kurs java script

0

czesc, ma ktos moze link (szukalem na 4p i na google i nic dobrego nieznalazlem) do kursu JAS ktory by opisywal chociazby podstawy skladni ?

Thx

0

a moze po prostu w ogole sie nie ucz JS? ;)

mam taka misje, zeby jak najwiecej ludzi odciagnac od tego jezyka :P. Tylko problemy robi... Wiekszosc zadan, jakie na wielu stronach wykonuje JS, mozna zastapic PHP (jakies obliczajace cos), lub nie wstawiac (wszelkiego rodzaju sliczne zegarki, czy inne latajace [CIACH!])

jedyne zastosowanie JS, jakie do tej pory widzialem, to edycja WYSIWYG artykulow w CMS... ale takie projekty juz sa - wystarczy skorzystac ;). A poza tym to widzialem duzo lepsze rozwiazanie - edytor moze byc we flashu!

moze napisz, do czego Ci potrzebny ten JS?

0

JS sie przydaje do różnych pierdólek związanych z interfacem (potwierdzenia, wstawianie w forumalarz, ladne hinty). Ale zeby sie uczyc spejalnie dla tego JS to takze nie polecam - jak wyzej - sa do tego lepsze, nieraz mniej kłopotliwe i efektowniejsze narzedzia. Takie interfacowe [CIACH!] mozna po prostu sobie skopiowac ze stron. JS zdecydowanie nie ma przyszlosci...

0
tomkiewicz napisał(a)

moze napisz, do czego Ci potrzebny ten JS?

Co za roznica? :P
Oprocz tego ze chce umiec to niedlugo bede mial to na studiach :)

ssnake: dzieki:) a mialbys cos po polsku ? (zapomnialem dopisac)

0
tomkiewicz napisał(a)

Wiekszosc zadan, jakie na wielu stronach wykonuje JS, mozna zastapic PHP (jakies obliczajace cos)

jedyne zastosowanie JS, jakie do tej pory widzialem, to edycja WYSIWYG artykulow w CMS...

wciskasz ludziom farmazony :P jak ktos chce miec strone przypominajaca gazete to JS mu sie nie przyda ale jak sie chce stworzyc taka ktora przypomina bardziej dynamiczna aplikacje sieciowa to bez JS nie ma szans...

0

ciężko się nie zgodzić, js ma szerokie zastosowanie, chociażby możliwość pracy na warstwach. tego w php nie zrobisz, we flashu owszem ale nie będzie to spujne z konstrukcją strony. ja tam myślę że jakby js się ustandaryzowało troszkę to na pewno by miał ogromnie świetlaną przyszłość przed sobą

0

Co za bzdurne porównanie PHP z JS 8-|
Jeden język generuje po stronie serwera treść strony, a drugi dynamicznie zmienia stronę po stronie klienta.

Może porównacie jeszcze HTML do plików wsadowych...

0
skalniak napisał(a)

ssnake: dzieki:) a mialbys cos po polsku ? (zapomnialem dopisac)

http://javascript.reporter.pl/

0

zostalem troche zle zrozumiany :P

moim zdaniem, jak ktos robi aplikacje dzialajace via www (przyklad: edytor WYSIWYG), to uzycie JS jest uzasadnione, ale jesli ktos uzywa JS tam, gdzie moglby uzyc PHP, to cos jest nie tak... Przyklad: statystyki Stat4u - referrer mozna oczywiscie pobrac za pomoca JS, ale duzo ladniej to wyglada, jak pobierzemy go przez php i wstawimy w odpowiednie miejsce - dzieki temu, jesli jakas przegladarka JS nie obsluguje, w pierwszym przypadku moze sie nawet stronka sypnac, a w drugim nawet tego nie zauwazymy :).

Albo inny przykład (to już jest przegięcie): dostęp do strony tylko po podaniu hasła... zapisanego w JS! Ostatnio widziałem to na jakimś blogu. A jesli sie nie podalo hasla to trzeba bylo restartowac komputer, bo po wpisaniu zlego hasla pytal sie o nie raz jeszcze :P

A ogolnie to javaskript kojarzy mi sie z wszelkiej masci popupami, zegarami, przyciskami zmieniajacymi sie po najechaniu na nie - slowem: przerost badziewnej formy, nad jeszcze bardziej badziewna trescia. Mozliwe ze stad moj uraz do JS :D Poza tym JS ma to do siebie, ze nie jest mozliwe, zeby strona zawierajaca taki kod byla poprawnie wyswietlona pod wszystkimi przegladarkami :P. Przyklad pierwszy z brzegu: lynx :-]

EDIT:
wlasnie przeczytalem wypowiedz Dyrobatesa, ktora idealnie odzwierciedla to, co uwazam :):

jeżeli jest możliwość obycia się bez niego, bez uszczerbku na funkcjonalności/wyglądzie strony, to jak najbardziej jest wskazane

0

moim zdaniem, jak ktos robi aplikacje dzialajace via www (przyklad: edytor WYSIWYG), to uzycie JS jest uzasadnione, ale jesli ktos uzywa JS tam, gdzie moglby uzyc PHP, to cos jest nie tak... Przyklad: statystyki Stat4u - referrer mozna oczywiscie pobrac za pomoca JS, ale duzo ladniej to wyglada, jak pobierzemy go przez php i wstawimy w odpowiednie miejsce - dzieki temu, jesli jakas przegladarka JS nie obsluguje, w pierwszym przypadku moze sie nawet stronka sypnac, a w drugim nawet tego nie zauwazymy :).

bzdurny przyklad :] za pewne statystyki te musza byc wyswietlane na stronach bez PHP wiec czolowa role odgrywa w nich JS i jak jakas przegladarka go nie obsluguje to i caly skrypt nie zadziala a to w jaki sposob zostanie pobrany referer nie ma juz w tym momencie zadnego znaczenia....

Albo inny przykład (to już jest przegięcie): dostęp do strony tylko po podaniu hasła... zapisanego w JS! Ostatnio widziałem to na jakimś blogu. A jesli sie nie podalo hasla to trzeba bylo restartowac komputer, bo po wpisaniu zlego hasla pytal sie o nie raz jeszcze :P

eeee ? czyli ze JS ma ponosic winy za jakiegos idiote ktory zle skrypt zaprojektowal, moj przykladowy dziala dobrze:
http://piechnat.iglu.cz/download/securitydata/password.html

A ogolnie to javaskript kojarzy mi sie z wszelkiej masci popupami, zegarami, przyciskami zmieniajacymi sie po najechaniu na nie - slowem: przerost badziewnej formy, nad jeszcze bardziej badziewna trescia. Mozliwe ze stad moj uraz do JS :D

czyli JS kojarzy Ci sie z darmowymi skryptami do wstawienia na strone, dlaczego nie kojarzy Ci sie np. z http://maps.google.com/ ?

wlasnie przeczytalem wypowiedz Dyrobatesa, ktora idealnie odzwierciedla to, co uwazam :)

to bardzo dobrze ze zmieniles poglady :P

0

co do pierwszego - dlaczego by nie dac mozliwosci wyboru pomiedzy kodem JS a PHP? :). W moim przypadku, gdy strona jest przystosowana pod telefon, ktory JavaScript nie obsługuje (Nokia 9210), wrecz wymusza uzycie PHP...

a poza tym nie mzienilem pogladow, tylko uscislilem (a raczej D uscislil:P) to co wczesniej powiedzialem :)

moze konkretniej: jestem za uzywaniem JS tam gdzie tego trzeba (np. maps.google.com), ale zastosowanie go do wszelkiego rodzaju "bajerkow" w stylu fruwajacego menu, reklamy zaslaniajacej tresc artykulu, czy debilnie napisanego skryptu autoryzacji jest conajmniej pomylka...

moze mam troche wypaczone wyrazanie pogladow, ale mam nadzieje, ze nie narobie sobie przez to wrogow na forum... :D. Szczegolnie nietrafione mysle ze sa wojny JS/no-JS

0

no nie wiem czy to jest takie genialne czekać na przeładowanie strony (co innego jak strona pobierana z localhost) i robić zbędny ruch w sieci żeby np posortować kolumnę w/g nazw jak można to zrobić bardzo szybko po stronie klienta w JS :/ wszystkie współczesne przeglądarki JS obsługują i teraz komórki też zaczynają

0

co z tego, ze wszystkie najnowsze komorki obsluguja JS, jak 9210 nie :P. A na tym modelu mi zalezy ;)

poza tym

moj przykladowy dziala dobrze:
http://piechnat.iglu.cz/download/securitydata/password.html

na IE rzeczywiscie dziala dobrze, na FF juz nie :P

EDIT:
dobra juz nie chce sie klocic - widze, ze jakos wszyscy chca mi pokazac ze sie myle... Moze lepiej zamiast tego stworzmy cos pozytecznego? :)

0

Widzę, że mamy religijną wojnę.

Problem z Javascriptem to nie fruwające menu albo pływające mambo jumbo - to jest kwestia złego designu zorientowanego na rozpraszanie uwagi. Problemem jest odmienna implementacja tego języka w przeglądarkach i związana z tym konieczność rozwidlania kodu.

Mimo wszystko warto korzystać z javascriptu - ba, trzeba z niego korzystać gdy chcemy zrealizować koncepcję grubego klienta. Oczywiste sytuacje to:

  • walidacja po stronie klienta
  • edytor WYSIWIG
  • architektura oparta o XmlSubRequest (świetny przykład to dynamicznie doładowywane drzewa)
  • reakcje interfejsu na działania użytkownika (aplikacyjne drag 'n' drop)

Problem niekompatybilnych przeglądarek można rozwiązać na dwa sposoby:

  • korzystając z gotowych bibliotek takich jak na przykład prototype
  • budując kod w oparciu o wzorzec projektowy mostu (bridge), który umożliwia oddzielenie logiki interfejsu od implementacji tak aby obydwie mogły się zmieniać niezależnie</url>
0
tomkiewicz napisał(a)

na IE rzeczywiscie dziala dobrze, na FF juz nie :P

tu mnie zahaczyłeś :D ale błąd był jedynie taki że FF nie życzy sobie żeby zmienna nazywała się 'int' i już to naprawiłem, dzięki za informacje...

0
piechnat napisał(a)

Albo inny przykład (to już jest przegięcie): dostęp do strony tylko po podaniu hasła... zapisanego w JS! Ostatnio widziałem to na jakimś blogu. A jesli sie nie podalo hasla to trzeba bylo restartowac komputer, bo po wpisaniu zlego hasla pytal sie o nie raz jeszcze :P

eeee ? czyli ze JS ma ponosic winy za jakiegos idiote ktory zle skrypt zaprojektowal, moj przykladowy dziala dobrze:
http://piechnat.iglu.cz/download/securitydata/password.html

http://marooned.prv.pl -> strona prywatna
powodzenia [green] :D [rotfl] [rotfl]
daj znać, jak się 'włamiesz' :D :D

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1