formularz z zakładkami

0

Witam,

Potrzebuję wykonać formularz z zakładkami ponieważ jest bardzo dużo danych do wprowadzania.
Strona jest na css. Formularz powinien posiadać zakładki np. dane osobowe, kursy i szkolenia, adresy, dokumenty osobiste itp. Po wpisaniu danych w zakładce np. dane osobowe dane muszą zostać kiedy przejdę do kolejnej zakładki itd. (przesłane POST).
Może ktoś ma pomysł jak to zrobić?

0

Najłatwiejsze co mi przychodzi do głowy...
Przepisać tablicę POST do $_SESSION?

Podczas przechodzenia na następną kartę zrób np. tak:

session_start();
$_SESSION['karta1'] = $_POST;

Potem przy następnej karcie spisujesz dane do innej tablicy, no i potem masz do nich łatwy dostęp. Na ostatniej karcie formatki tylko wklepujesz ponownie session_start() i masz dostęp do tego co user wpisał na wszystkich kartach, np. do pola Nazwisko na karcie #1 odwołasz się:

$_SESSION['karta1']['Nazwisko']
0

jQuery->Tabs
http://stilbuero.de/jquery/tabs_3/
Nie trzeba się bawić w żadne przechowywanie danych w sesji etc. Łatwy, szybki i ładny sposób na obsługę zakładek, bez przeładowywania strony.

0
Shadow85 napisał(a)

jQuery->Tabs
http://stilbuero.de/jquery/tabs_3/
Nie trzeba się bawić w żadne przechowywanie danych w sesji etc. Łatwy, szybki i ładny sposób na obsługę zakładek, bez przeładowywania strony.

Mogę na podstawie tego skryptu zrobić formularz wprowadzający dane do bazy mysql?

0

Oczywiście.

0

do mysql nie, javascript jest obecnie obsługiwany tylko przez postgresql...

a na poważnie, to zanim cokolwiek zaczniesz dla kogokolwiek pisać - dowiedz się, co się wykonuje po stronie klienta, a co serwera...

0

Tabsy dzialaja na zasadzie ukrywanych divow, to tylko sterownik, ktory raz pokazuje zawartosc jednego diva a pozostale chowa (tak w wielkim skrocie). Dla uzytkownika widoczne sa tylko niektóre dane, ktore akurat go interesuja. Moze sobie wypelniac co mu sie tam podoba, a po wcisnieciu zapisz w $_POST znajda sie wszystkie pola formularza niezaleznie od tego ktora aktualnie zakladke mial aktywna uzytkownik.

0

Dziękuję za wszelkie sugestie. Muszę coś wykombinować. Dane będą umieszczane w bazie mysql.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1