Wątek przeniesiony 2017-07-12 12:46 z Webmastering przez ŁF.

Opinie o mojej własnej stronie

0

Co sądzicie o stronie http://gamerspot.azurewebsites.net/

Co powinienem jeszcze dodać, ulepszyć ?
Wiem, że brakuje rozmów ze znajomymi ale to dopiero będę robić.
Sam wiem, że design nie jest dobry ponieważ nie mam duszy artysty i sprawy graficzne to nie moja działka.

0

Od razu powiem że layout mnie osobiście bardzo odstrasza.

  1. Co robi tam ten zakomentowany kod?
<!--   <div class="form-group">
                <label for="email">Adres e-mail</label>
                <input type="email" id="email" name="email" class="form-control" placeholder="Adres e-mail" />
                <*/?php
                if(isset($_SESSION['err_email'])){
                    echo  $_SESSION['err_email'];
                    unset($_SESSION['err_email']);
                }
                /*?>
            </div> -->
  1. http://gamerspot.azurewebsites.net/rejestracja.php - podejrzewam że albo to nieznajomość html'a albo wyjątkowo perfidny wirus, który zjada tagi <html> :D

  2. Patrząc po zarejestrowaniu - czy każdą stronę generujesz ręcznie? Korzystasz z jakiegoś frameworka?

  3. Przydałyby się przyjazne linki

  4. Tu już się poddaję - bo czym głębiej wchodzę tym brzydszy layout :) no i masz trochę błędów w console.logu

0

Co do wyglądu to tak jak pisałem wiem, że jest słaby. Wolę back-end i jestem początkujący dlatego trochę wyrozumiałości, podzieliłem się tym tylko po to żeby dzięki opinią nauczyć się więcej.
Tak strony generowane są osobno, ponieważ każda jest inna, tylko menu jest wszędzie jednakowe.
Zakomentowany kod to faktycznie niezła wtopa xD Już usunięte.

1

To ja polecam przeanalizować kod jakiegoś prostego frameworka i zobaczyć jak tam są generowane strony - gdzie każda może być inna.
Pisałem o layoucie - bo tak prawdę mówiąc tylko to widać. A serwisu całego raczej nie będę przeklikiwał - wolałbym obejrzeć kod wrzucony na githuba

[edit]

A czy te strony są "generowane" czy po prostu masz pliki index.php / konkurs.php / rejestracja.php
Czy masz w kodzie jakieś kontrolery, modele, widoki?

1
axelbest napisał(a):

A czy te strony są "generowane" czy po prostu masz pliki index.php / konkurs.php / rejestracja.php
Czy masz w kodzie jakieś kontrolery, modele, widoki?

one są chyba normalnie zrobione ręcznie, przy mvc można przecież zmienić końcówki i zrobić przyjazne bez problemu

na pewno sporo pracy jeszcze do "wydania produktu" ale każdy kiedyś zaczynał, więc do boju

1
  1. Co do braku duszy artysty. Mam tak samo, rozwiązaniem w takiej sytuacji jest podpatrzenie tego jak robią to inni developerzy którzy mają duszę artysty. Nie mówię oczywiście o zżynaniu perfidnym, ale pewne schematy, zależności, kompozycje kolorów jak najbardziej można zapożyczyć. Nie znam się na estetyce i kolorach jednak udało mi się stworzyć taką szatę graficzną na stronce, że wielu ludziom się podoba, jak mi się udało to Tobie też.

  2. W sekcji head powinna raczej być informacja o kodowaniu znaków.(strona główna)

  3. No niby nie powinno się stylować po id ani po samych znacznikach, sam nie jestem w 100% do tego przekonany, ale jest to dosyć powszechna tendencja.

  4. Należy unikać stylowania inline, bezpośrednio w kodzie w celu zapewnienia separacji zawartości od wyglądu. Nie mieszajmy html'a z css.

4.Gdy odpalam stronę na moim laptopie w chrom'ie to np. przy szerokości okna równej 1000px inputy najeżdżają na tekst po lewej.(strona główna)

  1. Przeglądam stronę jako gość i w prawym górnym rogu jest przycisk "wyloguj" - dziwne.

  2. "<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /" - Przestarzały zapis.

  3. Live.php : brakuje <!DOCTYPE html>

1

tak jak napisał czysteskarpety wszystko jest ręcznie.
@Mostek87 Wszystkie punkty przeczytałem i dziękuje za tą opinię.
Co do gościa to sprawa została rozwiązana tak, że po prostu konto jest udostępnione i przy kliknięciu w button logujemy się do strony jako gość, ponieważ
nie chciałem ograniczać nikogo do pustego przeglądania, chciałem żeby każdy mógł przetestować stronę jak chce dlatego możesz się wylogować jak ze zwykłego konta.
Czyli jednak samo wystarczy <meta charset="UTF-8">

0

Powiem tak:

Wiele ludzi myli brak poczucia estetyki i brak duszy artystycznej z tzw. "wyłożeniem" na sprawy front-endowe. To są rzeczy, do których też trzeba przysiąść, których trzeba się po prostu nauczyć. I wg mnie jest to bardziej pracochłonne niż back-end. Dlatego głupich wymówek w stylu "bardziej cieszy mnie back-end" nie będę komentował.

Jak się wziąłeś za robienie wszystkiego, to rób wszystko i ucz się i tego i tego.

0
Maiws napisał(a):

Sam wiem, że design nie jest dobry ponieważ nie mam duszy artysty i sprawy graficzne to nie moja działka.

Jak wielu programistów back-endowych.

Ale możesz (w kolejności od najłatwiejszego):

  • ściągnąć darmowy layout i dostosować do swojej strony / frameworka (jeśli nie pasuje)
  • kupić layout i dostosować do swojej strony
  • wynająć web designera (szablon na zamówienie)
  • nauczyć się pracy z Bootstrap
  • nauczyć się CSS / HTML / RWD / typografii / grafiki (PS) / grida / fotografii
0
Mostek87 napisał(a):
  1. No niby nie powinno się stylować po id ani po samych znacznikach, sam nie jestem w 100% do tego przekonany, ale jest to dosyć powszechna tendencja.
    Jak to nie stylować po ID czy znacznikach?! Tam stylujemy, ale z głową :) tj. jeśli tylko coś o id #head ma mieć czerwone tło to po co mam tworzyć nową klasę tylko po to? To samo ze znacznikami. Jak na całej stronie wszystkie znaczniki np. <section> mają mieć te same style to po co mam tworzyć im klasy?
vpiotr napisał(a):
  • nauczyć się CSS / HTML / RWD / typografii / grafiki (PS) / grida / fotografii

Po co mu typografia? Po co fotografia? Grida w sumie też nie musi się uczyć, bo jak nauczy się CSS / HTML i pozna media queries to sam sobie może napisać i jest to łatwiejsze niż nauka grida. Co do grafiki to nic trudnego. Poradników ma masę, a może to ogarnąć w samym CSS / HTML i po prostu tylko logotyp wykonać lub zlecić studentowi, który zrobi to za grosze.

Co do samej oceny strony. To nie ma co oceniać. Po prostu trzeba nauczyć się CSS & HTML (swoją drogą to nie wiem jak można znać PHP nie znając CSS'a i HTML'a)

0

Jak w załączniku widać, strona Live.php się rozjeżdża. Dodatkowo ten opis:

Poinformuj swoich widzów o swojej transmisji.
Dodaj informacje klikając przycisk u dołu ekranu.

Jest mało widoczny, bo ciemnoniebieski na czarnym tle to nie jest zbyt dobry pomysł. I chyba lepiej by nie było tak przyklejone do lewej krawędzi.
No i ostatni kwestia - ja tam nie widzę żadnego przycisku na dole ekranu...

Jeśli chcesz, żeby ludzie oceniali ci backend, to daj link do źródła... Jak dajesz tylko link do strony, to możemy ocenić tylko front. A tu jest straszna bida...

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1