Lepiej wczytywać osobno każdą stronę czy pokazywać/ukrywać content?

Odpowiedz Nowy wątek
2014-10-06 10:13

Rejestracja: 9 lat temu

Ostatnio: 9 godzin temu

0

Okej, więc robię stronę - wizytówkę. Ma mieć menu, kilka podstron i tyle. Nagłówek i stopka mają na każdej podstronie wyglądać tak samo. Zmieniać ma się tylko treść "w środku". Zastanawiam się czy zrobić np. 10 plików html i powstawiać hiperłącza do menu (jak <ort>bd</ort> chciał zmienić coś w nagłówku to <ort>bd</ort> musiał edytować te 10 plików). Czy zrobić jeden plik z nagłówkiem, 10 blokami z treścią i stopkę i pokazywać odpowiedni blok w zależności od pozycji klikniętej w menu?

Nie chciałbym używać php bo żadna apka internetowa z tej strony i nie wiem czy jest sens.

Co byście zrobili?


edytowany 1x, ostatnio: dzek69, 2014-10-06 10:37

Pozostało 580 znaków

2014-10-06 10:38
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

Robiąc to tylko w JS pozbywasz się:

  • użytkowników bez JS
  • większej ilości podstron (może się przydać, jeżeli strona ma być ciut wyżej w Google)

Czyli sugerujesz robienie osobnego .html dla każdej podstrony? - TomRiddle 2014-10-06 10:57
użytkownik bez JS jest inwalidą. nie jest w stanie normalnie przeglądać Internetu :] - Wibowit 2014-10-06 12:55
boty są inwalidą w takim razie ;) i zobacz też ilu ludzi korzysta z Opery Mini (zamiast pełnoprawnej mobilnej przeglądarki), która ma mocno ograniczony js (choć zwykły klik zadziała). w dodatku NoScript i podobne dodatki, włączające JS tylko na żądanie nie są rzadkością, sporo ludzi z tego korzysta. strona nie działająca bez JS CHOĆ MOŻE jest inwalidą - roboty tyle, co nic. nie oczekuję, że Google Docs zacznie działać bez JS, ale głupia wizytówka z 5 podstronami?.. - dzek69 2014-10-06 13:04
no właśnie, ilu ludzi korzysta z neta bez JS? moim zdaniem to ułamki procenta. a boty to oczywiście poważna sprawa, tylko że im można serwować osobną wersję strony, bez jakichkolwiek stylów i bajerów. jest nawet tag <noscript>, znany od starożytności i nawet on może służyć do serwowania innej treści botom niż użytkownikom. - Wibowit 2014-10-06 13:08
no i lepiej zamiast prostej nawigacji z fallbackiem = jednolitym html-em, bawić się w jakieś noscripty? przekombinowane. dziwi mnie mnogość tłumaczeń jakie powstają na zwykłe lenistwo - dzek69 2014-10-06 16:28

Pozostało 580 znaków

2014-10-06 11:26
Moderator

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 3 tygodnie temu

Lokalizacja: Rzeszów

0

@TomRiddle: (Odpowiadam na komentarz postem, bo piszemy na temat):

tak, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by zrobić nawigację DODATKOWO w js (a nawet przeładować całą treść w trakcie oglądania pierwszej strony) - pamiętaj tylko o sprawnie działającej nawigacji - http://diveintohtml5.info/history.html


Pozostało 580 znaków

2014-10-06 13:41

Rejestracja: 8 lat temu

Ostatnio: 2 godziny temu

Lokalizacja: Grudziądz/Bydgoszcz

0

Osobiście bym jednak odrobinę php użył, ale odrobinę. Robisz plik function.php który ma 2 funkcje show_header($title, $description) oraz show_footer(). Zawartość na osobnych plikach, includujesz function.php i wywołujesz obie funkcje, więcej chyba nie muszę tłumaczyć ;) Masz prosta możliwość edycji, dodawania kolejnych podstron itp.

jeżeli te funkcje mają tylko pluć echo, to lepiej ich nie robić i ograniczyć się do samego include 'header.html'; i to samo ze stopką - dzek69 2014-10-06 16:29
@dzek69 set_footer pusty ale set_header jak widzisz przyjmuje 2 parametry, przecież jakoś trzeba ustalić opis podstrony i jej tytuł ;) - mr_jaro 2014-10-06 17:29
ach, no fakt ;p - dzek69 2014-10-06 17:40

Pozostało 580 znaków

2014-10-06 22:02

Rejestracja: 6 lat temu

Ostatnio: 5 lat temu

0

Ja bym tu użył angulara + ewentualne api po stronie serwera.

przerost formy nad treścią ;) zwykłe demo z pjax i w zasadzie masz gotowiec jak już masz statyczne strony - dzek69 2014-10-07 09:53

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0