Ramka z gwiazek w Java Script

0

Witam,panowie i panie mam wielki problem,dostaliśmy zadanie żeby zrobić ramkę prostokąta z gwiazdek,ale daje radę zrobić tylko 3 boki,czyli góra,dół i lewą stronę.
Ale jak zrobić prawą.
Prosze jakby mógł ktoś podesłać skrypt.

0

Od zera nikt Ci tego nie napisze. Daj jakis swoj kod z sensownym zapytaniem.

0

Proszę :D
Ale to dość lamerskie

<script type="text/javascript">
document.write("********************");
document.write("<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>*<br>********************<br>");
</script>

Chcę żeby gwiazki było po prawej stronie,a pomiędzy nimi pustę polę.
Pozdro

0

Do tego co zrobiłeś nie trzeba wcale javascript:

<pre>
**********
*        *
*        *
*        *
**********
</pre>

Czy ta ramka ma stałą długość, czy użytkownik wpisuje rozmiar czy jak?

0

Ramka musi być wielkości jaką chce użytkownik np: 9x5

0

Chłopcyy. Mam ten sam problem.
Stawiam piwo! :* <3

0

Rozbijasz na 3 funkcje.

Funkcja #1 rysuje górę i dół. Przyjmuje parametr szerokości i tworzy string który posiada same gwiazdki.
Funkcja #2 rysuje środkowe elementy. Przyjmuje parametr szerokości i tworzy string który na pierwszym i ostatnim miejscu posiada gwiazdki, a reszta to spacje.
Funkcja #3 przyjmuje parametr wysokosci i szerokosci. Iteruje od 0 do wysokosci i wywołuje funkcję #1 z parametrem szerekosci dla i==0 || i==wysokosc-1 lub funkcje #2 dla reszty przypadkow.

0

Krzysiu jest mi to bardzo potrzebne, a sobie nie radzę.
Jestem taka bezbronna. Będziesz moim JS Rycerzem?
Odwdzięczę się. :*

0

Rozkminiłem coś takiego, lecz coś nie działa bo wyświetla prostą linię (************************)

<script>
            var szer = 20;
            var wys = 10;

            for (var i = 0; i < wys; i++)
            {
                for (var j = 0; j < szer; j++)
                    if((i == 0)||(i == wys-1))
                    	document.write('*');
                    else
                    if((j == 0)||(j == szer-1))document.write('*');
                    else document.write(''); 
                document.write();
            }
        
    </script>
0

Prawie, prawie! <3

0

Kawalek kodu ktory zrobi ci String o dlugosci 20 wypelniony gwiazdkami

Array(21).join("*")

Podobnie robisz dla środka, z tym że ze spacjami i potem zastepujesz tylko pierwszy i ostatni znak gwiazdka.
I rozdziel to na fukncje. To naprawdę pomaga.

1

Ale Panie i Panowie z Zespołu Szkół nr 1 w Lublinie, pracujemy samodzielnie, bo zadzwonię do nauczyciela i powiem co kombinujecie :) Na oceny pracujemy samodzielnie

0

Najpierw jak zrobić górę i dół:

var str = new Array(width+ 1).join('*');

źródło: http://stackoverflow.com/questions/14343844/create-a-string-of-variable-length-filled-with-a-repeated-character

Podobnie można zrobić środkową część:

for (var i = 0; i < height - 2; i++)
   var row = '*' + new Array(width - 1).join(' ') + '*';
0

Jestem amatorem pasjonatem js i dlatego niezbyt wiem jak to poprawić aby działało.

0

@3ftaccount Dodaj do tego kodu złamanie linii \n oraz umieść całość w znacznik <pre>

0

@3ftaccount Zrobiłeś?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1