Program zintegrowany ze stroną www

0

Na wstępie witam wszystkich :)
Moje pytanie wiąże się z potrzebą utworzenia bardzo prostego programu uruchamianego z pulpitu, który będzie zintegrowany ze stroną internetową.
Tzn. wpisując coś, czy wybierając z listy rozwijalnej w programie i klikając zapisz, to samo ma pojawić się na stronie www. Całość bardzo prosta, bez grafiki, będzie tam tylko kilka stałych pól, których wartości będą ulegały zmianie.
Wszelkie podpowiedzi jak takie coś wykonać, tudzież namiary na jakieś gotowce mile widziane :)
Pozdrawiam.

0

Najbardziej profesjonalnie byłoby abyś zrobił sobie bazę danych i z poziomu aplikacji robił odpowiednie operacje na bazie, a po stronie WWW rób tylko wyświetlanie tych danych. Jeżeli jednak uważasz, że baza danych Ci nie potrzebna to można to załatwić na kilka innych sposobów. Możesz napisać skrypt po stronie WWW (JS, PHP, itp.), który będziesz odpalał z poziomu aplikacji wywołując najprostszy na świecie GET, możesz po stronie WWW wyświetlać zawartość pliku, który będziesz ładował na serwer (np poprzez HTTP lub FTP), istnieje coś takiego jak webservice, a nawet możesz w swojej aplikacji napisać serwer HTTP, który będzie generował stronę z odpowiednimi danymi ... rozwiązań jest multum w zależności od tego co potrzebujesz i ile pracy chcesz w to włożyć :)

4

Moje pytanie wiąże się z potrzebą utworzenia bardzo prostego programu uruchamianego z pulpitu, który będzie zintegrowany ze stroną internetową.

Czy ten program uruchamiany z pulpitu to może być przeglądarka internetowa?

0

Ja bym zalecał stworzyć bazę danych i wykorzystać protokół komunikacyjny SOAP. Najlepsze ze wszystkich rozwiązań, choć trochę trudne do implementacji dla początkujących. Może podasz więcej szczegółów, co to ma konkretnie być? Będzie łatwiej Ci pomóc :)

0

Zasadniczo ma to być coś bardzo prostego (na dalsze rozwijanie przyjdzie czas).
Osoba siedząca w budynku A, ma za zadanie stale aktualizować status wyjazdów do akcji wozów strażackich, aktualizować liczbę dostępnych wozów, strażaków. Do tego poszczególne wartości mogą być oznaczane innymi kolorami. Natomiast osoba siedząca w budynku B ma sobie wejść na stronę, na której jej się te wartości wyświetlą - ot cały schemat.
Jeśli koledzy byliby w stanie zaproponować jakieś najprostsze możliwe rozwiązanie, które będę mógł dalej drążyć - będę wdzięczny.

0

Jeżeli najprościej to zdecydowanie wszystko w webie. Wątpię, że znajdziesz darmowy gotowiec do obsługi statusów wyjazdów wozów strażackich, ale generalnie wybierz technologię webową, którą najlepiej znasz.

0

Ostatnie pytanie - jest gdzieś jakiś "gotowy szablon" w technologii webowej, tak, aby można się było wzorować, ćwiczyć? Nie chodzi mi o typowe tutoriale.

0

Ale w której? Którą najlepiej znasz?

0

Podstawy ze studiów - i tak zakładam, że będę musiał pogłębić swoją wiedzę. Zdaję się na doświadczenie kolegi. Doradź proszę, w której poszukiwane przeze mnie rozwiązanie będzie najprostsze do osiagnięcia.

0

Moje pytanie wiąże się z potrzebą utworzenia bardzo prostego programu uruchamianego z pulpitu, który będzie zintegrowany ze stroną internetową.

rozważyłbym osadzenie aplikacji webowej (HTML/CSS/JavaScript) w jakimś pojemniku i odpalanie jej jako zwykły program.
Np. z użyciem NW (dawne NodeWebkit https://github.com/nwjs/nw.js/ )
w ten sposób nie musialbyś dwa razy pisać tego samego (raz na stronę, raz na pulpit), tylko mógłbyś napisać raz* i odpalać albo w przeglądarce/albo w aplikacji desktopowej.

*prawie. może trzeba byłoby zmodyfikować lekko parę rzeczy.

0
strazak_1964 napisał(a):

Zasadniczo ma to być coś bardzo prostego (na dalsze rozwijanie przyjdzie czas).

No i błąd. Jeśli to ma być coś, co będzie później rozwijane, należy podejść do sprawy trochę bardziej ambitnie. Im lepiej przygotujesz podstawę, tym łatwiej będzie wprowadzać kolejne zmiany. Ale do tego potrzeba trochę wiedzy i jeszcze więcej doświadczenia, a jak rozumiem z tym akurat nie najlepiej u Ciebie. Więc faktycznie coś bardzo prostego na początek - aby potem móc ucząc się rozwijać projekt.

strazak_1964 napisał(a):

Osoba siedząca w budynku A, ma za zadanie stale aktualizować status wyjazdów do akcji wozów strażackich, aktualizować liczbę dostępnych wozów, strażaków. Do tego poszczególne wartości mogą być oznaczane innymi kolorami. Natomiast osoba siedząca w budynku B ma sobie wejść na stronę, na której jej się te wartości wyświetlą - ot cały schemat.
Jeśli koledzy byliby w stanie zaproponować jakieś najprostsze możliwe rozwiązanie, które będę mógł dalej drążyć - będę wdzięczny.

Rozwiązań jest od groma, co już widziałeś wcześniej. Pytanie zasadnicze:

  • czy osoba w budynku B musi przez przeglądarkę, czy też może odpalić program na desktopie?
  • czy dane które (w przyszłości i obecnie) będą przekazywane mogą być do publicznego wglądu?

Kwestia taka, jeśli i tu i tu może być desktop, to może jakaś prosta apka w C++/C# korzystająca z bazy danych gdzieś na serwerze?
Jeśli mają to być dane poufne, apka będzie lepszym rozwiązaniem niż www (co nie znaczy, ze całkowicie bezpiecznym!).

Jeśli to dane nie wrażliwe (czyli mogą być do publicznego wglądu), to chyba najbardziej prostym rozwiązaniem będzie strona www z panelem logowania (aby nie każdy mógł wprowadzać dane) + obsługą bazy danych (ewentualnie zapis do pliku na serwerze - gorszy pomysł wg. mnie). Obie osoby przez przeglądarkę wykonują swoje, a w dużej mierze gotowców w php + mysql + html + css jest taka ilość, że bez dużego problemu znajdziesz wszystko, a z minimalnym wysiłkiem dostosujesz pod siebie, nawet sklejając kawałki kodu (tylko musisz to robić z głową - dlatego minimalny wysiłek musi być).

0

Szczerze powiedziawszy lepiej się czuję w systemach CMS, a niestety osoba po drugiej stronie ma do dyspozycji jedynie przeglądarkę. Także też rozważałem opcję CMS->CMS, z tym, że też liczyłbym na coś bardzo prostego, aby osoba w budynku A, która niekoniecznie jest dobrze obeznana z komputerami sobie poradziła. Dane mogą być do publicznego wglądu.

0

No więc dlatego @Rev dopytywał się o technologię.

Skoro ma tylko przeglądarkę do dyspozycji, a cms jest tym, w czym się czujesz lepiej, to masz odpowiedź jak to zrobić.
Jeśli prostota jest wyznacznikiem, to też problemu nie widzę. Myślę, że nawet bardzo słabo obeznane osoby są wstanie zalogować się (aby wprowadzić dane). A po zalogowaniu się wystarczy z listy rozwijanej wybrać wóz i kliknąć submit. W php w wysyłce do bazy zakodujesz datę i godzinę wprowadzenia (- powiedzmy 5 minut, aby było kiedy wóz wyjechał) i wsio.
Jeśli potrzeba adresu, to kolejny input z tekstem do wprowadzenia. Tyle. Inne pytanie, w jaki sposób mają być prezentowane dane na stronie głównej (domyślnemu odbiorcy w budynku B). Czy to ma być lista wszystkich wyjazdów w zadanym okresie? Czy wybiera sobie wóz i przegląda historię? Ale to myślę, że wiesz przynajmniej ogólnie jak to ma wyglądać.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1