HTML5 - Wybór technologii po stronie serwera dla strony komercyjnej

0

Witam,
W dużym skrócie: Chciałbym, napisać stronę używając HTML5, na której zarabiałbym pieniądze z reklam.

Nie chciałbym kupować jakiś drogich licencji itp... Dlatego czy możecie mi wskazać jakie mam opcje w wyborze technologii po stronie serwera ? Ew. Wskazać na których powinienem się skupić a które definitywnie odrzucić ?

Ps. Ważną częścią strony będzie baza danych, która może w pewnym momencie być spora, dlatego muszę też zwrócić uwagę na performance związany z wysyłaniem zapytań...

Z góry dzięki za pomoc.

0

Po stronie serwera możesz użyć wielu technologi PHP,ASP,CGI,JSP itp. Ja osobiście używam PHP, jest łatwe a zarazem potężne. Powinieneś przeczytać o tych technologiach i wybrać, tą która najbardziej Ci odpowiada. Same bazy danych to proponuje coś SQL np MySQL, SQlite, PostgreSQL.

1

Po stronie serwera może tak na prawdę stać wszystko pod warunkiem, że wiesz jak to zrobić i czyj twój hosting na to pozwala. Ja z kolei odradzam Ci PHP do komercyjnych projektów ze względu na to iż strony napisane w PHP są ciężkie w utrzymaniu i skalowaniu. Polecam zainteresowanie się technologiami opartymi na platformach takich jak JVM (czyli Java, Scala, Groovy), .NET (czyli praktycznie tylko C#), Python lub Ruby, które nie dość, że są łatwe proste i przyjemne to jeszcze mają potężne frameworki i narzędzia ułatwiające pracę, jak biblioteki do testowania i mockowania, kompresory JS, ORM'y, etc.

Poza tym wybór bazy danych w wielkim stopniu zależy od tego co ma ta strona robić i jaka wydajność będzie potrzebna. Czasem nawet potrzeba użyć paru baz danych, np. NoSQL do przechowywania danych do których potrzebny jest szybki dostęp, oraz SQL owych gdzie są przechowywane wrażliwe dane, które są mocno połączone i wymagają wielu transakcji.

0

Szczerze mowiac PHP jakos mnie nie ciagnie.. ASP .NET - Microsoft, czy uywajac tego do celow zarobkowych nie musze placic za jakies licencje ? Bo za VS 2010 na pewno, choc w tej chwili nie wiem dokladnie ile. Pozostaje mi jedynie ten python w sumie. Java tez odpada.

0

Możesz pisać w VS Express, darmowe środowisko.

0

^^
Darmowe darmowe? czy darmowe tylko do celow niekomercyjnych?

0

darmowe darmowe

0

Ale serwery z Windowsami są droższe.

0
Spine napisał(a):

Ale serwery z Windowsami są droższe.

Przy aplikacjach małych widać różnicę, przy dużych raczej już nie bardzo, bo w większości i tak stawia się swoje maszyny.

now77ak napisał(a):

^^
Darmowe darmowe? czy darmowe tylko do celow niekomercyjnych?

Darmowe do celów niekomercyjnych jak i komercyjnych.

0

Czyli żeby różnica w cenie była pomijalna trzeba postawić mocnego dedyka, bo cena Windows Server + MS SQL raczej mała nie jest.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1