[css] pozycjonowanie

Odpowiedz Nowy wątek
prohol
2006-03-16 12:15
prohol
0

Tworze/usuwam sobie dynamicznie selecty wykozystujac js i mam taki oto problem: jak ustawic przycisk submit aby byl z prawej strony selectow, Ponizej kod kawalek kodu html

...
 <form name="form" id="form" method="POST" action="test.php">
      <div id="sdiv" name="sdiv" style="width: 400px;">
      <!-- tu wstawiane sa dynamicznie selecty jeden obok drugiego-->
      </div>
<!-- submit wstawiany jest zawsze ponizej:( -->
        <input type="submit" value="szukaj" id="szukaj">
   </form>
...

Wydaje mi sie ze najprosciej zrobic to za pomoca styli ale nie wychodzi mi to. Ostatecznie myslalem ze zrobie tak , iz przy kazdym dodaniu/usunieciu selecta bede tworzyl inputa ale to ostatecznosc.

Pozostało 580 znaków

LeL
2006-03-16 13:53
LeL

Rejestracja: 13 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

zakończenie div-a powoduje przejście do nowej lini więc wychodziłoby na to iż musisz je postawić za <input... /> albo zabawić się w pozycjonowanie ale przewaznie dziwnie to wychodzi :P

Pozostało 580 znaków

2006-03-16 15:38

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

dodaj do styli DIVa cos takiego float: left;


Pozostało 580 znaków

prohol
2006-03-17 08:17
prohol
0

Probowalem wlasnie tego float:left i nawet dziala to ale czy bylo by mozliwe zrobienie czegos takiego ze przycisk szukaj by sie przesuwal w raz z iloscia selectow, tzn zeby byl w stalej odleglosc od ostatniego selecta niezaleznie ile ich jest (docelowo moze byc ich mysle ze do 5..) ? bo w tym rozwiazaniu mam ustawiona stala szerokosc div'a i float:left ustawia przycisk na koncu diva (od 400 px ), natomiast umieszczajac przycisk w divie jest on zawsze pierwszym elementem od lewej a chce zeby byl ostatnim elementem i zmieniam pozycje (przesuwal sie w lewo/prawo w zaleznoci od ilosci selectow). Wiem ze jest metoda w js insertBefore ale dziala ona z tego co jest napisane w w3cschools tylko w ie(niech go ....).

Pozostało 580 znaków

2006-03-17 10:26

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

nie do konca rozumiem o co Ci chodzi ale moze wywal width: 400px; z diva... ??


Pozostało 580 znaków

prohol
2006-03-17 13:29
prohol
0

Wlasnie mi o to chodzilo. Wielkie dzieki wszystkim

ps. glupota nie boli..:)

Pozostało 580 znaków

2006-03-20 15:08

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0
ssnake napisał(a)

dodaj do styli DIVa cos takiego float: left;
oki, a co z FireFoxem?? Bo chcialem tez zrobic cos takiego, ale FF sobie niezbyt poradzil ze stronka, bo DIV ktory w IE jest po prawej stronie (tak jak powinno byc) pokazywany jest POD nim, czyli tak jak jest standardowo :-/


SOA (Standartowa Odpowiedz Administratora):
"Dziwne... a u mnie dziala"
:D <font color="white">

Pozostało 580 znaków

2006-03-21 09:30

Rejestracja: 15 lat temu

Ostatnio: 3 lata temu

0

desperat mozesz przykład podać ?


Pozostało 580 znaków

2006-03-21 15:47

Rejestracja: 14 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0
ssnake napisał(a)

desperat mozesz przykład podać ?
Na przyklad cos takiego:

<div style="width:600px; background-color:#dddddd;">
<div style="width:100px; background-color:#eeeeee; float:left;">w jendej linii</div>
<div style="width:150px; background-color:#eeeeff;">i tej samej</div>
<div style="width:250px; background-color:#ffeeee;">A to juz inaczej</div>
</div>

"Troszke" inaczej wyglada pod IE i pod FF [???]


SOA (Standartowa Odpowiedz Administratora):
"Dziwne... a u mnie dziala"
:D <font color="white">

Pozostało 580 znaków

2006-03-21 16:02

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 8 lat temu

0

w ten sposob sa w jednej lini i wyswietlone tak samo na operze ie i ff

w jendej linii
A to juz inaczej
i tej samej

<url>http://kooba.pl/</url>

Pozostało 580 znaków

2006-03-21 19:29

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 4 miesiące temu

0

to ja jeszcze dodam 3 grosze, mozna tak:

<style>
.float { float: left; padding: 5px; } 
.clear { clear: both; }
</style>
poczatek
<div class="clear"></div>
<div class="float" style="background: red">tekst</div>
<div class="float" style="background: green">tekst<br />tekst<br />tekst</div>
<div class="float" style="background: blue">tekst<br />tekst</div>
<div class="clear"></div>
koniec

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0