Jak usunąć biblioteki zainstalowane globalnie?

0

Witam,
mam pytanie, chcę posprzątać bałagan (na kompie do nauki Python'a). Chcę zacząć trzymać porządek (każda biblioteka w oddzielnym venv) ale obecnie mam część bibliotek w venv/ część postawionych globalnie (PyCharm), bałagan mi się zrobił jak zainstalowałem Conda. Jak wyczyścić wszystkie biblioteki globalne? Czy jednana opcja to zgrać dane i Format C, i od nowa wszytko postawić na czystym dysku czy da się to jakimiś komendami ogarnąć? System Linux Ubuntu. Obecnie jak robię requirements.txt to zamiast tego co potrzebuję to mam ponad 300 zależności do instalacji :/. Dziękuję za pomoc.

4

pip freeze | xargs pip uninstall -y

1

Przy czyszczeniu nie zapomnij też o keszu. Sprawdź komendę pip cache info, powinno pokazać gdzie i ile miejsca zajmują ściągnięte prze pip paczki. Może się tego uzbierać, więc czasami warto dać pip cache purge.

0
Mr Coin napisał(a):

Witam,
mam pytanie, chcę posprzątać bałagan (na kompie do nauki Python'a). Chcę zacząć trzymać porządek (każda biblioteka w oddzielnym venv) ale obecnie mam część bibliotek w venv/ część postawionych globalnie (PyCharm), bałagan mi się zrobił jak zainstalowałem Conda. Jak wyczyścić wszystkie biblioteki globalne? Czy jednana opcja to zgrać dane i Format C, i od nowa wszytko postawić na czystym dysku czy da się to jakimiś komendami ogarnąć? System Linux Ubuntu. Obecnie jak robię requirements.txt to zamiast tego co potrzebuję to mam ponad 300 zależności do instalacji :/. Dziękuję za pomoc.

Znaczy, no, te biblioteki na pewno nie są zainstalowane w PyCharm, nie wiem czemu tak napisałeś.

A venv/ to jest po prostu kopia Twojego systemowego interpretera. Więc domyślam się że mówiąc "globalne biblioteki", masz na myśli package'e zainstalowane właśnie w Twoim systemowym interpreterze. To gdzie są instalowane paczki zależy od tego w jaki sposób je zainstalowałeś - jeśli używasz pip install, to one się zainstalują w interpreterze którego akurat używasz (jak używasz systemowego, to się zainstalują w systemowym, jak używasz venv/ to się zainstalują w interpreterze projektu). Jak instalujesz paczki z PyCharma', to on instaluje paczki w interpreterze ustawionym jako SDK projektu, więc to zależy jakie ustawiłeś.

Co do usuwania, to pip ma chyba komendy do odinstalowania paczek - przepnij się na odpowiedni, i je wywal.

Jeśli to nie pomoże, to po prostu odinstaluj pythona i zainstaluj od nowa.

0

Nie wiem czy odinstalowanie pythona na linuxie to dobry pomysl

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1