ja sprawdzić każdy wyraz tekstu osobno

0

Więc mam taki problem:
mam memo i chcę aby brało mi tekst i każdy wyraz który zaczyna się na "<" a kończy na ">" porównywało z StreamList i gdy dany wyraz znajduje się w StreamList to ok a jeśli nie to żeby pokazywało pozycje z listbox.
jeśli chodzi o listbox to nie ma problemu, a czy bylibyście tak uprzejmi i podpowiedzieli jak połączyć ten tekst z StringList ?

2

Uczcie się cholera zadawać pytania i jasno formułować zdania, bo nic z tego nie można zrozumieć...


Chcesz wiedzieć jak podzielić tekst (np. zdanie) na wyrazy? Do tego służy funkcja ExtractStrings;

Chcesz wiedzieć jak sprawdzić czy dany element listy klasy TStrings znajduje się na liscie kontrolki klasy TListBox? Masz od tego pętle albo metody ListBox1.Items.IndexOf, ListBox1.Items.IndexOfName lub ListBox1.Items.IndexOfObject;

Chcesz wiedzieć coś innego? Zadaj po ludzku pytanie i opisz dokładnie problem;


Raz piszesz StreamList, potem StringList, ehhh.....

0

Uczcie się cholera zadawać pytania i jasno formułować zdania, bo nic z tego nie można zrozumieć...

Jakby na źle zadane pytania nie było odpowiedzi to by zadawali lepsze, ale po co się starać skoro to odpowiadacze mają się starać ciebie zrozumieć?

Chcesz wiedzieć coś innego? Zadaj po ludzku pytanie i opisz dokładnie problem;

Ja proponuję po ludzku odpowiedzieć 'co?' zamiast kombinować w interpretowaniu tych dzieł. Jedynie marnujesz swój czas, szansa że pytacz ciebie przeczyta jest niska, że zrozumie żadna a że odpowie ujemna. No ale ty lubisz się produkować na marne ;p

Raz piszesz StreamList, potem StringList, ehhh.....

Ani jedno ani drugie nie jest żadnym typem. Istnieje tylko TStringList...

0

Ja proponuję po ludzku odpowiedzieć 'co?' zamiast kombinować w interpretowaniu tych dzieł. Jedynie marnujesz swój czas, szansa że pytacz ciebie przeczyta jest niska, że zrozumie żadna a że odpowie ujemna.

Jednak jest jakaś szansa, że trafiłem z odpowiedzią; Jeśli nie to sądzę, że jeszcze się tutaj pojawi;

No ale ty lubisz się produkować na marne ;p

Czy ja wiem - i tak mam czas więc coś podsunę;

Ani jedno ani drugie nie jest żadnym typem. Istnieje tylko TStringList...

Nie napisałem nigdzie, że takie typy wypisał, nie rozumiem o co Ci chodzi; Trzymam się standardów i wiem, że kazdy typ poprzedza literka T;

0

Jednak jest jakaś szansa, że trafiłem z odpowiedzią; Jeśli nie to sądzę, że jeszcze się tutaj pojawi;

Śmiem wątpić w oba.

Czy ja wiem - i tak mam czas więc coś podsunę;

To może idź na portale gdzie lenie otrzymują odpowiedzi od tak? Będzie ci łatwiej, będziesz mógł za nich pisać aby oni zdali. Tylko wiesz, nie wymagaj od nich rozumienia funkcji itd. ... Nie żebym miał coś przeciwko twojemu nadmiarowi czasu, ale mógłbyś go spędzać pisząc/poprawiając kompendium wiedzy, albo odpowiadając na posty które są tego warte... Bo inaczej dochodzi do paradoksalnej sytuacji gdy to nam bardziej zależy na odpowiedzi niż pytaczowi.

Nie napisałem nigdzie, że takie typy wypisał, nie rozumiem o co Ci chodzi;

To nie było czepianie się ciebie.

Trzymam się standardów i wiem, że kazdy typ poprzedza literka T;

np. Tinteger TString Tboolean ... a może... ;)

0

Śmiem wątpić w oba.

No trudno, odpowiedź autora nie jest równoznaczna z przeczytaniem i wykorzystaniem podpowiedzi, tak samo jak jej brak nie jest równoznaczny z nieprzeczytaniem i niezrozumieniem - można jedynie spekulować;

To może idź na portale gdzie lenie otrzymują odpowiedzi od tak? Będzie ci łatwiej, będziesz mógł za nich pisać aby oni zdali.

Podpowiedziałem tylko z czego ma skorzystać, nie dałem gotowca; Napisanie tego posta trwało kilka minut, więc mi nie szkoda;

Tylko wiesz, nie wymagaj od nich rozumienia funkcji itd. ...

Nie wymagam, jeśli będzie chciał z tego korzystać to albo poczyta, albo nie skorzysta (podda się), a wtedy tu wróci i zapewne dostanie zjebkę od Ciebie :]

Nie żebym miał coś przeciwko twojemu nadmiarowi czasu, ale mógłbyś go spędzać pisząc/poprawiając kompendium wiedzy, albo odpowiadając na posty które są tego warte...

Dla mnie wszystkie są warte odpowiedzi bez względu na wartość merytoryczną treści;

Bo inaczej dochodzi do paradoksalnej sytuacji gdy to nam bardziej zależy na odpowiedzi niż pytaczowi.

No bez przesady, nie zależy mi na tym bardziej niż autorowi - to nie mój problem, ale zawsze staram się w miarę możliwości pomóc;

np. Tinteger TString Tboolean ... a może... ;)

No i znowu... Nie dopisałem, że typów klas; W sumie to nie tylko typów klas, ale aliasów Bóg wie ile nie tworzę, a tym bardziej nie robię ich po to, by wszystkie poprzedzała literka T :P

0

tak się składa że przeczytałem i mi pomogło szczególnie podpowiedź z funkcją ExtractStrings
I sory że troche namieszałem z pytaniem.

0

No i znowu... Nie dopisałem, że typów klas;

TComponentName nie jest "typem klasy", a ma nazwę "T" :P Może bezpieczniej będzie powiedzieć, że wszystkie typy z RTL :P

Czyżby? EOutOfRange.

Podpowiedziałem tylko z czego ma skorzystać, nie dałem gotowca; Napisanie tego posta trwało kilka minut, więc mi nie szkoda;

Wiem co zrobiłeś, ale mu się by bardziej gotowiec przydał (przynajmniej tak mu się wydaje). On nie rozumie co do niego mówisz ;) .

Dla mnie wszystkie są warte odpowiedzi bez względu na wartość merytoryczną treści;

Aż dziwne że nie udzielasz się tak chętnie w tematach o maszynazie i innych podobnych. Tematy rzeki.

No bez przesady, nie zależy mi na tym bardziej niż autorowi - to nie mój problem, ale zawsze staram się w miarę możliwości pomóc;

Problem tutaj jest: Niski poziom pytań już nie mówiąc o problemach z samym zadaniem pytania (ciekaw jestem ile osób nie umie zapostować bo są zbyt głupie a ilu pomagają rodzice). No właśnie mimo że to nie twój problem to marnujesz czas na jego analizę mimo że on na to nie zasługuje. Są osoby które mają ciekawsze, bardziej zasługujące na pomoc problemy. Już nie mówiąc o tym że Kompendium też wymaga nowości. Po prostu sugeruję abyś był bardziej aktywny w innych kwestiach skoro masz tak dużo wolnego czasu.

0
koksu12345 napisał(a):

tak się składa że przeczytałem i mi pomogło szczególnie podpowiedź z funkcją ExtractStrings
I sory że troche namieszałem z pytaniem.

To teraz przeczytaj to i naucz się pytać: http://rtfm.killfile.pl/

No to inaczej: wszystkie typy w RTL mają prefix T lub E, odpowiednio: E dla wyjątków (tj.klas dziedziczących po Exception), a T dla wszystkich innych. Przyjmujemy, że typy podstawowe (tak to się określa? :P) nie mają z góry narzuconego prefixu.

SearchRec. Chcesz się dalej bawić? ;)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1