Praca po maturze

0

Cześć wszystkim,
Dla rozpoznania, mam 18 lat i jestem w klasie maturalnej (technik teleinformatyk), w jedynej z lepszych szkół w Polsce. Programuje od 13r.z. i uwielbiam to robic, a co za tym idzie chcę z programowaniem wiązać przyszłość. Mam napisane wiele projektow, ale ciagle boje sie, ze projekty, ktore pisze sa napisane źle - tzn. Nie maja dla potencjalnego pracodawcy zadnej wartosci, przez co boje sie, ze nie dostane pracy ani nawet nie zostane zaproszony na interview, po maturze, a studia bardzo bym chcial na ten moment odpuscic. Przykladem jest framework, ktorego sie ucze (jest w nim najwiecej ofert) i z nim chcialbym wiazac kariere - Django. Myslalem, ze glownie Django uzywaja do pisania API z uzyciem DRF, a templates sa odkladane na bok ze wzgledu na ilosc frameworkow javascriptowych, a na mock interview, ktore ogladalem, glownie pytaja o templates, a o DRF nie ma ani slowa. Moglby ktos mnie wyprowadzic z bledu, albo troche naprowadzic? Dorzucam tez swojego githuba, jak ktos bedzie mial czas moze zerknac (najnowszy projekt jest wlasnie w Django)
https://github.com/style77

0

link srednio dziala https://pages.github.com/?(null)

0

@KamilAdam: Faktycznie zła domena, mój błąd :)

4
youwish napisał(a):

Mam napisane wiele projektow, ale ciagle boje sie, ze projekty, ktore pisze sa napisane źle - tzn. Nie maja dla potencjalnego pracodawcy zadnej wartosci,

Zdradzę ci tajemnicę poliszynela - większość projektów komercyjnych jest napisanych źle i oparte są o kod miernej jakości, a mimo to mają dla pracodawców dużą wartość. Na spaghetti kodzie prawdziwe pieniądze są zarabiane. Później słyszy się o różnych bugach, ale jednak dla pracodawców liczy się zwykle tylko doraźny zysk finansowy czy możliwość zrobienia czegoś niskim kosztem (finansowym, ludzkim, czasowym).

Czyli nawet jak słabo siebie oceniasz pod kątem umiejętności, to wszedłbyś w jakiś istniejący projekt i zobaczyłbyś, że są pisane na kolanie i poprawiłaby ci się samoocena.

Oczywiście warto starać się robić dobrze. Jednak praktyki stosowane w firmach stawiają nisko poprzeczkę. Co też trochę dziwne jest, bo na rekrutacjach mogą cię ostro przemielić, a potem wchodzisz i syf.

0

@LukeJL: tzn. Kod wydaje mi się, że jak na nawet nie juniora piszę całkiem ładny. Co do spaghetti kodu, pracuje jako freelancer aktualnie (co prawda w apkach mobilnych), ale jak klient dojezdza mnie z deadlinem to juz mam, za przeproszeniem w d… jak wyglada kod i po prostu dostarczam mu to co potrzebuje :D

1
youwish napisał(a):

Myslalem, ze glownie Django uzywaja do pisania API z uzyciem DRF, a templates sa odkladane na bok ze wzgledu na ilosc frameworkow javascriptowych, a na mock interview, ktore ogladalem, glownie pytaja o templates, a o DRF nie ma ani slowa. Moglby ktos mnie wyprowadzic z bledu, albo troche naprowadzic?

Lepiej wychodzi się na DRF z osobnym frontendem. Daje to lepszą separacje i sensowniejszą wymianę danych z JS. Z Django templates kończy się to wpychaniem danych z backendu poprzez json_script, a potem ostatecznie i tak się może okazać, że API było potrzebne do tych danych z innego powodu. Webpack z code splittingiem też potrafił być uciążliwy.

3
youwish napisał(a):

Dla rozpoznania, mam 18 lat i jestem w klasoe naturalnej (technik teleinformatyk), w jedynej z lepszych szkół w Polsce.

Jak będziesz pisał do pracodawców, to postaraj się pisać tak, żeby było widać, że ukończyłeś jedną z lepszych szkół...

Raz używasz polskich znaków, raz nie.
Kilka literówek w jednym zdaniu...

Niejedno dziecko przed rozpoczęciem szkoły średniej lepiej pisze posty.

0

sa napisane źle - tzn. Nie maja dla potencjalnego pracodawcy zadnej wartosci,

Trochę dziwnie do tego podchodzisz, co rozumiesz przez "wartość"? Według mnie celem portfolio jest pokazać co umiesz, albo może ściślej, że nie ściemniasz w CV i faktycznie potrafisz wykorzystać wymienione tam technologie do stworzenia czegoś działającego.

Ten pierwszy projekt wygląda spoko i choć nie znam się na Pythonie za bardzo, to wygląda legitnie. Jedynie zmieniłbym README - wiem że często w opensourcowych projektach jest to dokument opisujący "jak to odpalić", ale w przypadku portfolio dałbym tam info w stylu co to jest, w czym zrobione, i jakieś przykładowe użycie tego API. Raczej nikt nie będzie uruchamiał twojego kodu i tak.

0

Widać, że masz zajawkę i to lubisz.
Nie bój nic, jestem przekonany, że zrobisz ładna karierę w IT, bo masz coś czego wielu ludzi nie ma - pasję.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1