Przeglądarka map w javie

0

witam
mam dość duże zdjęcie ok 4000 x 8000 px zastanawiałem się w jaki sposób mógłbym je wyświetlić na stronie za pomocą i wpadłem na pomysł że mechanizm który jest np. w google maps całkowicie mnie zadowala swobodne przewijanie i poruszanie się po zdjęciu i teraz mam do was pytanie jak zrobić coś takiego za pomocą javascript ogólnie pisze w html/css/php ale jawe jakoś do tej pory omijałem
chodzi mi o prosty mechanizm bez zadnych dodatków itp. po prostu mam zdjęcie które w okienku jakies 600 x 600 chciałbym swobodnie przewijać w każdą strone pomożecie ?

Pozdrawiam

0

JavaScript to nie Java, w Javie nie jest to specjalnie trudne.

0

rozumiem a mógłbyś dac mi chociaż taki zarys jak to zrobic w javie ??

0

widze że temat został przeniesiony tak więc ponawiam pytanie może nie koniecznie w javie sam juz nie wiem w czym i jak mozna cos takiego zrobić ehh

0

pomoże mi kokolwiek ?

0

Jak będę miał czas to Ci napiszę...

0

Keraj oczywiście poczekam no i będe ci bardzo wdzięczny, uratował byś mnie... ;)

0

Tzn. zrobię to w javascripcie...

0

suuuper a wiec uzbrajam się w cierpliwość i czekam ;)

0

Okej, namęczyłem się trochę, żeby to i pod IE (7) działało... (bo kto wie, dla kogo to piszesz...)
Ale wreszcie działa...
http://ksienrzyc.pl/mover

aby móc poruszać jakimkolwiek elementem dom, musisz zrobić jedynie tak:
new ObjectMover(element);
(masz to na końcu pliku mover.js)

element ten powinien mieć zdefiniowany styl "position:absolute; top:0px; left:0px" (top i left mogą mieć jakąkolwiek wartość...)
W razie dragowania obraków w IE powinien też mieć zdefiniowane ondrag="return false;"
Zresztą, to masz w przykładzie

0

Keraj jesteś WIELKI !!! dokładnie o coś takiego mi chodziło
dzięki takim osobom jak ty można dalej wierzyć że istnieje bezinteresowna pomoc...
jeszcze raz dzięki wielkie, sam bym tego w zyciu nie napisał

Tak à propos to co napisałeś ten mechanizm pomoże mi w stworzeniu mojego prywatnego albumu tzn coś w rodzaju takiego dużego drzewa które zamiast liści będzie miało miniatury zdjęć a po kliknięciu na małe zdjęcie otworzy się duże z opisem załatwie to za pomocą mapy odsyłaczy a sam obraz (drzewo) umieszcze w twoim skrypcie tak więc baaaaardzo mi pomogłeś ;)

Teraz zajme się studiowaniem twojego kodu może czegoś się naucze ;)
mam do ciebie jeszcze takie małe pytanie może to jest kwestia po prostu zmiany jednej linijki kodu...
chodzi mi o to że teraz jak dojade do końca obrazka wyświetla mi się czerne tło na bokach. Nie można by po prostu zrobić tak że jeżeli dochodze do krawędzi obrazka to nie moge już dalej go przesunąć bez wyświetlania dodatkowego tła itp.

pozdrawiam [browar]

0

Proszę... mały update.
http://ksienrzyc.pl/mover
Żeby zlimitować poruszanie obiektem w obrębie innego, tworzymy nowy mover
i przekazujemy obiekt do metody limitTo

var mover = new ObjectMober(mapka);
mover.limitTo(obiektWKtorymJestMapka);
0

witam z powrotem dopadła mnie jakaś paskudna grypa w efekcie czego miałem małą przerwe z komputerem ;(

Keraj mam mały problem z twoim kodem przerobiłem go i z jakiegoś nieznanego powodu nie działa ;/ (gdy odpalam strone na kompie nie na serwerze wszystko śmiga i działa normalnie) zresztą zobacz sam oto stronka na którą wrzuciłem tymczasowo pliki http://www.dobry753.cba.pl/album/mover.html
robiłem pare testów i wrzuciłem też bezpośrednio twoje pliki http://www.dobry753.cba.pl/album/mover1.html co ciekawe to tez nie działa ;( twoje pliki zadziałały tylko na explorer na innych przeglądarkach jest problem pliki które wstawiłeś na swoj serwer działają super na każdej przeglądarce wiec nie rozumiem w czym tu może być problem ? ehh...

Pozdrawiam

0

Nie wiem co Ci nie działa... Mi działa na twojej stronie http://www.dobry753.cba.pl/album/mover.html , a korzystam z Firefoksa... Za wyjątkiem tego, że klikając w kształty mapy reakcji od skryptu raczej nie otrzymam...
Jeśli chodzi o mapę i kształty na niej... możesz po prostu zrobić osobne obrazki, bo mapa i tak przykrywa obrazek, więc nie możesz nim wtedy poruszać.

Jeśli chcesz poruszać tak mapką jak i obiektami na niej... po prostu poruszaj obiektem w którym jest mapka + te inne obiekty. (czyli dodaj kolejnego div'a)
O tak:

<!-- div, w którzym jest mapka -->
<div id="container" style="position:relative; overflow:hidden; width:400px; height: 400px; background-color: #000000;">

<!-- a to jest ten dodany div, w którym jest obrazek i mapa -->
<div id="mapka" style="position:absolute; top:-400px; left:-400px;">

<!-- obrazek mapki -->
<img src="map.gif" ondrag="return false;" usemap="#mapa">
<!-- mapa -->
<map name="mapa">
<area shape="rect" target="nazwa" href="http://google.pl/" coords="10, 10, 200, 200">
</map>

<!-- koniec diva mapka -->
</div>
<!-- koniec diva container -->
</div>
0

no to dziwna sprawa bo u mnie jakimś cudem nie działa (tj. nie przesuwa się mapa) sprawdze na innym kompie może coś jest faktycznie z moim bo ostatnio dużo rzeczy dziwnie mi chodzi...
zdjęcia nie działają bo ich jeszcze nie umieściłem na serwerze dzieki za odpowiedź będe kombinował dalej :-P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1