Microsoft WebMatrix 2 - jak go oceniacie?

0

Witam! Czy podoba Wam się WebMatrix i czy Waszym zdaniem jest przyszłościowy?. Nie wiedziałem za co się zabrać (język/środowisko) i pomyślałem właśnie o WM. Znam trochę C# i o ile ASP.NET MVC 3 jest trochę zawiłe i za trudne dla początkującego, to WebMatrix musze powiedzieć przypadł mi do gustu. Wszystko jest jakby bardziej intuicyjne. W plikach CSHTML wpisuje się najpierw kod C#, a później w dalszej części HTML, czyli mamy rozłacznie warstwy widok-logika (coś jak MVC). Wiem, że to nie jest do dużych projektów jak Allegro.pl ;), ale do małych i średnich stron chyba wystarczy.

No, ale wracam do moich pytań: Czy warto się go uczyć? Czy jest przyszłościowy? Czy lepiej postawić jednak na trudniejsze ASP.NET MVC, ale dające nieograniczone możliwości?

Dzięki za sugestie!

0

Od zawsze byli ludzie, którzy interesowali się HTMLem, klepali szablony na blogi, tworzyli strony na MySpace. Czasem chcieli nauczyć się czegoś więcej i sięgali po PHP. Dla takich ludzi według mnie jest WebMatrix.

0

Rozumiem, że mówisz o ograniczeniach WebMatrix-a. Ale to przesada mówić, ze to program do szablonów ;) Tam masz też ASP.NET (tradycyjne i MVC) oraz masz PHP.

0

Gdzie napisałem, że to program do szablonów? Napisałem, że to program dla amatorów, którzy mogli zaczynać od takich szablonów.

0

OK. Może i dla amatorów, ale podoba się, że można zbudować niedużą stronę stosunkowo szybko.

Ktoś z Was używa(ł) Webmatrixa? Ciekawi mnie porównanie z programowaniem w ASP.NET MVC.

0

WebMatrix i ASP.NET MVC to dwa kompletnie różne produkty. Nawet nie tyle, że są przeznaczone do różnych grup docelowych, ale rany - WebMatrix to edytor HTML, a ASP.NET MVC to framework do tworzenia aplikacji! Jak niby to można porównać w jakikolwiek sposób?

WebMatrix jest prosty i przyjemny w użyciu dla amatorów, osób pragnących szybko zbudować swoją pierwszą stronę, może nieco bardziej zaawansowaną. Jest prosty i ładny. Można tam współpracować z jakimiś bazami, z jakimiś systemami zarządzania treścią, jest miło. Ale według mnie jest zbyt ubogi i niewygodny - Visual Studio oferuje zdecydowanie więcej możliwości. I jest zdecydowanie trudniejsze w obsłudze.

0

No zgadza się, trochę uprościłem porównanie (Webmatrix vs VS/framework ASP.NET MVC). Webmatrixa oglądałem tylko przez pół godziny :) i nie znam jego wszystkich możliwości, ale jest tam przycisk coś jak "Run Visual Studio" (zdaje się jakoś współpracuje z VS Express). Nie wiem na czym to polega.

A co do ASP.NET MVC, to ponoć też można pod tym programować pod WebMatrix (chyba od wersji 2.0 /teraz jest Beta/). Moje pierwsze odczucia, że WebMatrix to po prostu nowe IDE (dla amatorów, takich jak ja).

ASP.NET MVC wydaje mi się nieco zawiłe, może nie tak jak ZEND FRAMEWORK :), ale jednak.

0

"Run Visual Studio" po prostu uruchamia projekt aktualny w Visual Studio. Masz rację, WebMatrix to nowe IDE, kierowane do amatorów. Wraz ze wbudowanymi kilkoma fajnymi narzędziami, w rodzaju serwera WWW, więc testowanie PHP na przykład można robić "od razu", plus jakieś bajery do SEO, do SQL Servera CE i tak dalej.

ASP.NET MVC jest nieco zawiłe - trzeba rozumieć jak działa MVC zanim się za nie weźmie. Ale cała potęga ASP.NET jako takiego stoi za nim, w ładnej i przejrzystej formie MVC, więc do tworzenia rozbudowanych aplikacji jest świetne.

0

Zacznę więc od Webmatrixa, a za x miesięcy zabiorę się za ASP MVC.

O podziale na Model Widok i Kontroler coś tam wiem, ale mimo wszystko jest to nieco zatrudne / zagmatwane jak na początek. No i mimo ogromnych (w zasadzie nieograniczonych) możliwości ASP.NET musicie przyznać, że robienie w tym stron jest czaso i pracochłonne. Teoretycznie strony można robić "z palca" w jakimś VIM-ie, Notepad2, Notepad++ czy innym takim, ale mamy XXI wiek i przydałyby się jakieś "wspomagacze" czy RAD-y (szkoda że zarzucono /chyba/ projekt Delphi For PHP). Pomijając WinForms Visual Studio IMO niewiele przyspiesza tworzenie stron WWW, szczególnie layoutu / UI.

0

Najpierw piszesz, że się w niczym nie orientujesz, a potem wyciągasz wnioski o czymś, czego na oczy nie widziałeś?

0

webmatrix - poczekajmy na wersje 4.0 lub 5.0, na razie to ciekawostka tylko.

0
Rev napisał(a)

Najpierw piszesz, że się w niczym nie orientujesz, a potem wyciągasz wnioski o czymś, czego na oczy nie widziałeś?

Visual Studio znam, używam do pisania desktopowych aplikacji C#.

0

Witam mam pytanie jestem właśnie takim amatorem, który zaczyna od webmatrixa ale mam mały problem nie wiem dlaczego nie działa mi tło obrazkowe wklejane cssem. Czy ktos również miał taki problem albo wie jak go rozwiązać?

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1