[ROZWIAZANY] [MSSQL][ASPX] Remote connection string

0

Witam,
Mam sobie skrypcik aspx do systemu rezerwacji pokojów w hotelu,
w web.config mam dodane coś w stylu (fragment z dokumentacji):

<add key="Polaczenie" value="server=nazwaSerwera; initial
catalog= nazwaBazyChart; user=nazwaUzytkownika;
pwd=hasloUzytkownika;" />

Baza danych do której chcę się dostać wisi sobie gdzieś tam i nie mam dostępu do żadnej konfiguracji, ale podobno jest przygotowana, port 1433 odblokowany.

W/g dokumentacji w "Polaczenie" to "standardowy „connection string” do serwera SQL" i tyle o tym w dokumentacji. Teraz nie wiem jak taki standardowy string zamienić na wersję zdalną.
Tj mam takie dane:

Adres IP: 83.15.XX.XX,
Nazwa serwera: SERWER\GASTRO
Nazwa bazy: chart
login: login
hasło: haslo

Troszkę pogooglowałem, niestety bez rezultatu.

Wyszło mi coś takiego:
<add key="Polaczenie" value="server=83.15.XX.XX\GASTRO;initial catalog=chart;user=login;pwd=haslo;" />
Ale nie działa. Zamieniłem SERWER na numer IP gdyż zakładam, że "SERWER" to alias komputera w podsieci i Windows mi to podłapie. Podejrzewam więc, że inaczej to ma wyglądać taki "standardowy connection string" tylko zdalny. Ktoś wie jak?

0

z działającego deweloperskiego środowiska:

<configuration>
  ...
  <connectionStrings>
    <add connectionString="Server=192.168.8.147;Database=dupa8;User ID=sa;Password=dupa.8" name="DatabaseConnection" providerName="System.Data.SqlClient"/>
    ...
  </connectionStrings>
  ...
</configuration>
0

Kombinowałem i się nie udało.
Ktoś może poleci jakąś appkę do zarządzania bazą danych, taką jak Navicat ( http://navicat.en.softonic.com/ ) tylko, że obsługującą MSSQL? Żeby tylko sprawdzić czy w ogóle zdalne połączenie jest możliwe, czy może coś z tym skryptem nie tak.

0

sql server management studio (express)

0

dzięki, ściągam. jak patrzę na stronkę z downloadem to widzę, że się sandbox w końcu przyda.

0

dobra, bump,
Pan Marcin upiera się, że on się łączy po porcie 1055 zamiast domyślnego 1433, natomiast ja nigdzie nie widzę tu miejsca na port.. próbowałem po dwukropku, próbowałem słówka "port", i paru innych kombinacji - ale nic z tego..
ktoś wie coś o porcie w sql connection string?
nawet cos takiego ładnego sobie znalazłem, ale to też milczy jak chodzi o porty:
http://www.sqlstrings.com/

0

Może zapisać na zasadzie host:port adres IP?

0

pisałem, że próbowałem po dwukropku..
gdzieś na końcu internetu ZNALAZŁEM!
trzeba dać przecinek i port O.o (m.in. za to kocham M$)
ale podłączyło się! wywaliło inne błędy, ale w końcu jest połączenie (choć powolne).
dzięki

0
dzek69 napisał(a)

pisałem, że próbowałem po dwukropku..
gdzieś na końcu internetu ZNALAZŁEM!
trzeba dać przecinek i port O.o (m.in. za to kocham M$)
ale podłączyło się! wywaliło inne błędy, ale w końcu jest połączenie (choć powolne).
dzięki

Zawsze uważałem że Microsoftowe jest poryte, ale że aż tak? Toć we wszystkich formularzach, czy nawet API chcą host i port przez dwukropek...
No cóż, definiują własne standardy... Nie nowość.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1