ASP.NET MVC 3 Role i wasna baza danych

0

Witam:)
mam następujący problem (albo inaczej nie wiem jak się za to zabrać) :
Mam stworzoną bazę danych (na studentlive.pl) w której mam tabele użytkownik, Przypisanerole, i role; (normalnie relacje itp - zgodnie ze sztuką)
mianowicie mój problem polega na tym, że chciałbym ograniczyć użytkownikom z rolą "zwykłyUSER" dostępu do niektórych części programu, jednocześnie by np user z rolą "Admin" miał dostęp do wszystkiego (w skrócie chcę wykorzystać w kodzie np w kontrolerze dodawać [Authorize(Roles="Admin")])

logowanie do strony z wykorzystaniem ów bazy już wykorzystałem i działa

zapewne cały mój problem będzie się sprowadzał do modyfikacji wpisów web.config (choć mogę się mylić)
Z góry dziękuję za wszelaką pomoc
Pozdrawiam

0

A korzystasz ze standardowego Membership Providera? I tych kilkunastu tabel które on generuje? Czy tworzyłeś własnego?

0

w tym rzecz, że nie korzystam z wbudowanego - muszę korzystać ze swoich tabel - tych konkretnych - a ten wbudowany korzysta ze swojej "stworzonej bazy" w App_data co jest niepożądane w moim przypadku
muszę więc chyba napisać swój (ewentualnie przerobić kod by działał dla mojej)

na chwilę obecną operuję na modelach z entity framework (rejestracja i logowanie do apki działa w ten sposób)

0

Zaimplementuj własny Role- i MembershipProvider.

0
Rev napisał(a)

Zaimplementuj własny Role- i MembershipProvider.

i to jest oto rozwiązanie, szkoda, że inni z niego nie skorzystają:)

Proszę jeszcze nie zamykać, w razie czego będę pytał w tym temacie by nie zaśmiecać - jakby coś nie działało

0

niby wszystko działa ale mam następujący problem:
mianowicie stworzyłem sobie userów i role (role pobierane z bazy jak i userzy - wszystko działa) ale jak nadam inną rolę (np przypiszę userowi x rolę moderator z zwykłegousera) to mimo iż wczyta mi do opisu jego konta (wyświetlenie informacji o jego danych) że ma rolę moderator - nie widzi opcji widocznych do moderatora
dopiero po ponownym przekompilowaniu projektu (samo build nie wystarczy) widać zmianę
jakiś pomysł jak to rozwiązać?
(to nie wina ciastek bo je usuwam za każdym razem jak się wyloguję i fizycznie też nic nie zostaje w cookies)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1