Rozmiar czcionki na tej samej stronie na windowsie i linuksie przy tej samej czcionce

0

Dlaczego na linuksie czcionki w przeglądarce są mniejsze niż na windowsie na tej samej stronie przy tej samej czcionce i czy to się da naprawić?

0

Podejrzewam, że odwołujesz się do jakichś czcionek systemowych, które w różnych systemach mogą mieć różne fonty albo wręcz do fontu, który nie występuje w danym systemie i w jego miejsce wyświetlany jest jakiś zamiennik.

Użyj czcionek osadzonych na stronie, np z Google Fonts
https://fonts.google.com
https://developers.google.com/web/fundamentals/performance/optimizing-content-efficiency/webfont-optimization?hl=pl

0

Na obu systemach "Times New Roman" powinno wyświetlać się tak samo, a wyświetla się różnie, dlaczego?

0

Daj może jakiś konkretny link, może wrzuć to na http://jsfiddle.net. Sam mam zarówno Windowsy, jak i Linuksy, więc chętnie rzucę okiem i może nawet potem coś mądrego napiszę ;)

0
gabus napisał(a):

Na obu systemach "Times New Roman" powinno wyświetlać się tak samo, a wyświetla się różnie, dlaczego?

Może się nie znam, ale: to pod Linuksem używa się Times New Roman?
https://www.dobreprogramy.pl/Czy-odroznisz-Times-New-Romana-od-jego-odpowiednikow-Amerykanskie-sankcje-uderzyly-w-rosyjskiego-Linuksa,News,77908.html

0
Freja Draco napisał(a):
gabus napisał(a):

Na obu systemach "Times New Roman" powinno wyświetlać się tak samo, a wyświetla się różnie, dlaczego?

Może się nie znam, ale: to pod Linuksem używa się Times New Roman?
https://www.dobreprogramy.pl/Czy-odroznisz-Times-New-Romana-od-jego-odpowiednikow-Amerykanskie-sankcje-uderzyly-w-rosyjskiego-Linuksa,News,77908.html

Można użyć pakietu ttf-mscorefonts-installer i już mamy font "Times New Roman"!

1
gabus napisał(a):

Można użyć pakietu ttf-mscorefonts-installer i już mamy font "Times New Roman"!

No to, gdybając:

  • może nazwa pliku z fontem jest różna w różnych systemach i deklaracja CSS nie "łapie" go,

  • może twój łańcuch deklaracji czcionek zawiera jeszcze jakąś inną nazwę czcionki dostępnej pod Linuksem
    font-family: "Jakaś czcionka dostępna pod Linuksem", "Times New Roman", Times, serif;

  • może masz zdefiniowany jakiś
    @font-face {font-family:'Times New Roman';

a w jego plikach źródłowych przypisujesz mu font tylko w jednym z formatów,
url('/dane_fonty/xxx.woff2') format('woff2'),
url('/dane_fonty/xxx.woff') format('woff'),
url('/dane_fonty/xxx.ttf') format('ttf'),
url('/dane_fonty/xxx.eot') format('eot');
którego nie potrafią obsłużyć wszystkie przeglądarki.

Gdybając... ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1