[CSS] Tlo w naglowku tabeli w IE7

0

W thead ustalam tlo dla tego znacznika z wartoscia repeat-y.

Natomiast w znaczniku th ustalam kolejne tlo z wartoscia no-repeat (jest to ikonka w naglowku tabeli). Na FF czy Operze jest wszystko ok, natomiast w IE7 background dla th nadpisuje background dla thead. Czy da sie to jakos rozwiazac?

Czy jednak trzeba zrezygnowac z takiego rozwiazania?

0

Można o kod? Przykład.

0

Kod jest raczej prosty i nie sadze zeby bylo z nim cos nie tak:

thead
{
		background:			url('img/orderTableHeaderBackground.gif') repeat-x;
}

td, th
{
		padding:			3px;
		text-align:			center;
		font-size:			12px;
		border:				1px solid #e2e2e2;
}

th.header
{
		background-image:		url('img/bg.gif');
		background-repeat:		no-repeat;
		background-position:	96% 50%;
		cursor:					pointer;
}
<table>
<thead>
<tr>
<th class="header"><!-- tutaj tlo klasy .header zastepuje tlo znacznika thead --><th>
<th><!-- tutaj jest wyswietlane tlo thead--></th>

Mysle, ze po prostu trzeba dodac w kolejny znacznik z ikonka.

0

<th class="header"><!-- tutaj tlo klasy .header zastepuje tlo znacznika thead --><th>I chyba dobrze?

<th><!-- tutaj jest wyswietlane tlo thead--></th>A to nie przypadkiem dlatego, że to jest wewnątrz ? (mam na myśli, że tło po prostu sięga aż tam, ale jest za elementem )

Swoją drogą.. nie możesz zrobić
thead.orderheader``<thead class="orderheader">?

0
Keraj napisał(a)

<th class="header"><!-- tutaj tlo klasy .header zastepuje tlo znacznika thead --><th>I chyba dobrze?

Nie. W FF oraz Operze jest wszystko ok - zgodnie z planem. A chodzi mi o to, aby w naglowku tabeli bylo tlo, lecz w poszczegolnych komorkach tego naglowka - ikonka do sortowania tabeli. Uzywam do tego pluginu tablesorter z jquery. I ten plugin dodaje odpowiednia klase do znacznika . Stad de facto zarowno w jak i musi sie wyswietlac tlo. Co jest ok. Jak mowilem - dziala na Operze i FF, lecz na IE7 nie.

Widocznie trzeba bedzie przerobic nieco ten plugin do jquery :/

0

@Adam Boduch:
Masz możliwość dania linka do całej strony? Przeważnie lepiej jest dać tylko wycinek kodu, a nie całość, ale w tym wypadku troszkę ciężko odtworzyć u siebie problem -- musiałbym zrobić sobie kod całej strony razem z tabelą i skombinować jeszcze obrazki. A i tak nie wiem, jakie style masz w reszcie tabeli.

Mam jednak dla Ciebie rozwiązanie na ślepo prostsze niż edycja pluginu. Nie zawsze jest ono adekwatne, ale może akurat... Otóż przenieś sobie tło z thead do elementu położonego wyżej w hierarchii dokumentu. Czyli np. do table. Podejrzewam, że table też może nie działać, skoro thead nie działa -- wtedy utwórz sobie element otaczający tabelę (zwykły div) i tam ustaw tło.

Żeby to zadziałało, to powinny być spełnione dwa warunki:

  1. Tło musisz przenosić z elementu na samej górze tabeli -- dzięki temu po przeniesieniu do elementu wyżej nadal będzie w tym samym miejscu na ekranie. Masz szczęście, bo thead zwykle jest wyświetlany na samej górze, choć nie zawsze: jest jeszcze caption i wtedy trzeba kombinować z pozycją.
  2. Po przeniesieniu żadne inne tło nie może w niepożądany sposób zasłaniać tego nowego.
0

Hehe, proste rozwiazanie - tak jak pisales - przenioslem do

Dzieki.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1