Author" content="muzyka" />
  <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
  
  <title>Muzyka</title>
</head>

<body>
<div id="container">
    
<div id="naglowek"></div>
	

	
<div id="lewy">
    <dl>
    <dt>Muzyka jest scenografią uczuć</dt>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Aktualności</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Grafika</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Multimedia</a></dd>
    <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" />      <a href="#">Formularz</a></dd>
    </dl>
<div id="bottom"></div>
</div>


<div id="srodek">
      <h2>elo</h2>

</div>	

<div id="stopka">
<div id="copyright">Mateusz Kasprzak</div>
</div>
    
</div>    
</body>
</html>```
Jest jakiś sposób aby CSS był ale żeby nauczycielka nie widziała go w kodzie? Albo czy jest sposób by strona wyglądała tak tamo bez CSS?
Pozdrawiam
0

Możesz wyznaczać styl dla każdego elementu osobno, tzw. inline CSS, tutaj masz pokazane jak to się robi.

2

Chodziło mi o ten przykład z podanej strony

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1 style="color:blue;text-align:center;">This is a heading</h1>
<p style="color:red;">This is a paragraph.</p>

</body>
</html>
2

Możesz napisać js'a który nałoży style, albo nawet załaduje cały stylesheet.

var head  = document.getElementsByTagName('head')[0];
var link  = document.createElement('link');
link.rel  = 'stylesheet';
link.type = 'text/css';
link.href = 'my.style.css';
link.media = 'all';
head.appendChild(link);

a żeby nie było css w treści, to możesz użyć Base64:

link.rel = atob("c3R5bGVzaGVldA==");
link.type = atob("dGV4dC9jc3M=");
link.href = atob("bXkuc3R5bGUuY3Nz");
0
atmal napisał(a):

Chodziło mi o ten przykład z podanej strony

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>

<h1 style="color:blue;text-align:center;">This is a heading</h1>
<p style="color:red;">This is a paragraph.</p>

</body>
</html>

Problem w tym że jestem na poziomie szkolnym i totalnie nie rozumiem jak ten przykład ma pomóc w mojej sytuacji i w przypadku mojego kodu

0
TomRiddle napisał(a):

Możesz napisać js'a który nałoży style, albo nawet załaduje cały stylesheet.

var head  = document.getElementsByTagName('head')[0];
var link  = document.createElement('link');
link.rel  = 'stylesheet';
link.type = 'text/css';
link.href = 'my.style.css';
link.media = 'all';
head.appendChild(link);

a żeby nie było css w treści, to możesz użyć Base64:

link.rel = atob("c3R5bGVzaGVldA==");
link.type = atob("dGV4dC9jc3M=");
link.href = atob("bXkuc3R5bGUuY3Nz");

Ooo właśnie o to mi chodziło tylko gdzie mam umieścić ten kod co wysłałeś jeżeli chodzi o mój kod

1

Możesz też ściągnąć bootstrapa, zamiast pisać swoich styli, i użyjesz tylko np:

<div class="col-6"/>

i powiesz tępej dzidzie że to nie css, tylko bootstrap XD może to kupi

1
<head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
    <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
    <meta name="Keywords" content="słowa, kluczowe, oddzielone, przecinkami" />
    <meta name="Description" content="krótki opis zawartości strony" />
    <meta name="Robots" content="ALL" />
    <meta name="Author" content="muzyka" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

    <title>Muzyka</title>
</head>

<body>
    <div id="container">

        <div id="naglowek"></div>

        <div id="lewy">
            <dl>
                <dt>Muzyka jest scenografią uczuć</dt>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Aktualności</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Grafika</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Multimedia</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Formularz</a></dd>
            </dl>
            <div id="bottom"></div>
        </div>

        <div id="srodek">
            <h2>elo</h2>

        </div>

        <div id="stopka">
            <div id="copyright">Mateusz Kasprzak</div>
        </div>
 

       <script>
          // kod JS tutaj
       </script>
    </div>
</body>

</html>
4

A tak serio to olej nauczycielke debilke, nic się od niej nie nauczysz. Zrób jej tam tą apke na 20 linijek, niech ma i się cieszy, a sam rób samemu coś dalej. Takie gadanie jak "jedynka bo tego jeszcze nie ma w programie" to hamowanie potencjału i entuzjazmu w najczystszej postaci.

0
TomRiddle napisał(a):
<head>
    <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />
    <meta http-equiv="Content-Language" content="pl" />
    <meta name="Keywords" content="słowa, kluczowe, oddzielone, przecinkami" />
    <meta name="Description" content="krótki opis zawartości strony" />
    <meta name="Robots" content="ALL" />
    <meta name="Author" content="muzyka" />
    <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />

    <title>Muzyka</title>
</head>

<body>
    <div id="container">

        <div id="naglowek"></div>

        <div id="lewy">
            <dl>
                <dt>Muzyka jest scenografią uczuć</dt>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Aktualności</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Grafika</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Multimedia</a></dd>
                <dd><img src="images/ptk.jpg" alt="menu" /> <a href="#">Formularz</a></dd>
            </dl>
            <div id="bottom"></div>
        </div>

        <div id="srodek">
            <h2>elo</h2>

        </div>

        <div id="stopka">
            <div id="copyright">Mateusz Kasprzak</div>
        </div>
 

       <script>
          // kod JS tutaj
       </script>
    </div>
</body>

</html>

Tylko zauważ że w kodzie co wysłałeś nadal jest: <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> czyli główny problem mojego kodu

0
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Tylko zauważ że w kodzie co wysłałeś nadal jest: <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" /> czyli główny problem mojego kodu

Nie jest potrzebne, możesz wywalić to <link, a w miejsce <script> wsadzić kod JS.

0
TomRiddle napisał(a):

Możesz też ściągnąć bootstrapa, zamiast pisać swoich styli, i użyjesz tylko np:

<div class="col-6"/>

i powiesz tępej dzidzie że to nie css, tylko bootstrap XD może to kupi

A mógłbyś wytłumaczyć jak mógłbym to zrobić, juz ściągnąłem bootstrapa

1

Ja myślę, że zadanie może polegać jednak na zbudowaniu tej strony w oparciu o tabelę HTML.
Budujesz tak tabelę żeby odwzorowywała zadany schemat : ilość rzędów kolumn w danym rzędzie itd.
Być może o to chodzi, może dopytaj?
Wiem, że to uważane jest za nieskalowalne zło wcielone. Ale jeśli nie ma być CSS. Może nauczyciel/wykładowca chcę żebyście nauczyli się budować tabele.

0
jurek1980 napisał(a):

Ja myślę, że zadanie może polegać jednak na zbudowaniu tej strony w oparciu o tabelę HTML.
Budujesz tak tabelę żeby odwzorowywała zadany schemat : ilość rzędów kolumn w danym rzędzie itd.
Być może o to chodzi, może dopytaj?
Wiem, że to uważane jest za nieskalowalne zło wcielone. Ale jeśli nie ma być CSS. Może nauczyciel/wykładowca chcę żebyście nauczyli się budować tabele.

Odpowiedz Pani: róbcie jak chcecie byle bez CSS, totalnie nie wiem jak zrobić tą stronę jako tabelę

0

Np.

|Nagłówek|

|Kol l||Kol P|

|Stopka. |

Tabela z 3 wierszami i 2 kolumnami z czego wiersz 1 i 3 ma kolumny połączone.

0

Skoro się upiera przy gołym HTML, zrób w gołym HTML (czy co tam mieliście w programie nauczania). A swoją drogą, tekstem "jedynka, bo nie było tego jeszcze w programie" pani dowodzi, że w szkole powinna piastować co najwyżej stanowisko woźnej, a nie nauczycielki.

<table>
<th>Nagłówek tabeli</th>
<tr>
 <td>rząd 1, kolumna 1</td>
 <td>rząd 1, kolumna 2</td>
 <td>rząd 1, kolumna 3</td>
</tr>
<tr>
 <td>rząd 2, kolumna 1</td>
 <td>rząd 2, kolumna 2</td>
 <td>rząd 2, kolumna 3</td>
</tr>
</table>
1

skoro ona nie chce css to może po prostu chce byście się cofnęli 15 lat wstecz do xhtml 4 ?

3
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Odpowiedz Pani: róbcie jak chcecie byle bez CSS, totalnie nie wiem jak zrobić tą stronę jako tabelę

Zapytaj ją czy wie, że nawet jak nie używasz styli to przeglądarka i tak nakłada swoje, np:

  • outline do pól <input/>
  • margin-left oraz padding do <ul> oraz <li>
  • pewnie jeszcze inne

i musiałbyś właśnie użyć CSS żeby wycofać te style, tak żeby ich nie było.

0

Cenna lekcja, z kobietami się nie dyskutuje, tylko ignoruje :D

1
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Witam mam do zrobienia stronę w html, robię ją i wychodzi tak jak chcę lecz kod używa CSS, lecz nauczycielka powiedizała że jak w kodzie będzie CSS to dostanie się 1 bo się jeszcze tego nie uczyliśmy XD

Esencja szkoły, czyli równanie w dół.

Jest jakiś sposób aby CSS był ale żeby nauczycielka nie widziała go w kodzie?

Też esencja szkoły, że zamiast przekazywać wiedzę, to uczy zwykłego kombinowania. Chociaż w tym wypadku może to i dobrze, bo żeby oszukać mało inteligentną nauczycielkę, nauczysz się więcej, niż gdybyś szedł z programem.

Odpowiedz Pani: róbcie jak chcecie byle bez CSS, totalnie nie wiem jak zrobić tą stronę jako tabelę

Dlatego uważam, że lekcje informatyki w szkołach powinny być zlikwidowane, bo to marnotractwo publicznych pieniędzy. Szczególnie, że są reliktem czasów, kiedy nie wszyscy mieli w domu komputer czy internet, więc szkoła zapewniała kontakt z technologią (nawet jeśli nauczyciele nic nie wiedzieli). Teraz żyjemy w czasach, kiedy każdy dostęp do komputera czy internetu i pełno tutoriali w necie, więc szkoła staje się zbyteczna w tym temacie.

No ale koniec końców najlepiej pewnie będzie zrobić to zadanie na dwójkę, tak tylko, żeby zaliczyć przedmiot, natomiast trzeba pamiętać, że prawdziwe życie to nie szkoła.

<h1 style="color:blue;text-align:center;">This is a heading</h1> 

normalnie nie robi się w ten sposób, tylko raczej umieszcza się style w osobny pliku *.css i się osadza go w HTML o tak:
https://www.quackit.com/css/external_style_sheets.cfm
(swoją drogą, jak baba jest ciemna, to jest nadzieja, że nie zorientuje się, że CSS jest w osobnym pliku xD)

1
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Odpowiedz Pani: róbcie jak chcecie byle bez CSS.

Jak jesteś skory do eksperymentów (dostaniesz szóstkę albo pałę zależnie od stopnia szajby waszej pani).
To możesz spróbować kobietę zaskoczyć:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
  <meta content="text/html; charset=windows-1250" http-equiv="content-type">
  <title>starościowy HTML</title>
</head>
<body link="green">
<center><font color="#ff9900" size="4">nagłówek</font></center>

<table border="0">
  <tr>
    <td width="300" bgcolor="#eeeeee">
      <b>Muzyka jest scenografią uczuć</b>
      <menu>
        <li><img src="images/ptk.jpg" alt="menu"> <a href="#">Aktualności</a></li>
        <li><img src="images/ptk.jpg" alt="menu"> <a href="#">Grafika</a></li>
        <li><img src="images/ptk.jpg" alt="menu"> <a href="#">Multimedia</a></li>
        <li><img src="images/ptk.jpg" alt="menu"> <a href="#">Formularz</a></li>
     </menu>    
    </td>
    <td>środek</td>
  <td>
  </tr>
</table>

<center><big>stopka</big></center>
</body>
</html>

Dokładnie zero CSS-a.
Tylko absolutnie nigdy później niczego podobnego nie rób (no chyba, że w muzeum HTM) :)

1
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Witam mam do zrobienia stronę w html, robię ją i wychodzi tak jak chcę lecz kod używa CSS, lecz nauczycielka powiedizała że jak w kodzie będzie CSS to dostanie się 1 bo się jeszcze tego nie uczyliśmy XD
(...)
Jest jakiś sposób aby CSS był ale żeby nauczycielka nie widziała go w kodzie? Albo czy jest sposób by strona wyglądała tak tamo bez CSS?
Pozdrawiam

Styluj CSS z poziomu JS. Jako, że to strona do szkoły później możesz zakodować jeszcze ten JS (są do tego narzędzia). I niech się głowi jak zrobiłeś CSS. Garść linków:
https://blog.logrocket.com/5-things-you-can-do-in-css-in-js-that-you-didnt-know-about-c422fb67ceb6/
https://dev.to/karataev/set-css-styles-with-javascript-3nl5
https://webplatform.github.io/docs/tutorials/manipulating_css_with_javascript/
https://stackoverflow.com/questions/707565/how-do-you-add-css-with-javascript
https://www.kirupa.com/html5/setting_css_styles_using_javascript.htm

Jak się będzie czepiać to zawołaj ją tutaj. Niech zakłada konto. Oznacz ją w temacie. Myślę, że znajdzie się wielu chętnych żeby udzielić jej korepetycji. Albo zapytać dlaczego ubija chęci do nauki uczniów w zarodku.
Ja pisząc w szkole 15 lat temu stronę z CSS zostałem pognany. Ale to było 15 lat temu więc jestem w stanie zrozumieć.

2

Jeżeli ocenia warstwę techniczną a nie wizualną to rób bez tego CSS-a i olej temat.
Jak warstwa prezentacyjna ma znaczenie to zrób screena tego co masz i użyj: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/HTML/Element/map

Czysty HTML...

3

Jak ma być bez CSS no to rób bez CSS. Ja tu nie widzę problemu. Nie kombinuj jak tu przemycić style, tylko po prostu zrób czytelną wersję w samym HTML. Że nauczycielka głupia? No i co z tego, szkoda nerwów by walczyć z idiotami. Zrób co chce, a swoje sobie myśl.

A da się zrobić czytelną stronę bez CSS. Co więcej, może to być nawet ku*** najlepsza strona na świecie

0
LukeJL napisał(a):

Esencja szkoły, czyli równanie w dół.

Jak we wojsku, nie masz myśleć tylko wykonywać polecenia :)

Ja miałem farta i w tech.info miałem w miarę ogarniętego gościa co robił wdrożenia CRM, więc nie było dramatu, gościu jeździł zdezelowanym poldkiem, a już wtedy zarabiał osiem koła na miecha.

1

@czysteskarpety: u mnie w technikum to nikt nie ganił za wychodzenie poza program, wręcz odwrotnie. Tzn, nie.. była jedna babka od systemów operacyjnych i grafiki, co dyktowała książkę od gimpa i windowsa xp na szczęście złamała nogę i inni przejęli jej przedmioty. Co by nie mówić, bardziej otwarci nauczyciele od it przy nas z jej praktyk się śmiali więc to mówi wszystko :)

0
Mateusz Kasprzak napisał(a):

Odpowiedz Pani: róbcie jak chcecie byle bez CSS, totalnie nie wiem jak zrobić tą stronę jako tabelę

Ah! No i zapomieniśmy o absolutnym the best of the best of the past. Możesz przecież użyć framsets :D
http://www.tagindex.net/html/frame/frame_example.html
Czego również nie polecamy, o ile nie żyjesz w roku 1999, ale formalne warunki polecenia spełnia wybornie.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1