Strona sklepu ze słodycznami

0

Witam wszystkich
Jestem nowy na forum
W planach jest stworzenie internetowego sklepu z tortami. nie będzie to strona cukierni, tylko jednej osoby.
Mogę zrobić layout ale tnę go na tabelki i znam HTML 4, - to mi wystarczy
prawdopodobnie będzie dział index, oferta gdzie będą miniaturki tortów i możliwość ich powiężonych wersji po kwiknięciu i dodanie do koszyka

  • ale do tego potrzebny byłby skrypt php którego nie znam
    Do tego dział kontakt w którym byłby formularz kontaktowy wysyłający wiadomość na maila.
    Czyli prawdopodobnie 3 strony .html

Powiedzcie mi jakby to mogło się odbyć
3 pliki html i osobne .php czy 1 plik .php korzystający z kody html do opisu wyglądu strony? nie znam się na php
do tego skrypt do wyświetlania powiększeń miniaturek tortów i skrypt podmieniający obrazki przycisków menu (po najechaniu i po wybraniu)

Dużo byłoby z tym roboty? czy ktoś podoiłby się tego? i czy za darmo czy za jakąś rozsądzą sumę?

Czekam na odpowiedź

1

Mogę zrobić layout ale tnę go na tabelki i znam HTML 4, - to mi wystarczy

Tak to się robiło 20 lat temu, teraz tylko odstraszyłbyś użytkowników na telefonach komórkowych.

ale do tego potrzebny byłby skrypt php którego nie znam

Niekoniecznie PHP.

i czy za darmo czy za jakąś rozsądzą sumę?

A czy będziesz mi przez tydzień za darmo gotował i sprzątał mieszkanie?
Oczywiście nie za napisanie tego skryptu czy pomoc, ot tak sobie - analogiczna sytuacja.


Nie ma co wynajdywać koła od nowa - postaw sobie stronę np. na Magento czy Prestashopie i wykup jakiś szablon, nie będziesz potrzebował do tego celu programisty, ale kasy trochę będziesz musiał wyłożyć. Ewentualnie WordPress i WooCommerce, też można się nieźle pobawić i w sumie powinno wystarczyć.
0

Powiem tak, lepiej zapłacić i mieć to zrobione porządnie aniżeli później co chwile mieć jakieś problemy. Jeśli interesuje Cię płatne rozwiązanie to moja firma może się tym zająć (zapraszam do kontaktu).

Z bezpłatnych rozwiązań możesz w prosty sposób postawić w pełni funkcjonalny sklep na PrestaShop, nie mniej jednak dla kilku/kilkunastu tortów mija się to trochę z celem. Druga opcja to Wordpress z wtyczką WooCommerce, nie mniej jednak wdrożenie tego wymaga podstawowej wiedzy z zakresu webdevu.

Istnieje też platforma Shoplo, która umożliwia w prosty sposób postawienie sklepu. Korzystanie z platformy jest płatne w abonamencie miesięcznym. Ja bym jednak na Twoim miejscu postawił na zlecenie tego zadania firmie, która zrobi to pod Ciebie. Będziesz miał pewność, że wszystko jest tak jak chcesz i przy okazji zaoszczędzisz czas i nerwy :)

0

Moja firma zajmuje się wdrażaniem sklepów w oparciu o darmowe oprogramowanie - nopCommerce. Jeżeli jeszcze jesteś zainteresowany, ja również zapraszam do kontaktu.

A teraz trochę dodatkowych informacji.

Squarepusher napisał(a):

Mogę zrobić layout ale tnę go na tabelki i znam HTML 4, - to mi wystarczy

Tobie może tak, ale weź pod uwagę, że częściej teraz przegląda się strony przez urządzenia przenośne. A taka strona będzie tylko zniechęcać użytkowników do korzystania ze strony. Czyli podtrzymuje to, co powiedział @Patryk27

Squarepusher napisał(a):

prawdopodobnie będzie dział index, oferta gdzie będą miniaturki tortów i możliwość ich powiężonych wersji po kwiknięciu i dodanie do koszyka

To nie jest problematyczne (zdjęcia), o ile znasz się na js/jQuery.
A teraz główna sprawa = koszyk.
Wiele osób myśli, że koszyk to coś prostego.. tymczasem oprogramowanie samego koszyka zakupów bywa bardziej problematyczne, niż może się wydawać. Zaczynając od powiązania koszyka z systemem płatności, na zabezpieczeniu transakcji kończąc, a po drodze mijając aktualizację stanów! Przecież każdy zakup to ujęcie towaru!

Squarepusher napisał(a):

Dużo byłoby z tym roboty? czy ktoś podoiłby się tego? i czy za darmo czy za jakąś rozsądzą sumę?

Powiem tak: DUŻO jeśli chcesz napisać to od samego początku. Tylko PO CO?

Pomyśl tak: Są oprogramowania sklepów (płatne i darmowe), gotowe do wykorzystania. Są przetestowane (te darmowe przez ledwie parę milionów użytkowników na całym świecie), zawierają często w standardzie funkcje, o których możesz nie pomyśleć, że są przydatne (np. aby lepiej wypozycjonować stronę przydanym jest blog) a dorobienie później do autorskiego skryptu bywa i kosztowne (no może blog to nie taki duży koszt by był..) i trzeba się prosić.

nopCommerce jak wspomniałem jest rozwiązaniem bezpiecznym, responsywnym (poprawnie wyświetla się na komórkach), zapewnia integrację z wieloma systemami płatności, obsługuje takie funkcje jak wspomniany blog, kupony rabatowe, promocje, zoptymalizowany pod kątem SEO... i dostępny za darmo.

0

Jesteś pewny że potrzebujesz sklepu? To jest lokalna działalność jednej osoby. Lepsza w tym wypadku będzie strona wizytówka z tortami cennikiem, kontaktem i dobrym SEO na słowa kluczowe np Gdańsk ciasto wypieki etc.

0

no właśnie to nie cukiernia, tylko jedna osoba i tej osoby nie stać na bardzo skomplikowaną stronę

zrobiłbym coś z małą ilością przycisków - jak to ale będzie wyglądać inaczej
user image
strona główna - czyli o mnie

druga podstrona to: oferta
coś takiego: http://www.cheesecake.com.au/baked-cheesecakes
tylko powiększenia obrazków po najechaniu po nie powinny być większe i zamiast dodawania do koszyka jak w normalnym sklepie, te wybrane produkty zostałyby dopisane do listy życzeń wysyłanej mailem do właścicielki strony, wraz z opcją napisania komentarza w mailu.

i ostatnia trzecia podstrona to kontaktowy formularz text area i pole input, gdyby ktoś chciał skontaktować się z właścicielką strony, zadać pytanie itp.. być może też nr. telefonu.
ile wyniosłoby napisanie paru takich skryptów?

0

Napisanie skryptu który obsługuje koszyk zakupów jest i czasochłonne i kosztowne. Jeśli zależy na jakości a jednocześnie chcesz ciąć koszta, to czemu nie skorzystasz z __darmowych __ rozwiązań? Są gotowe oprogramowania sklepów dostępne jako open source. Jedynie co, to koszt dodatków (takich jak np. bramki płatności, których od razu nie trzeba mieć jeśli to mała i lokalna firma - wystarczy info na stronie, że płatności przy odbiorze) i koszt szablonu (chyba, że ma się zacięcie lub znajomego grafika). I tyle. Po co się pchać w robienie czegoś na zamówienie? Sprawdzałeś takie oprogramowania?

0

Tylko, że do tych darmowych rozwiązań tak łatwo nie wdroży swojego szablonu html. ;/

0

Łatwiej jest wdrożyć własny szablon html, niż napisać skrypt koszyka zakupów... a na pewno już jest to tańsze. Pomijając fakt, że może się spotkać z szablonem już gotowym, dostępnym również za darmo. Może nie ma takich darmowych szablonów dużo, co nie znaczy, że nie ma ich wcale. Wszystko zależy od wybranej platformy. Najlepiej, jak wspomniałem wcześniej, popatrzeć sobie na te darmowe rozwiązania. Większość platform udostępnia również demo sklepu online, gdzie można zarówno od strony front jak i backendowej zobaczyć i przetestować możliwości.

Abstrahując od powyższego, myślisz, że załadowanie paru zdjęć, dodanie kolorów + zdjęć do slidera (wzoruję się na zdjęciu powyżej) jest aż takie trudne? A raczej trudniejsze niż napisanie skryptu? Oczywiście, wszystko zależy od człowieka i jego znajomości problematyki.

Znów inaczej. Myślisz, że rozbudowanie skryptu który został napisany pod kątem małej (jednoosobowej) firmy, aby był w stanie obsługiwać większą ilość np. placówek (bo przecież nie można nigdy wykluczać rozwoju firmy) będzie tańsze i prostsze niż zastosowanie od razu gotowego sprawdzonego rozwiązania? Oczywiście w tym wypadku mowa o być może nawet dalekiej przyszłości, ale po co wdawać się w koszta, skoro są do tego darmowe narzędzia?

0

Pytasz ile, ile i ile? 1100 zł i chętnie zrobię ;)
Też aktualnie robię sklep internetowy i opcja koszyka to niecały tydzień roboty.

Napisanie własnego skryptu(strony) co prawda jest bardziej czasochłonne niż użycie gotowego rozwiązania ale jakie stoją za tym plusy! Poznanie nowych rzeczy, możliwość rozbudowy(edycji) według własnego widzimisię.

Jeśli jest się programistą to wydaje mi się, że lepiej napisać samemu opierając się na gotowych rozwiązaniach niż postawić gotowca i zapomnieć ;)

0
nopCommerce.pl napisał(a):

Napisanie skryptu który obsługuje koszyk zakupów jest i czasochłonne i kosztowne.

No chyba tylko w PHP.

Co to za problem zapisywać odpowiednie produkty w zmiennej sesyjnej z opcjami dodaj, usuń, zmien ilość.
Kilka godzin roboty z użyciem ASP.NET MVC.

0
ASP.NET MVC 4 Razor napisał(a):

Co to za problem zapisywać odpowiednie produkty w zmiennej sesyjnej z opcjami dodaj, usuń, zmien ilość.
Kilka godzin roboty z użyciem ASP.NET MVC.

dodatkowo napisałem że jak dla jednej osoby to nie trzeba skryptu do obsługi koszyka, wystarczy coś takiego:

chodzi oto żeby użytkownik mógł ubrać tort(torty) z oferty
http://cukierniazbyszek.pl//index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=10&Itemid=5
i zamiast koszyka żeby przez kliknięciem "zamawiam" klient wiedział ile to w sumie będzie kosztowało, a po kliknięciu "zamawiam" do właściciela strony został wysłany mail z listą wybranych torów i komentarzem zawierającym dane teleadresowe kljenta
to jedna rzecz

druga to powiększanie obrazów po najechaniu na miniaturkę
tak jak tu http://cukierniazbyszek.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=9&Itemid=5
ale większa niż na tej stronie

trzecia to rzecz to podstrona kontakt z formularzem dzięki któremu można wysłać maila do właścicielki strony.

**ASP.NET MVC 4 Razor: ** jeżeli to parę godzin roboty to ile byś wziął za to?

0
Squarepusher napisał(a):

jeżeli to parę godzin roboty to ile byś wziął za to?

Koszyk to kilka godzin. Nie chodziło mi o całą stronę.

Najprostsza wersja całej strony:

Główne modele:
Produkt - zdjęcie, opis, cena
Zamówienie - lista produktów, dane klienta, data zamówienia, forma płatności, status

Opcje:
Administrator:

  • dodaj, edytuj, usuń produkt.
  • przeglądaj zamówienia, edytuj/zmień status zamówienia, anuluj/usuń zamówienia
  • zmień logo strony
    Użytkownik:
  • przeglądaj produkty
  • dodaj do koszyka
  • usuń z koszyka
  • ilość danego produktu w koszyku
  • złóż zamówienie
  • wyślij maila

To jest tylko sama funkcjonalność backendu.

Kodowanie poszczególnych widoków i grafika jeszcze dochodzi.

Widoki kodowałem, ale grafiką się nie zajmuję, więc dałbym tymczasową grafikę, którą potem musiałby ktoś podmienić.

W cenie byłoby już wdrożenie, czyli uruchomienie całej strony.

Za taką funkcjonalność jak wyżej wziąłbym 600-800 zł

0

ASP.NET MVC 4 Razor. jak mogę się z tobą skontaktować? chciałem Ci coś wysłać

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1