Wątek zablokowany 2015-01-06 20:43 przez dzek69.

Joomla, Jamp - nie potrafię uruchomić instalacji Joomli na localhoscie

0

Witam

Ściągnąłem Joomle, Jamp (aby postawić Joomle na komputerze) i lecę poradnik za poradnikiem o instalacji, no i nie da rady. Wszystkie rady typu "http://localhost/joomla25" nie działają (w różnych konfiguracjach), w folderze Jamp mam nawet Joomle, ale nie potrafię albo jej zainstalować, albo uruchomić (nie ma tam folderu odpowiedzialnego za instalację). Jest ktoś w stanie mnie naprowadzić na właściwą drogę?
Jeśli to coś zmienia mam Windows 8.
(Mam nadzieję, że teraz nazwa tematu będzie odpowiednia :) )

0

Wyjaśnij nie działają - biała strona/błąd (zacytuj)/coś jeszcze?

Wklej wszystkie info jakie masz ścieżki, konfiguracje.

0

"Ups! Przeglądarka Google Chrome nie mogła się połączyć ze stroną localhost" i różne konfiguracje tej wiadomości w zależności od tego, co próbuję wpisać

Ściągnąłem też Xamppa, ale i tutaj występują błędy podczas uruchamiania - może mój problem wiąże się z tym? Nie znam się, więc wkleję i log z tego na wszelki wypadek:
user image

0

Znasz angielski?

0

Oczywiście ten pakiet o którym mowa na zdjęciu mam zainstalowany poprawnie
(Założyłem konto, bo jednak przydaje się możliwość edycji postów, wybaczcie triple, od teraz będzie to już wyglądać normalnie)

dzek69 napisał(a):

Znasz angielski?

Znam, ale tak jak napisałem - ten pakiet mam zainstalowany. Dla testu ściągnąłem go jeszcze raz i przeinstalowałem, nadal to samo.

0

Czyli znasz angielski, to teraz polski. Odmowa dostępu. Gdzie zainstalowałeś tego xamppa? Wrzuć go np. w C:\xampp, NIE do Program Files

0
dzek69 napisał(a):

Czyli znasz angielski, to teraz polski. Odmowa dostępu. Gdzie zainstalowałeś tego xamppa? Wrzuć go np. w C:\xampp, NIE do Program Files

Jest dokładnie w takim folderze (C:\xampp). Próbowałem też uruchomić plik setup_xampp.bat z uprawnieniami administracyjnymi, nic to nie dało.

0

Spróbuj odpalić jeszcze http://127.0.0.1/
Oraz podaj gdzie xampp instaluje php?

0

Na 127.0.0.1 taka sama sytuacja. Xamppa nie instalowałem, po ściągnięciu pliku .exe pojawiło mi się takie okienko user image, więc ściągnąłem już zainstalowany folder i wrzuciłem w wiadome miejsce.

0

A tego xamppa skąd masz? I w który link kliknąłeś jak już podasz stronę (nie dawaj direct linka)?

0

Wpierw .exe z http://sourceforge.net/projects/xampp/files/latest/download
Potem, gdy zadziałało w sposób pokazany na rysunku z poprzedniego postu wszedłem na stronę:
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html#641
Wpierw pobrałem 'Installer' (to samo), potem '7zip'.

0

a ta konsola w tle też wyskakuje przy instalacji xamppa?

0

Po odpaleniu instalatora xamppa wyskakują właśnie te 2 okienka zawarte w screenie i nic się nie dzieje. Nie chcę ograniczać się do tylko xamppa albo jampa, ale przy xamppie wyskakuje jakiś konkretny błąd i dlatego o tym poinformowałem. Chciałbym po prostu uruchomić na komputerze Joomle w jakikolwiek z możliwych sposobów. Sciągnąłem też JSAS, ale po wypakowaniu i uruchomieniu jsas.exe wyskakuje mi błąd:
http://i.imgur.com/26MhDU4.png

0

Nie pamiętam dokładnie jaki błąd wtedy wyskakiwał, ale upewnij się że nie masz włączonego skype, korzysta on z portu 80 jako jakiegoś dodatkowego portu coś tam, na szczęście da się to wyłączyć.
Ponadto w folderze z xamppem znajduje się plik, coś w stylu xampp_setup.exe, to też spróbuj odpalić, ustawia on prawidłowe ścieżki w plikach.

0

Właśnie przy odpalaniu tego pliku pojawił się wyżej opisany błąd (o braku pakietu VC++). Skype - wyłączony.

0

Przy instalacji Xamppa Ci wyskakuje coś o Joomli? WTF?

A może ręcznie sobie zainstaluj Apache, PHP, MySQL itd? Po kolei, kroczkami, upewniając się, że każdy składnik z osobna działa, zanim przejdziesz do następnego kroku. Jak paczka nie działa to nigdy nie wiadomo dlaczego.

0

Dokładnie tak. To wyskoczyło mi przy instalacji Xamppa. Instalacja ręczna Apache, PHP i MySQL chyba tutaj nic nie zmieni, skoro nie działają mi pliki z oficjalnej strony producenta.

0

producenta czego?
ten xampp to jakiś syf, skoro Ci pokazuje coś o joomli podczas instalacji (albo robisz coś bardzo źle)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1