Domena z WWW czy bez WWW?

0

Mam taki nietypowy problem mam aplikację w laravelu na serwerze ovh (vps) i teraz mam wykupioną domenę www.xxxxx.space i teraz problem w tym, że przez przeglądarkę domena z www i bez www jest rozpoznawana jako osobna domena czyli są ustawione ciasteczka dla domeny z www(zalogowany jestem na tej domenie ) ale jak wpiszę bez www to przekierowuje do logowania na telefonie jest to samo i czy to ma związek z konfigurację serwera apache ?
Mój host to CentOS 8

6

Ogólnie to masz dwie różne domeny. Nie ważne czy to jest www.domena.com czy sklep.domena.com. Możesz zrobić jakieś przekierowania tak by wchodząc np. ma www.domena.com zawsze przekierowało Cię na domena.com i wtedy de facto masz jeden punkt wejścia. Nie wiem czy wystarczy wpis w .htaccess czy przestawienie czegoś w jakimś panelu od dostawcy hostingu.
Opcja dwa to dodanie wpisu .env typu:
SESSION_DOMAIN= .domena.com - czyli z kropką na początku. Ale to pewnie będzie zależeć od sterownika/miejsca zapisu sesji.

1

W nginxie też możesz zrobić przekierowanie jeśli używasz.

10

Dodam jeszcze, ze teraz jest bardziej tendencja do usuwania WWW z nazwy, więc jak będziesz chciał to ujednolicić, to sugeruję przekierować wersję z WWW na taką bez. Przy okazji jeszcze przekieruj wersję HTTP na HTTPS. Poniżej przykładowa regułka do umieszczenia w .htaccess.
Ważne jest, żeby podać kod przekierowania 301 - w ten sposób informujesz drugą stronę, że jest to przekierowanie stałe, a nie chwilowe. Czyli różne boty indeksujące (wyszukiwarki internetowe itp) dostaną jasną informację, że o wersji z WWW mają zapomnieć, zamiast tego używamy wersji "standardowej".

RewriteEngine On

RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.(.*)$ [NC]
RewriteRule ^(.*)$ https://%1/$1 [R=301,L]

RewriteCond %{HTTPS} off
RewriteRule (.*) https://%{HTTP_HOST}%{REQUEST_URI} [R=301,L]
0

przede wszystkim WWW to nie jest domena tylko subdomena/ mozesz sobie ustawic pikaczu.xxxx.space wiec nie ma tu mowy o dwoch roznych domenach. domena jest jedna xxxx.space

0
cerrato napisał(a):

Dodam jeszcze, ze teraz jest bardziej tendencja do usuwania WWW z nazwy, więc jak będziesz chciał to ujednolicić, to sugeruję przekierować wersję z WWW na taką bez. Przy okazji jeszcze przekieruj wersję HTTP na HTTPS. Poniżej przykładowa regułka do umieszczenia w .htaccess.

...ale to zadziała tylko na Apache lub innym serwerze wspierającym .htaccess

Tymczasem od jakiegoś już czasu najbardziej popularny jest Nginx.

Jeżeli OP ma to na Nginxie, to nie będę tu wklejał tego jak to się tam robi, wystarczy zapytać wyszukiwarkę.

1
TomRZ napisał(a):

...ale to zadziała tylko na Apache lub innym serwerze wspierającym .htaccess
Jeżeli OP ma to na Nginxie, to nie będę tu wklejał tego jak to się tam robi, wystarczy zapytać wyszukiwarkę.

Ale w pierwszym poście OP zaznaczył wprost, że to hosting na OVH. A oni korzystają z Apache - https://webhosting-infos.hosting.ovh.net/ :P
Także - ogólnie rzecz biorąc masz rację, na innych serwerach to może wyglądać inaczej, ale w tym przypadku moja podpowiedź była całkowicie adekwatna.
Poza tym - klauzula sumienia nie pozwala mi promować Nginx'a - ale to byłby zbyt duży offtop, więc tematu nie pociągnę ;)

1
cerrato napisał(a):

Dodam jeszcze, ze teraz jest bardziej tendencja do usuwania WWW z nazwy, więc jak będziesz chciał to ujednolicić, to sugeruję przekierować wersję z WWW na taką bez.

Gdzie jest taka tendencja? Ja zauważyłem wręcz odwrotną - usuwanie "www" było popularne 10-15 lat temu bo adres wyglądał schludniej. Teraz powiedziałbym że jest tendencja w drugą stronę. Przeglądarki takie jak chrome ukrywają automatycznie część "www" w adresie więc wchodząc na https://www.google.com w pasku adresu widzimy tylko "google.com" - może dlatego wydaje ci się że jest taka tendencja.

Dodanie "www" ma kilka zalet i chyba zero wad - jak już wspomniałem tego "www" i tak nie widać w adresie i można zrobić automatyczne przekierowanie więc z punktu widzenia usera nic się nie zmienia a za to:

  1. Do subdomen można dodawać inne wpisy DNS niż "A", np "CNAME" co pozwala na większą elastyczność i zmianę IPków tylko w jednym miejscu jeśli mamy rozbudowaną infrastrukturę
  2. Pozwala na odseparowanie cookiesów pomiędzy główną domeną i subdomenami. Dzięki temu można na przykład zrobić subdomenę dla treści statycznych typu "static.domain.com" i przeglądarka nie będzie tam niepotrzebnie wysyłała ustawionych cookiesów za każdym razem. W takim google to dodatkowe 1.5kB zbędnych danych do przesłania w każdym requeście co przy milionach requestów pewnie robi różnicę. Dla małej stronki nie ma może większego znaczenia chyba że ktoś ma lekkie OCD jak ja i nie lubi jak w requestach są nadmiarowe informacje.

Tak więc tak - dla małych stronek to nie ma żadnego znaczenia, ale warto wiedzieć z czym się to wiąże

0

@obscurity: Popatrz na górę - czy w URL 4P masz WWW? :P

Zasadniczo to rozumiem co piszesz, ale się nie zgadzam. W niektórych przypadkach to może mieć sens, ale:

  • argument że WWW to strona i dajemy inne DNS/różne subdomeny jest trochę naciągany. W sensie - rozumiem ideę, ale równie dobrze można przyjąć założenie, że rozbijamy funkcjonalności tak, że "goła" domena to właśnie WWW, a pozostałe usługi to app.domena.com, cloud.domena.com czy static.domena.com. I w ten sposób możesz osiągnąć dokładnie ten sam efekt bez dodawania WWW
  • ukrywanie WWW przez przeglądarki (czy nawet całego https://....) to fakt, ale o czym to świadczy? Że nie jest to potrzebne ;)
  • WWW było stosowane dawno temu, jak nie każdy wiedział o co chodzi i przez takie WWW dawało się do zrozumienia, ze chodzi o stronę. Teraz, jak widzisz gdzieś na bilbordzie coś-tam.pl to wiesz, o co chodzi
  • z punktu widzenia SEO nie ma znaczenia, czy strona jest z WWW czy bez. Ważne jest, żeby się konsekwentnie trzymać jednej konwencji
  • z tymi cookiesami - tutaj chyba muszę się zgodzić, aczkolwiek to ma znaczenie przy większym ruchu i dla przeciętnej strony nie odczujesz tego (co zresztą sam przyznałeś)

W każdym razie - podsumowując: czy z WWW czy bez, jak zrobisz to z głową to i tak będzie dobrze. I odwrotnie - można dodać WWW, ale spartolić resztę i wcale OK nie będzie ;)

0

4p to właśnie mała stronka ;)
No nie da się osiągnąć tego samego bo jak ustawisz w gołej domenie cookiesy to app.domena.com / cloud i static dostaną je w spadku. Da się to rozwiązać przez całkiem osobną domenę, niektóre serwisy tak robią.
Tak czy inaczej jak coś ma same plusy i nie ma minusów to zazwyczaj wybieram to rozwiązanie, dodawanie "www" to swego rodzaju tradycja ;) Tradycja zapoczątkowana co prawda przypadkowo bo z tego co wiem ludzie po prostu zaczęli naśladować pierwszą stronę gdzie "www" miało być nazwą strony samej w sobie.

Jest jeszcze jeden argument - w przeciwieństwie do tego co było kilkanaście lat temu jest teraz wysyp domen najwyższego rzędu i już nie trzeba wybierać między bezsensownym ".com", ".net" a ".pl" a adres stronki bez "www" może go nie przypominać, np: zrób.to czy cudowny.dev.

Umieszczając adres z nietypową domeną bez "www" i "https" na banerze reklamowym czy w twicie odbiorca może się nawet nie domyślić że to adres strony.
Nawet to forum nie rozpoznaje automatycznie linków bez dodania przedrostka www a po dodaniu www skrypt od razu wie i zamienia go w linka - google.com vs www.google.com
Dużo łatwiej w postach dopisać "www." niż "https://" żeby zarówno skrypty jak i ludzie zaczęli rozpoznawać że to URL

0

No nie da się osiągnąć tego samego bo jak ustawisz w gołej domenie cookiesy to app.domena.com / cloud i static dostaną je w spadku

Może to kwestia tego, jaki projekt/jakie założenia.
Dla mnie sprawa jest dość prosta: goła strona to żadnych cookiesów, żadnych sesji itp, po prostu - wizytówka/opis usługi. A właściwa aplikacja jest pod app.domena.com. Więc za bardzo nie ma co się przenosić (może jakieś GA ewentualnie).

adres stronki bez "www" może go nie przypominać, np: zrób.to czy cudowny.dev.

Zgoda, ale to bardziej kwestia marketingowa, czyli jak to zostanie zaprezentowane klientowi. Wystarczy na ulotce/reklamie napisać WWW: wyliz.to i wszyscy wiedzą o co chodzi :D

Nawet to forum nie rozpoznaje automatycznie linków bez dodania przedrostka www a po dodaniu www skrypt od razu wie i zamienia go w linka

To kwestia akurat ustawienia parsera na 4P. Sam dużo korzystam z messages.google.com i tam jest to przegięte w drugą stronę. Jak czasem coś się sklei i np. ktoś mi napisze widziałem to.fajnie wyglądało to google samo zamieni to.fajnie na URL.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1