wprowadzanie danych do sql2000

Odpowiedz Nowy wątek
2006-09-15 19:39
MPlomin
0

Witam.
Mam jedno pytanie : jak mam wciągnąć dane z np. editów do bazy danych MSSQL2000 ?

a dokładniej korzystam z ADO, jestem podłączony do bazy(mogę wyciągnąć dane np do DBGRIDa)
na Formularzu mam 4 EDITy i 1 BUTTON, po naciśnięciu którego dane z EDITów wciągane są do bazy jako 1 rekord.

Bez wpisania kodu pewnie się nie obejdzie a ja nie chcę się uczyć C++ tylko zrobić jedną aplikację na zaliczenie przedmiotu na uczelni.

Z góry wielkie dzięki

Michał

Pytanie dotyczy oczywiście C++Buildera.

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 13:20
0

Szkoda że nikt się nie kwapił do udzielenia mi odpowiedzi :-) .

Jakoś sobie poradziłem :

ADOTable5->Append();
ADOTable5->FieldByName("Nazwa_NS")->Value=Edit1->Text;
ADOTable5->FieldByName("JM_NS")->Value=Edit2->Text;
ADOTable5->Post();

jeżeli ktoś zna lepszą metodę to prosze dać znać.

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 20:21
0

Kurcze, ale tak nie moge wprowadzać cyfr :-(

Może ktoś mi podpowie jak wprowadzać do bazy dane typu int lub float.

Pozostało 580 znaków

2006-09-17 21:31
0

StrToInt?


Pozostało 580 znaków

2006-09-18 18:57
0

Wielkie dzięki. O to mi chodziło.

Teraz wygląda to mniejwięcej tak:

ADOTablePrzyjMagSurDodaj->FieldByName("Ilosc_SMS")->Value=StrToInt(EditPrzyjSurMag->Text)

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz
Liczba odpowiedzi na stronę

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0