Zainstalowane urzadzenie ?

0

Jak sprawdzic czy jest zainstalowana, podlaczona jakas drukarka.
I drugie pytania, czy mozna pokazac na pasku postepu, postep drukowania jakiegos dokumentu, jesli tak to jak ???

0

Nie wiem czy tak można, ale ...

czytasz scieżkę do (systemwego) katalogu drukarek z rejestru :

SHGetSpecjalFolderPath(hwndOnwer: HWND; lpszPath: PChar; nFolder: Integer; fCreate: BOOL): BOOL; stdcall;

uses ShlObj;

function GetP(Folder: Integer): String;
var FilePath: array[0..MAX_PATH] of char;
begin
SHGetSpecialFolderPath(0, FilePath, Folder , False);
Result:=FilePath;
end;

tutaj masz ścieżkę :

getp(CSIDL_PRINTERS)

teraz wystarczy sprawdzić czy jest zainstalowana sprawdzając zawartość.

0

OK, a jak z postepem drukowania mozna to pokazac

0

To raczej niewykonalne.

0

ok, a jeszcze jedno pytanie- czy nie ma innego sposobu niz grzebanie w rejestrze czy drukarka jest zainstalowana...

0

co do postepu drukowania to jest to wykonalne.
Tylko ze nie pokarze ci postep w trakcie drukowania tylko postep przeniszenia danych do pamieci drukarki.

0
Joko napisał(a)

ok, a jeszcze jedno pytanie- czy nie ma innego sposobu niz grzebanie w rejestrze czy drukarka jest zainstalowana...

Zawsze możesz spróbować coś wydrukować. Nawet pustą stronę. No i całość wziąć w try..except :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1