Logowanie _ bez zapamiętywania loginu i hasla

0

Witam

Wiem że znowu o logowaniu ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania na forum we wcześniejszych postach.

Chciałbym aby storna logowania nie pozwalała przeglądarką na zapamiętywanie loginu i hasła - tak jak to jest zrobione np przy logowaniu do banku.

Z góry dziękuję za odpowiedź

0

W Bankach wszystko jest przesyłane za pomocą JS (chyba) i jest to tak sprytnie wykombinowane że przeglądarka nie oferuje zapamiętywania. Pokombinuj może z AJAX'em czy postowaniem formularza przez JS.

0

no nie wszystkich np ipko (ale co to za bank ...) zapamietuje a np mbank juz nie. Generalnie popatrzyl bym sie jak to jest tam rozwiazane.

Z luznych pomyslow:

  1. dane podawane via JS

  2. za kazdym razem inna nazwa okienka (po czyms trzeba je rozpoznac) do logowania i ukryte pola aby potem program rozpoznal (ewentualnie sesje)

0

Można też losowo ciągle inputy generować np. nazwać inputa z hasłem:

echo('<[...] name="haslo_'.$r=rand(0,9999).'" [...]>');

A wartość $r zapamiętać w sesji i wtedy po wysłaniu formularza szukać: $POST['haslo'.$_SESSION['r']].

0
jumperBA napisał(a)

Wiem że znowu o logowaniu ale nie udało mi się znaleźć rozwiązania na forum we wcześniejszych postach.

ee? dwa posty niżej jest o autocomplete napisane...

a banki (te, których używam, czyli inteligo i mbank) nie używają tu js, tylko właśnie autocomplete=off

0

ipko tez ma dla hasla autocomplete="off" ale opera w to wbija (bo nie ma chyba dla loginu) wiec jak chce miec sie na razie pewnosc to chyba tylko zmiana nazw okienek.

0

Ale chodzi o to, żeby przeglądarka nie zapamiętała, czy żeby nie działał autocomplete? Bo w pierwszym wypadku (losowa nazwa inputa) może się nie sprawdzić - przeglądarka i tak zapamięta (to, że nie wyświetli autocomplete nie znaczy, że tego loginu nie będzie można znaleźć)

0

generalnie rozwiazania nie ma (tym bardziej patrzac od strony mozliwosci pisania pluginow pod przegladarki). Losowe okna nie pozwola w latwy sposob uzyc hasla, autocomplete moze zadzialac ale nie ma gwarancji 100% ze zadziala.

0
reichel napisał(a)

ale opera w to wbija (bo nie ma chyba dla loginu) wiec jak chce miec sie na razie pewnosc to chyba tylko zmiana nazw okienek.

nie rozumiem problemu - skoro projektanci iPKO postanowili, że login ma być zapamiętany, to dlaczego masz pretensje do Opery, że zapamiętuje? Jeżeli się chce mieć pewność, trzeba napisać własną przeglądarkę ;). A jeżeli nie chce się, żeby user miał zapamiętany login, to się ustawia autocomplete na pole z loginem, albo na cały formularz. A pewności wtedy oczywiście nie będzie, bo user może sobie sciągnąć wtyczkę do Fx, która ową blokadę wyłączy. I takie jego święte prawo, nie utrudniaj mu jakimiś losowymi fieldami (które i tak będą zapamiętane i osoba włamująca się sobie je odczyta)

0

Witam

autocomplete - proste i skuteczne - wielkie dzięki :)

0

W tym problem, ze haslo tez, mimo, ze jest wylaczone - a wiec opera w to wbija :)
Bo powinna zapamietac sam login a nie wszytsko. Wiec nie dziala jak trzeba.

A co do losowych - to odpowiadam (staram sie) na zadane pytanie i nie ograniczam sie w wymyslaniu.
Mozna tez robic elementy w flash/java.

jednym slowem szukam odpowiedzi na pytanie:
Logowanie _ bez zapamiętywania loginu i hasla

naturalnie, mozna dopytywac usera o co mu chodzi, co che uzyskac, ale zakladam ze jest w miare swiadomy zadajac takie pytanie na forum.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1