Jaki język web do prostej strony www?

0

Witam Wszystkich Programistów!
Mam pewne pytanie. Chciałbym postawić stronę www. Właściwie ma być to serwis o moim rodzinnym mieście. Jaki język webowy będzie mi potrzebny, żeby utworzyć taką stronę? Serwis miały mieć możliwość logowania się, dodawania komentarzy itp. Może lepiej byłoby postawić go na jakimś znanym CMS'ie? Możecie coś polecić?

Pozdrawiam,

0

Najbardziej popularny do tego celu to wordpress lub joomla. Sam osobiście preferuje joomle.

1

Jeżeli z zerową wiedzą chcesz cokolwiek stawiać - to tylko na gotowcu. Programowania nie nauczysz się na pstryknięcie palcami. Zejdzie to długie miesiące.

Joomli nienawidzę, wordpress dla mnie też jest słaby. Ludzie chwalą Drupala. Poszukaj sobie hostingu (np. u mnie w stopce masz darmowe hostingi php) w którym jest coś takiego jak "autoinstalator skryptów" - zazwyczaj tam do wyboru masz kilka-kilkanaście skryptów CMS. Przetestuj sobie parę, zobacz które pasują do Twoich wymagań.

0

Ogarnij node.js lub django jest tyle poradników na youtube. To jest przyszłościowe, tak szybkie jak frameworki php i szybsze od ror. Nie musisz nawet dobrze znać pythona i javascript, także node.js, django bardzo proste i przyjemne frameworki. Napiszesz opcje logowania użytkowników w nich bez problemu i cały szkielet blogu, aplikacji stworzysz kilkoma poleceniami..

0

Bardzo negatywnie o jednych z najbardziej popularnych cms-ch raczej nie należy się wypowiadać :). Dopiero poznanie każde z tych cms może dać dobrą wiedzę jaki cms do jakiego rozwiązania zastosować. "Mówią o drupalu" - zgadza się bo jest bardziej rozwinięty pod względem programistycznym - ale mniej intuicyjny, nie wydaje mi się aby był dobry na początek. Wertowanie wszystkich CMS dostępnych na rynku na pewno zajmie dobre x-naście lat :)

0

z mojej strony dla żółtodzioba wordpress+darmowy theme colormag

http://themegrill.com/themes/colormag/

dodajesz niusy wedle kategorii, które wcześniej ustalasz, kwestia tylko przejścia krótkiego tutka jak je ustawić i w jakiej kolejności
jak nie przeładujesz wtyczkami to powinno latać (strona max 1,5-2MB na głównej z obrazkami)
powodzenia

3

Bardzo negatywnie o jednych z najbardziej popularnych cms-ch raczej nie należy się wypowiadać

Dlaczego nie? Popularność nie implikuje tego, że coś nie jest syfem. Choćby system szablonów Wordpressa jest syfem.

Co nie znaczy, że nie należy tego używać. Czasem można czegoś użyć pomimo, że jest syfem (a WP 1. jest łatwy w instalacji 2. jest popularny, więc dużo jest pluginów i gotowych szablonów do niego 3. jest sprawdzony i wiadomo co to jest, w przeciwieństwie do iluś mniej popularnych CMSów, które mogą być dobre, a mogą być totalna kaszaną).

0
LukeJL napisał(a):

Bardzo negatywnie o jednych z najbardziej popularnych cms-ch raczej nie należy się wypowiadać

Dlaczego nie? Popularność nie implikuje tego, że coś nie jest syfem. Choćby system szablonów Wordpressa jest syfem.

Co nie znaczy, że nie należy tego używać. Czasem można czegoś użyć pomimo, że jest syfem (a WP 1. jest łatwy w instalacji 2. jest popularny, więc dużo jest pluginów i gotowych szablonów do niego 3. jest sprawdzony i wiadomo co to jest, w przeciwieństwie do iluś mniej popularnych CMSów, które mogą być dobre, a mogą być totalna kaszaną).

Zamiast robić dewagacje odchodzące od tematu zaproponuje coś jak temacie, może czegoś ciekawego się dowiem :) Weź proszę pod uwagę że to są tylko silniki, a dzięki umiejętnemu wykonaniu projektu(nie mam tu na myśli gotowców) osiągniesz coś czego inni nie potrafią. Zresztą, napisałem swoje preferencje - wolę joomle:) Pytanie dotyczyło osoby zaczynającej tematykę, wstępnie wygląda typowo pod bloga - więc co Byś koledze polecił?:)

1

Pytanie dotyczyło osoby zaczynającej tematykę, wstępnie wygląda typowo pod bloga - więc co Byś koledze polecił?:)

No na przykład* wspomnianego Wordpressa, ale to napisałem już w poprzednim poście (to, że ma wady, nie znaczy, że nie można go użyć).
Ew. postawić stronę na Blogspocie (nie trzeba kupować serwera i wgrywać CMSa, plus masz wejścia z Google, których byś nie miał, gdybyś postawił stronę u siebie bez żadnej reklamy)
Jeszcze jest Wordpress.com (który jest de facto płatny, bo w wersji darmowej nie da się nawet zmienić szablonu).

.* nie zamierzam sie kłócić jeśli ktoś da inne, być może o wiele lepsze rozwiązania. Jestem bardziej JavaScriptowcem niż specjalistą od CMSów..

3

A może Jekyll, skoro to ma być blog? Jeżeli autorowi zależy na systemie komentarzy, to wcale nie trzeba bazy danych, wystarczy podłączyć Disqusa. Nie wiem po co system logowania na stronie, która według mnie powinna być zwykłym statycznym html'em. Jest to chyba najtańsze rozwiązanie i najbardziej wygodne.

0

Wiecie, Wordpress mnie jakoś nie przekonuje na duże projekty. Brak backendu (język, szablon, rozdział funkcji), słaba możliwość porządnego zarządzania obrazkami/mediami . Jak WP sobie poradzi, gdy liczba plików graficznych dojdzie do 9999 ?
Może takie mniejsze stronki, sam mam wiele takich - jak ta http://www.filolodzy.pl strona biura tłumaczeń.
Joomla3 na początek nie jest złym pomysłem, kod już naprawdę jest przepisany, zgodny z MVC, system ACL, przede wszystkim pomoc użytkowników mega (dokumentacja, fora). Wiadomo, że dużo pozostałości po PHP4, jest nadrzut, bałagan, itp.
Jak ktoś nie pogina w Symfony czy innym Zendzie, to na początek gotowiec CMS.

0

Wordpress mnie jakoś nie przekonuje na duże projekty.

temat dotyczy prostej strony a nie "dużych projektów"

0

Wordpress to syf jak się nie znasz na zabezpieczeniach to możesz później żałować tego wyboru.
Polecam Quick.CMS, Drupal dobry, Joomla zbyt toporny według mnie

0

polecam joomla, darmowa i prosta

0
Wielki Krawiec napisał(a):

Ogarnij node.js.

Chłop dopiero zaczyna a ty mu z node.js wyskakujesz.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1