Powód usunięcia tematu 'WaitForm'

2007-10-03 09:44
sick
0

Witam

Pewnie tutaj to nieodpowienie miejsce, ale nie wiem gdzie to indziej uczynić. Otóż chciałem zapytać o taką rzecz, bo dodałem dzisiaj post'a na forum Delphi pt. WaitForm, i go nie ma. Domyślam się że został usunięty, ale nie wiem z jakich powodów, zresztą w koszu go nie ma, hmm ... Ktoś coś wie ?

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 10:14
0

Pojedyńcze posty nie są przenoszone do kosza - ew. całe tematy, choć i te mogą zostać usunięte od razu z bazy. Skoro jesteś anonimem, to nie dostałeś maila powiadamiającego o tym fakcie. Powodów, dla których Twój temat/post został usunięty może być kilka (cytując):

  • spam
  • łamanie regulaminu serwisu
  • temat był już poruszany na forum (skorzystaj z wyszukiwarki)
  • odpowiedź na pytanie znajduje się w FAQ lub w artykułach

homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 11:38
sick
0
Coldpeer napisał(a)

Pojedyńcze posty nie są przenoszone do kosza - ew. całe tematy, choć i te mogą zostać usunięte od razu z bazy. Skoro jesteś anonimem, to nie dostałeś maila powiadamiającego o tym fakcie. Powodów, dla których Twój temat/post został usunięty może być kilka (cytując):

  • spam
  • łamanie regulaminu serwisu
  • temat był już poruszany na forum (skorzystaj z wyszukiwarki)
  • odpowiedź na pytanie znajduje się w FAQ lub w artykułach

Źle się wysłowiłem, dodałem temat a nie post. W każdym razie, jak przychodzi mail powiadamiający to też jest cytat z regulaminu. A mnie tak szczerze powiedziawszy interesuje powód usunięcia, albo wskazanie który punkt regulaminu złamałem (bo wydaje mi się że nie złamałem żadnego). Może przyzna się ktoś, dlaczego to zrobił ?

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 11:46
0

Nie widzialem watku, ale moze to, co?

regulamin napisał(a)

§4. Forum dyskusyjne
...

  1. Zanim opublikujesz wątek/post na forum jesteś zobowiązany:
    ...
    1. Temat wątku powinien w sposób sensowny i w miarę wyczerpujący opisywać Twój problem. Tak, aby potem wyszukiwarki nie miały kłopotu ze znalezieniem szukanego tekstu. Wątki opatrzone jednowyrazowym tematem, lub zdaniem nie opisującym zupełnie problemu, będą usuwane.

You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 12:24
sick
0
regulamin napisał(a)

Wątki opatrzone jednowyrazowym tematem, lub zdaniem nie opisującym zupełnie problemu, będą usuwane.

Kurcze jeśli to to, to faktycznie mój temat był jednowyrazowy: "WaitForm". Ale powiem szczerze, pod ten punkt regulaminu ja bym podciągał tematy w stylu: "pomocy" albo "probelm" albo "błąd".
IMHO "WaitForm" jest dla programistów raczej nazwą kojarzoną, zresztą wystarczy wpisać w googlach - oznacza formatkę która pewnie występuje a każdym większym programie. Trzeba też brać pod uwagę że w polu temat nie da się przecież wpisać całej treści tematu. Poza tym, wydaje mi się że jak piszę na forum Delphi, temat o tytule "WaitForm", to chyba jest jasne że mam w Delphi jakąś formatkę typu WaitForm i mam z nią problem - zmiana tytułu tematu na "[Delphi] WaitForm - problem" nie miała by chyba sensu choć tytuł nie byłby jednowyrazowy.

Poza tym, jeśli ktoś napisze temat, w którym szczegółowo opisze co robił, jak próbował, gdzie szukał - oznacza że włożył w ten temat troche wysiłku i czasu. Więc IMHO administrator, jak już mu się nie podoba tytuł a przeczytał temat i zauważy że nie jest to pytanie w stylu: "jak zamienić tekst na wielkie litery ?" mógł by wykazać się jakąś inwencją i zmienić temat, a nie iść na łatwiznę i kliknąć usuń.
Podzielam opinię że powinno się trzymać jakichś zasad na forum, i jak najbardziej jestem za koniecznością wpisywania tytułów które coś mówią o całym temacie, ale z drugiej strony wydaje mi się że forum ma pomagać użytkownikom.

Prawie nikt nie czyta regulaminu przed napisaniem tematu na forum (tym czy innym - no niech ktoś zaprzeczy, że większość nie czyta). Dlatego uważam, że jeśli przykładowo zmiana tytułu tematu na jakiś inny była czymść nie na miejscu (bo np macie taką zasadę) to można było napisać przypis, na dole tematu w stylu: // od admina - to i to mi się nie podoba.

Albo można było poczekać, to pół dnia i dopiero usunąć. Jeśli użytkownikom też tytuł tematu nie przypadł by do gustu to pewnie by nikt nie odpowiedział, jeśli ktoś jednak by odpowiedział, to ja bym sobie to przeczytał i było by mi to może zaoszczędziło czasu. Przecież to forum stworzone dla użytkowników a nie dla ćwiczenia zachowań administratorów/moderatorów - mam rację ?

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 12:49
0

Takie tematy jak "błąd" "pomocy" czy "problem" od razu idą w śmieci. Staraj się pisać temat, który objaśnia problem .. straszna rzecz gdy wchodzisz na forum i widzisz same..

waitform
zmienna
System.Text

Takie tematy raczej idą do kosza. A napisania 2, 3 słów w temacie to chyba żaden kłopot.


Pozostało 580 znaków

2007-10-03 12:50
0

WaitForm nic nie mówi i stosownie został usunięty. Tak samo "[Delphi] WaitForm - problem" też nic by nie mówiło, jak napisałeś. Powinieneś bardziej szczegółowo (jak na temat) opisać problem. Równie dobrze ja mogę napisać temat "INDY" albo "[Delphi] INDY - problem". Czy cokolwiek one mówią poza tematyką wątku?


homepage
<font size="1">Jeśli starasz się, by Twój system był idiotoodporny, zawsze znajdzie się idiota, który jest bardziej pomysłowy od Ciebie.</span>

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 12:54
0

Czesciowo masz racje. Problem w tym, ze temat "WaitForm" naprawde nic nie mowi. Zgodnie z Twoja definicja (ze nazwa jest kojarzona i wystepuje w kazdym wiekszym programie), to temat "funkcje" rownie dobrze cos mowi, tak?

Przy nadawaniu tematow mozesz przyjac zalozenie wystepowania ponizszych elementow w temacie:

  • w nawiasach kwadratowych [] slowo przyblizajaca dziedzine tematu (np. tutaj, [Delphi] jesli to Newbie albo [kontrolki] jesli forum Delphi)
  • co? - czyli podmiot pytania - tutaj moze zostac WaitForm
  • co sie dzieje? - czyli orzeczenie pytania, najlepiej w miare szczegolowe, np. 'nie laduje sie', 'jak stworzyc?', 'jak odczytac wlasciwosci?'. Zbyt malo szczegolowe to np. 'nie dziala'.

Co to watku o chodzeniu na latwizne. Forum jest dla uzytkownikow - wszystkich. Zadaniem administratora jest ulatwiac zycie tymze uzytkownikom. Jesli zamieszczasz temat, ktory niewiele mowi (a to zdaje sie juz ustalilismy), to marnujesz czas uzytkownika na wejscie w temat i przekonanie sie, ze zupelnie go to nie interesuje. Poza tym powoduje to smietnik (wiele watkow o nic nie mowiacym temacie).

Poza tym administratorzy poswiecaja swoj cenny czas za darmo, wiec zwalanie na nich odpowiedzialnosci jest troche nie na miejscu. Kazdy ma rodzine, prace, studia, wiec jak bedziemy liczyc na to, ze admini wszystko zalatwia, to adminow po prostu nie bedzie.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 13:30
sick
0
Deti napisał(a)

waitform
zmienna
System.Text

Takie tematy raczej idą do kosza.

Jakby poszły do kosza, to by było super, bo bym sobie tam wszedł, może zobaczył komentarz admina i się do niego zastosował, ale temat nie wylądował w koszu (nie wiem czy to jakaś oszczędność miejsca ...)

johny_bravo napisał(a)

Czesciowo masz racje. Problem w tym, ze temat "WaitForm" naprawde nic nie mowi. Zgodnie z Twoja definicja (ze nazwa jest kojarzona i wystepuje w kazdym wiekszym programie), to temat "funkcje" rownie dobrze cos mowi, tak?

No niech będzie że WaitForm nic nie mówi. Ale porównanie że słowo WaitForm i słowo funkcje ma takie same znaczenie w kontekscie o którym rozmawiamy to moim zdaniem przesada.

johny_bravo napisał(a)

Co to watku o chodzeniu na latwizne. Forum jest dla uzytkownikow - wszystkich. Zadaniem administratora jest ulatwiac zycie tymze uzytkownikom. Jesli zamieszczasz temat, ktory niewiele mowi (a to zdaje sie juz ustalilismy), to marnujesz czas uzytkownika na wejscie w temat i przekonanie sie, ze zupelnie go to nie interesuje. Poza tym powoduje to smietnik (wiele watkow o nic nie mowiacym temacie).

Poza tym administratorzy poswiecaja swoj cenny czas za darmo, wiec zwalanie na nich odpowiedzialnosci jest troche nie na miejscu. Kazdy ma rodzine, prace, studia, wiec jak bedziemy liczyc na to, ze admini wszystko zalatwia, to adminow po prostu nie bedzie.

Zgadzam się z Tobą, i doceniam to że ktoś poświęca czemuś czas za darmo. Ale wydaje mi się że rozwiązania:

  • dopisek przez administratora pod postem o zmianę tematu
  • zmiana tematu przez administratora
  • przeniesienie tego tematu do kosza
    były by o niebo lepszym rozwiązaniem w tym przypadku, i nie musiało być tej (zajmującej nam wszystkim czas) dyskusji. Ale ktoś z was wywalił post i już. Rezultat przytoczonych rozwiązań był by taki sam - albo post by zniknął i nie było by śmietnika, albo bym poprawił temat i nie było by śmietnika, więc nie rozumie w czym tkwił problem, żeby usunąć go do kosza.

Pozostało 580 znaków

2007-10-03 13:39
0

sick, tu oczywiście masz racje. Był to błąd któregoś z moderatorów - temat powinien być w koszu.


Pozostało 580 znaków

2007-10-03 13:43
0
sick napisał(a)

No niech będzie że WaitForm nic nie mówi. Ale porównanie że słowo WaitForm i słowo funkcje ma takie same znaczenie w kontekscie o którym rozmawiamy to moim zdaniem przesada.

Jak dla mnie to nie przesada. Potraktuj problem ogolnosci binarnie - temat jest ogolny albo nie. W ten sposob wszystkie ogolne tematy sa takie same - nie ma bardziej i mniej ogolnego. Dlaczego tak? Jako programisci zadajemy sobie pytanie - czy temat powinien leciec do kosza. Odpowiedzi sa 2 - tak albo nie, dlatego takiego samego typu pytanie (binarne) nalezy zadac jesli chodzi o ogolnosc.

Co do tego, czemu temat wylecial a nie poszedl do kosza, to pozostaje poczekac na tego admina, ktory wyrzucil - ja adminem nie jestem, wiec nie wiem :) Jeszcze tylko dodam, ze 'kilka' postow na tym forum napisalem, kilka polecialo i nigdy nie mialem watpliwosci, czemu polecialy czy to do kosza czy w ogole.


You need to learn how to walk
before you can run

Pozostało 580 znaków

Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0