[css] pozycjonowanie

0

Tworze/usuwam sobie dynamicznie selecty wykozystujac js i mam taki oto problem: jak ustawic przycisk submit aby byl z prawej strony selectow, Ponizej kod kawalek kodu html

...
 <form name="form" id="form" method="POST" action="test.php">
      <div id="sdiv" name="sdiv" style="width: 400px;">
      <!-- tu wstawiane sa dynamicznie selecty jeden obok drugiego-->
      </div>
<!-- submit wstawiany jest zawsze ponizej:( -->
	    <input type="submit" value="szukaj" id="szukaj">
   </form>
...

Wydaje mi sie ze najprosciej zrobic to za pomoca styli ale nie wychodzi mi to. Ostatecznie myslalem ze zrobie tak , iz przy kazdym dodaniu/usunieciu selecta bede tworzyl inputa ale to ostatecznosc.

0

zakończenie div-a powoduje przejście do nowej lini więc wychodziłoby na to iż musisz je postawić za <input... /> albo zabawić się w pozycjonowanie ale przewaznie dziwnie to wychodzi :P

0

dodaj do styli DIVa cos takiego float: left;

0

Probowalem wlasnie tego float:left i nawet dziala to ale czy bylo by mozliwe zrobienie czegos takiego ze przycisk szukaj by sie przesuwal w raz z iloscia selectow, tzn zeby byl w stalej odleglosc od ostatniego selecta niezaleznie ile ich jest (docelowo moze byc ich mysle ze do 5..) ? bo w tym rozwiazaniu mam ustawiona stala szerokosc div'a i float:left ustawia przycisk na koncu diva (od 400 px ), natomiast umieszczajac przycisk w divie jest on zawsze pierwszym elementem od lewej a chce zeby byl ostatnim elementem i zmieniam pozycje (przesuwal sie w lewo/prawo w zaleznoci od ilosci selectow). Wiem ze jest metoda w js insertBefore ale dziala ona z tego co jest napisane w w3cschools tylko w ie(niech go ....).

0

nie do konca rozumiem o co Ci chodzi ale moze wywal width: 400px; z diva... ??

0

Wlasnie mi o to chodzilo. Wielkie dzieki wszystkim

ps. glupota nie boli..:)

0
ssnake napisał(a)

dodaj do styli DIVa cos takiego float: left;
oki, a co z FireFoxem?? Bo chcialem tez zrobic cos takiego, ale FF sobie niezbyt poradzil ze stronka, bo DIV ktory w IE jest po prawej stronie (tak jak powinno byc) pokazywany jest POD nim, czyli tak jak jest standardowo :-/

0

desperat mozesz przykład podać ?

0
ssnake napisał(a)

desperat mozesz przykład podać ?
Na przyklad cos takiego:

<div style="width:600px; background-color:#dddddd;">
  <div style="width:100px; background-color:#eeeeee; float:left;">w jendej linii</div>
  <div style="width:150px; background-color:#eeeeff;">i tej samej</div>
  <div style="width:250px; background-color:#ffeeee;">A to juz inaczej</div>
</div>

"Troszke" inaczej wyglada pod IE i pod FF [???]

0

w ten sposob sa w jednej lini i wyswietlone tak samo na operze ie i ff

w jendej linii
A to juz inaczej
i tej samej
```

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1