Działanie bez internetu

0

Czy sprawdzając pliki bez wgrywania ich na serwer FTP (czyli otwieranie w przeglądarce z poziomu katalogu w WINDOWS XP), będą się one ZAWSZE wyświetlały poprawnie w 100%? Czy po wgraniu na FTP się okaże że całkiem inaczej jest to wyświetlane?

Pytam o formaty:
.html
.css
.js
.php

0

html/css/js przetwarza przegladarka.

0

Dziękuje

(właśnie skradłem kolejną wiedzę, yea! heh)

0

Działanie PHP może zależeć od wersji interpretera. Zwłaszcza gdy jesteś na bieżąco i lokalnie używasz sobie featuresów, które nie są dostępne w starszym PHP niedostępnym na serwerze. Niektórzy admini są strasznie do tyłu z aktualizacjami. Jeszcze dochodzi sprawa zainstalowanych rozszerzeń. W swoim PHP możesz mieć funkcje, których nikt nie zainstalował na serwerze.

0

a na normalnych serwerach jest wręcz odwrotnie do tego, co mówi @Spine: mają więcej rozszerzeń i nowsze php niż Ty ;)

0

Hmm, to ja opowiem o moich przygodach. Pliki php edytowane pod windowsem czasami mają tendencję do używania innego kodowania niż na serwerze (windows vs linux) to dotyczy sposobu kończenia linii CRLF(win( i LF(linux), do tego przy kodowaniu utf8 - dochodzi jeszcze kwestia BOM. Miałem tak że edytując plik na szybko w notepad++ i wrzucając to na ftp'a okazywało się że po tagu domykającym php pojawiała się nowa linia lub spacja i dostawałem komunikat Header already sent (co w pełni rozumiem hehe). Czasami różne ustawienia bom powodowały że na samym początku pliku php także pojawiały się jakieś krzaczki. Kolejna sprawa to wielkość liter, jak masz

<img src="abc.jpg">

a na serwerze leży abc.JPG - możesz mieć błąd.

0

@axelbest: to, jak kończą się linie nie powinno mieć znaczenia (btw: CRLF, nie CLRF (sam zresztą potem napisałeś LF, a nie RF :P))
BOMu nie powinno być w żadnym pliku tak czy tak, więc to też nie problem.

wielkość liter - tak, jeżeli serwer jest na linuksie, a na 99% będzie - to wielkość liter ma znaczenie

0

Jeszcze ważne są ustawienia serwera. U siebie możesz ustawić np. własny rozmiar maksymalny wgrywanych plików (upload z poziomu PHP), własny timeout, a w hostingach to różnie bywa (możesz mieć dostęp do takich ustawień, lub nie).

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1