Wybor technologii DB

0

Chciałbym napisac aplikacje bazodanowa i nastepnie jej uzywac w firmie.
Jaka polecilibyscie mi technologie: ADO, BDE, MSSQL czy moze MySQL?
Czy mozecie mi napisac jak wyglada sprawa instalacji aplikacji na stacji roboczej (co jest potrzebne zeby z dana technologia dzialalo na kazdym kompie bez Delphi).
No i druga sprawa, nie moge uzyc zadnych platnych rzeczy oprocz Delphi.

Z gory dzieki za pomoc!

0

Możesz użyć BDE - chociaż to stare - podczas tworzenia wersji instalacyjnej (w InstalSchield) będziesz musiał dodać BDE PRO. Po zainstalowaniu na jakimkolwiek zestawie aplikacji z wersji instalacyjnej BDE automatycznie zostanie zainstalowane. Taka wersja dystrubucji składników BDE jest w tym momencie legalna. :)

0

nie podałeś wymagań więc ciężko coś doradzić, nie napisałeś też jakie masz delphi, ale zakładam, że BD już obsługuje

po pierwsze na pewno nie BDE, no chyba że masz dużo wolnego czasu i po napisaniu tej aplikacji będziesz miał czas na poprawianie błędów związanych z indexami, sypaniem się tabel i podobne historie.

jeśli to ma być baza lokalna, na jednym kompie to polecam jakiś silnik w wersji embedded, np FireBirda

jeśli to ma być baza sieciowa, z dostępem do niej jednocześnie dla kilku, kilkunastu czy też kilkudziesięciu klientów to dla mniejszej bazy dobrym wyborem będzie FireBird a dla dużej bazy polecałbym PostgreSQLa (większa to taka, gdzie dziennie przybywa przynajmniej 1000 rekordów). Oba serwery są free. Możesz też spróbować MySQLa ale min wersja to 5.0, jednak jak zdążyłem się przekonać SQL MySQLa bardzo odstaje od standardu. MSDE nie polecam, bo po pewnym czasie może przestać wystarczać (znając życie dość szybko) a jej rozszerzenie (MsSQL) jest już płatny i to słono.

co do komponentów to do FB są w Delphi dedykowane IBXy - bardzo fajne i przyjemne, co do PostgreSQLa i MySQLa to polecam ZEOSLib (na licencji GNU)

0

Nie napisales ilu userow bedzie, ale polecam MS SQL + ADO. Jezeli bedzie do 5 userow to mozesz MS SQL bez stresoow zastapic darmowym MSDE. W MS SQL masz Enterprise Managera i Query Analizera - dosc ciekawe i proste w obsludze narzadka do zarzadzania i dzialaja z MSDE (jakby co :p)

0
spc napisał(a)

Nie napisales ilu userow bedzie, ale polecam MS SQL + ADO. Jezeli bedzie do 5 userow to mozesz MS SQL bez stresoow zastapic darmowym MSDE. W MS SQL masz Enterprise Managera i Query Analizera - dosc ciekawe i proste w obsludze narzadka do zarzadzania i dzialaja z MSDE (jakby co :p)

czytamy, czytamy posty!!

"No i druga sprawa, nie moge uzyc zadnych platnych rzeczy oprocz Delphi." no z tego co mi wiadomo to MSSQLa za darmo nie dają

0

Misiekd, ale MSDE jest darmowe.

0
spc napisał(a)

Misiekd, ale MSDE jest darmowe.

tak, ale jak się uzależnisz od MSDE to jak przestanie Ci wystarczać (np. zwiększy się ilość stanowisk) to będzie trzeba ciężką kase na MSSQLa wyłożyć, a z MySQLem, FireBirdem czy PostgreSQLem nie ma takiego problemu

0

Zgadzam sie z Toba, ale wez pod uwage ze istnieja takie projekty, w ktoorych mozna przewidziec ze ilosc stanowisk nie przekroczy pewnej liczby. Wiem ze nie zawsze sie da ale czasami jest to mozliwe. Do takich projektow MSDE jest idealne.

0

MSDE jak dla mnie ma jeszcze jeden minus - "4 GB maximum database size".
Zgodzę się z Tobą, że dla małych baz jest OK.

No ale nie ma co gdybać kiedy autor wyparował i nie wiadomo co to za baza ma być

0

Sory ze tak pozno ale juz mowie dokladnie o co chodzi.
Moj tata ma przychodnie lekarska i jak chce mu napisac cos takiego:
1 komp jest w recepcji-przychodzi pacjent ,wprowadza sie go do bazy.
Inne stacje robocze obsluguja lekarze w sowich gabinetach
i kazdy z nich moze wpisywac informacje o histirii choroby, badaniach itp.
Oczywiscie chcialbym zeby np sekretarka ktora wprowadza pacjentow nie miala dostepu do historii chorob, ani np administrator systemu tez.
Rekordow dziennie nie bedzie az tak duzo przybywac mysle ze w maxie 50.
Baza mialy by kilkanascie tabel, pacjentow nie wiecej chyba niz 10000.

0

to ja zapytam tak, odnośnie Delphi - czy masz wersję personal (jak tak to którą) czy jakąś wersję płatną?

Myślę, że do Twoich celów FireBird wystarczy w zupełności no i obsługa w delphi jest bardzo prosta

0

Hmmm... No to fucktycznie moze MSDE nie styknac. Przychylam sie zatem do PostgreSQL, bo z tego co wiem ma dosc spore mozliwosci.

0

Mam Delphi 7 Enterprise.
A mozecie mi napisac jakich narzedz i uzyc (serwer itp)?
Zeby moc sie polaczyc z baza za pomoca firebird lub posgresql?

0
Jerzy53 napisał(a)

Mam Delphi 7 Enterprise.
A mozecie mi napisac jakich narzedz i uzyc (serwer itp)?
Zeby moc sie polaczyc z baza za pomoca firebird lub posgresql?

serwer
a) hardware - to sobie postaw sam - jakiś komp, z min 256MB ramu, procek min P2 800MHz (albo równoważny AMD)
b) software - linux albo windows (chociaż jak postawisz linuxa to Ci odpada wydatek na windowsa), sama baza, czyli np. FireBird - wpisz w google i będziesz miał skąd ściągnąć. Potem manual jak skonfigurować (w FB za bardzo nie ma co, ale w PG np. trzeba ustawić z jakich kompów można się do baz podłączać)

w delphi
a) FB - IBXy (InterBase Express) (już są)
b) PQ - ZeosLib (trzeba ściągnąć i zainstalować)

Najpierw poczytaj sobie o samym projektowaniu bazy b coś czuję, że to Twoje początki

0

a ja bede sial zament - Oracle 10g XE, ograniczenie na 4GB danych 1 procek i 1GB ramu, ale chyba mozna ja zlinkować z drugą taką samą potem trzecią itd.
Kwestia niewielkich przeróbek przy przenoszeniu tabel na różne maszyny, np tworzenie pokrywających je widoków.
Oracle rlzzzz :]

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1