[CSS] Tło pola formularza

0

Witam wszystkich gorąco!

Załóżmy, że mam taki kod:

<html>
<head>
<style>
#txtsearch
    {
    width: 140px;
    height: 20px;
    background-image: url("gfx/bgtxtsearch.gif");       
    font-size: 10pt;
    font-family: verdana,tahoma,helvetica,sans-serif;
    border: none;
    border-style: none;
    border-width: 0px;
    padding: 0px 0px 0px 0px;
    margin: 0px 0px 0px 0px;
    }
</style>
</head>
<body>
<input type="text" name="search" id="txtsearch">
</body>
</html>

Gdzie gfx/bgtxtsearch.gif to obrazek o rozmiarach tych samych co pole (140X20 px).
W FF i Operze działa bez zarzutu, ale IE przy wpisywaniu tekstu dłuższego niż pole zaczyna skrolować i zapętlać tło. :( Dodałem więc taką linię w stylach:

background-attachment: fixed;

Teraz w IE pole zachowuje się dobrze, natomiast w FF i Operze obrazek tła odrysowuje się jakby od połowy pola. :( Co zrobić żeby w tych trzech przeglądarkach tło pola tekstowego wyświetlało się prawidłowo i nie skrolowało się podczas pisania długich fraz?

Z góry dzięki za pomoc,
Pozdrowionka!

0

background-repeat: no-repeat;

0
nav napisał(a)

background-repeat: no-repeat;

To działa ale tylko wtedy gdy usunę:

    background-attachment: fixed;   

ale wtedy w IE jak wpiszę więcej znaków niż długość pola to obrazek tła skroluje się nie odrysowując się dalej.

Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł?

0

Faktycznie dziwna sprawa. Masz dwa wyjścia:

  1. Ograniczyć długość pola tekstowego. ;)
  2. Bawić się background-position:
    I wtedy jeśli przyjmiesz jakies stałe wartości np: 2px 50px; to jakoś tam
    wycentrujesz.
0

na górze tego forum masz pole wyszukiwarki które działa chyba jak powinno

0

Niestety pod IE też nie działa jak powinno.

0

to masz coś z IE, u mnie działa jak powinno i na mojej stronie miałem coś podobnego - też działało

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0