Watki a aplet z zakladkami??

0

Witam czy moze kots mi wytlumaczyc jak dzialaja watki w aplecie z zakladkami. Albo jakas strone www gdzie jest to dobrze wytlumaczone najlepiej po polsku.
jesli chce stworzyc jeden watek ktory odnosilby sie do wybranej zakladaki w aplecie a dokladnie zeby mi opoznil rysowanie sinusoidy (tzn zebym widzial jak sie rysuje) to jak to zrobic?
Albo jak zrobic zeby spowolnic rysowanie tej sinusoidy w aplecie zeby rysowala sie realu tzn zebym widzial jak sie rysuje:

for (x = 0; x < 189; x += 0.1) {

              	//	g.drawLine((int) x, (int) y, (int) x, (int) y);
              	 
              y = (Math.sin(x * fps3/20) * fps2*5 + 100);
              	yw1=(int)y;
              	xw1=(int)x;
              		Image wykres1 = getImage(getDocumentBase(),"images/czerwony.gif");
              	g.drawImage(wykres1, xw1, yw1, this);

}

Probowalem dac petle opozniajaca ktora sie iles tam razy wykonywala zeby mi opoznic wykonywanie petli rysujacej sinusoide, ale nie dzialalo to. opoznialo tylko ladowanie calego apletu z zakladkami ...

POMOCY!!!!!!!

0

Wątki - opis wątków. Ogólnie i do zastosowania w każdym przypadku

co do kodu to na zakończenie każdego obrotu pętli daj Thread.sleep(40) - uśpisz wątek na 1/40 sekundy. daje to 25 klatek na sekundę czyli klasycznie animowany film.

0
int C=0;  
for (x = 0; x < 189; x += 0.1) {                
                           C++;
                          //        g.drawLine((int) x, (int) y, (int) x, (int) y);
                           if ((C%10)==0)
{
                  y = (Math.sin(x * fps3/20) * fps2*5 + 100);
                          yw1=(int)y;
                          xw1=(int)x;
                                  Image wykres1 = getImage(getDocumentBase(),"images/czerwony.gif");
                          g.drawImage(wykres1, xw1, yw1, this);
}

   }

Może pomoże :)

// spóźniłem się... w sumie rozwiązanie Koziołka jest lepsze :)

0

Nie wystarczy ponieważ:

  • czas wykonania wątku jest losowy. Ile klatek wykona się w danym odcinku czasu?
  • rysujesz co dziesiątą klatkę więc będziesz miał skok w dodatku pozostałych dziewięc kroków zostanie pominiętych w procesie kompilacji.
0
Koziołek napisał(a)

Nie wystarczy ponieważ:

  • czas wykonania wątku jest losowy. Ile klatek wykona się w danym odcinku czasu?
  • rysujesz co dziesiątą klatkę więc będziesz miał skok w dodatku pozostałych dziewięc kroków zostanie pominiętych w procesie kompilacji.

No to jeszcze do tego iterator, wewnątrz sprawdzania C, byłoby x++.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1