Wprowadzanie konkretnej ilości danych

0

witam

czy ktoś się orientuje jak zaprogramować kod by po zapytaniu o ilość , program zapamiętał ta ilość i nie pozwolił wprowadzić więcej niż dana ilość
chodzi o to ze program pyta o ilość gościa, potem zapytuje o wagę każdego itemu w oparciu o podana wcześniej ilość wprowadzona przez użytkownika .
np .
waga itemu 1?
waga itemu 2?
itd
i może pokazać jak to zapisać ??
bardzo dziękuje za pomoc .

2

Tak

0

tak dopisałem tez drugie zapytanie przepraszam za nie domowienie

0

@robert stepien: A czemu chcesz parsować standard input?

Nie możesz wywołać swojego programu normalnie z parametrami uruchomieniowymi, np:

./my_program.py 14 23 14 546

i normalnie możesz je odczytać z sys.argv.

if __name__ == '__main__':
  print(sys.argv)
0

settery i gettery

0
Riddle napisał(a):

@robert stepien: A czemu chcesz parsować standard input?

Nie możesz wywołać swojego programu normalnie z parametrami uruchomieniowymi, np:

./my_program.py 14 23 14 546

i normalnie możesz je odczytać z sys.argv.

if __name__ == '__main__':
  print(sys.argv)

chodzi o to ze użytkownik po zapytaniu ile itemow chce wysłać musi podać ich wagę każdego z osobna ale nie może mieć potliwości wprowadzenia większej ilości ideowa w tym czasie
to takie zadanie do zrobienia i się z tym głowie może wrzucę opis to będzie łatwiej

Napisz program do obsługi ładowarki paczek. Po uruchomieniu, aplikacja pyta ile paczek chcesz wysłać, a następnie wymaga podania wagi dla każdej z nich.

Na koniec działania program powinien wyświetlić w podsumowaniu:

Liczbę paczek wysłanych
Liczbę kilogramów wysłanych
Suma "pustych" - kilogramów (brak optymalnego pakowania). Liczba paczek * 20 - liczba kilogramów wysłanych
Która paczka miała najwięcej "pustych" kilogramów, jaki to był wynik

Restrykcje:

Waga elementów musi być z przedziału od 1 do 10 kg.
Każda paczka może maksymalnie zmieścić 20 kilogramów towaru.
W przypadku, jeżeli dodawany element przekroczy wagę towaru, ma zostać dodany do nowej paczki, a obecna wysłana.
W przypadku podania wagi elementu mniejszej od 1kg lub większej od 10kg, dodawanie paczek zostaje zakończone i wszystkie paczki są wysłane. Wyświetlane jest podsumowanie.

Przykład 1:

Ilość elementów: 2
Wagi elementów: 7, 9
Podsumowanie:

Wysłano 1 paczkę (7+9)
Wysłano 16 kg
Suma pustych kilogramów: 4kg
Najwięcej pustych kilogramów ma paczka 1 (4kg)

taj zaczolem i utknolem

wyslane_paczki = 0
kilogramy_wyslane = 0
kilogramy_puste = 0
elementy = 0
print("how much elements you want send?")
ilosc_elementow = input()
print("maximum is 10")
while wyslane_paczki < 1:
    print("podaj wage  elementu")
    kilogramy_wyslane = int(input())
    if kilogramy_wyslane > 10:
        print("ilosc elementow minimum 1 max 10")
        continue
1

Poczytaj o pętlach.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1