Instalacja starszej wersji django

0

Hej,
będąc tu ostatnio skarżyłem się na problem z Django 3.0, polegający na sypaniu się serwera po manipulacji na plikach. Po instalacji Django 2.2, którą mi doradzono, wydawało się, że problem zniknął, bo serwer za każdym razem się poprawnie stawiał i możliwe było logowanie. Po manipulacji na plikach i przejściu kilka kroków dalej pojawił się jednak inny problem. Terminal w Pycharm się zawieszał. Dziś próbowałem robić to samo, a pomocą konsoli. Tym razem nic się nie zacięło, ale serwer po grzebaniu w plikach się sypnął. Nie dostałem żadnych informacji o błędach, ale zauważyłem, że w cmd jest napisane "Django 3.0". Czyli nie przeprowadziłem instalacji starszej wersji do końca poprawnie, bo w Pycharmie Django jest w wersji 2.2. Nie wiem, czy problem wieszania się terminalu może być spowodowany właśnie tym, czy to może jeszcze coś innego. Ale jak na razie, chciałbym poprosić Was o pomoc - jak poprawnie odinstalować Django 3.0 i zainstalować wersję 2.2 przez terminal?

0

W katalogu instalacyjnym Pythona powinieneś mieć podkatalog lib a w nim site-packages i tam powinno wszystko leżeć. Warto zainteresować się pyenv ponieważ konflikty pomiędzy starszymi i nowszymi wersjami to często spotykany problem w Pythonie, który łatwo rozwiązać tworząc swoje sandboxy.

Tutaj więcej na ten temat: https://realpython.com/intro-to-pyenv/

0

Usunąłem Django 3.0 i zainstalowałem Django 2.2. Serwer działa bez problemu, ale terminal nadal nie do końca. W pewnym momencie po grzebaniu w plikach views i urls oraz resetowaniu serwera pojawiło się to:

System check identified no issues (0 silenced).
December 27, 2019 - 12:59:09
Django version 2.2, using settings 'myproject.settings'
Starting development server at http://127.0.0.1:8000/
Quit the server with CTRL-BREAK.
[27/Dec/2019 12:59:27] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3042
[27/Dec/2019 12:59:29] "GET / HTTP/1.1" 200 2566
Not Found: /bs/css/flatly.min.css
Not Found: /bs/js/jquery.min.js
[27/Dec/2019 12:59:29] "GET /bs/css/flatly.min.css HTTP/1.1" 404 2166
Not Found: /styles.css
[27/Dec/2019 12:59:29] "GET /bs/js/jquery.min.js HTTP/1.1" 404 2160
----------------------------------------
Exception happened during processing of request from ('127.0.0.1', 62625)
[27/Dec/2019 12:59:29] "GET /styles.css HTTP/1.1" 404 2133
Not Found: /bs/js/bootstrap.min.js
[27/Dec/2019 12:59:29] "GET /bs/js/bootstrap.min.js HTTP/1.1" 404 2169
Traceback (most recent call last):
  File "X:\Python\lib\socketserver.py", line 647, in process_request_thread
    self.finish_request(request, client_address)
  File "X:\Python\lib\socketserver.py", line 357, in finish_request
    self.RequestHandlerClass(request, client_address, self)
  File "X:\Python\lib\socketserver.py", line 717, in __init__
    self.handle()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\servers\basehttp.py", line 171, in handle
    self.handle_one_request()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\servers\basehttp.py", line 179, in handle_one_request
    self.raw_requestline = self.rfile.readline(65537)
  File "X:\Python\lib\socket.py", line 589, in readinto
    return self._sock.recv_into(b)
ConnectionAbortedError: [WinError 10053] Nawiązane połączenie zostało przerwane przez oprogramowanie zainstalowane w komputerze-hoście

Później niby wszystko działało mimo to. Kontynuowałem i zacząłem zabierać się za plik index.html. I napotkałem przez moment problem z wprowadzeniem poleceń do terminala.

(venv) X:\Pythonprojekty\myproject>python menage.py runserver
(null): can't open file 'menage.py': [Errno 2] No such file or directory

Wprowadzałem kilkukrotnie polecenie runserver i po 3 razie zadziałało.
Zmodyfikowałem plik models oraz admin i a stronie serwera wszedłem w /admin/todo/todo. Strona się załadowała, ale gdy chciałem w terminalu wprowadzić w terminalu polecenie makamigrations - okazało się, że nie działa. Zupełnie nic nie da się wpisać. I pokazuje on taki Traceback:

Traceback (most recent call last):
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\exception.py", line 34, in inner
    response = get_response(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\base.py", line 115, in _get_response
    response = self.process_exception_by_middleware(e, request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\base.py", line 113, in _get_response
    response = wrapped_callback(request, *callback_args, **callback_kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 606, in wrapper
    return self.admin_site.admin_view(view)(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 142, in _wrapped_view
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\views\decorators\cache.py", line 44, in _wrapped_view_func
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\sites.py", line 223, in inner
    return view(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 45, in _wrapper
    return bound_method(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 142, in _wrapped_view
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 1672, in changelist_view
    cl = self.get_changelist_instance(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 744, in get_changelist_instance
    sortable_by,
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\views\main.py", line 82, in __init__
    self.get_results(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\views\main.py", line 210, in get_results
    result_count = paginator.count
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 80, in __get__
    res = instance.__dict__[self.name] = self.func(instance)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\paginator.py", line 91, in count
    return c()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\query.py", line 392, in count
    return self.query.get_count(using=self.db)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\query.py", line 504, in get_count
    number = obj.get_aggregation(using, ['__count'])['__count']
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\query.py", line 489, in get_aggregation
    result = compiler.execute_sql(SINGLE)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\compiler.py", line 1097, in execute_sql
    cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 99, in execute
    return super().execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 67, in execute
    return self._execute_with_wrappers(sql, params, many=False, executor=self._execute)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 76, in _execute_with_wrappers
    return executor(sql, params, many, context)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 84, in _execute
    return self.cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\utils.py", line 89, in __exit__
    raise dj_exc_value.with_traceback(traceback) from exc_value
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 84, in _execute
    return self.cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\sqlite3\base.py", line 383, in execute
    return Database.Cursor.execute(self, query, params)
django.db.utils.OperationalError: no such table: todo_todo
[27/Dec/2019 13:22:30] "GET /admin/todo/todo/ HTTP/1.1" 500 170239
[27/Dec/2019 13:22:56] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3694
[27/Dec/2019 13:23:02] "GET / HTTP/1.1" 200 2257
[27/Dec/2019 13:23:06] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3694

Nie mama pojęcia co jest nie tak... Pierwszy raz mama styczność z Django i korzystałem z tego tutorialu
Bujam się z tym już ponad miesiąc i nie znajduję rozwiązania... Jeśli ktoś wie co może być nie tak - BŁAGAM o pomoc

0

Stary, może programowanie nie jest dla Ciebie?!

menage.py nie menage tylko manage. Z kolei ostatni błąd, najpierw robisz makemigrations a potem migrate.

0

Szczerze to spodobało mi się jak mało co i serio chciałbym to opanować i w tym siedzieć.

Tak, później zauważyłem tą loterówkę.
Chodzi o ostatnie migrate i makemigrations? Wydaję mi się że wpisałem je w takiej kolejności jak mówisz i jaka była w tutorialu.
Pisałem to już tyle razy i ciągle terminal się wieszał.
Zrobię jutro to ponownie, i napiszę jeszcze raz co mi zwraca.

0

Zrobiłem to jeszcze raz i jeszcze raz i jeszcze raz... I za każdym razem dzieje się to samo... Wygląda to dokładnie tak:

Będąc już na etapie tworzenia folderów templates i static oraz wrzucaniu do nich nowych plików terminal się wiesza. Zwracając to:

[29/Dec/2019 09:55:47] "GET / HTTP/1.1" 200 16348
[29/Dec/2019 09:55:47] "GET /static/admin/css/fonts.css HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:47] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Regular-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:47] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Bold-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:47] "GET /static/admin/fonts/Roboto-Light-webfont.woff HTTP/1.1" 304 0
Not Found: /favicon.ico
[29/Dec/2019 09:55:47] "GET /favicon.ico HTTP/1.1" 404 1975
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /admin/ HTTP/1.1" 302 0
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 200 1819
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /static/admin/css/base.css HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /static/admin/css/responsive.css HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /static/admin/css/login.css HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /admin/ HTTP/1.1" 302 0
[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 200 1819
[29/Dec/2019 09:56:04] "POST /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 302 0
[29/Dec/2019 09:56:04] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3042
[29/Dec/2019 09:56:04] "GET /static/admin/css/dashboard.css HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:56:04] "GET /static/admin/img/icon-addlink.svg HTTP/1.1" 304 0
[29/Dec/2019 09:56:04] "GET /static/admin/img/icon-changelink.svg HTTP/1.1" 304 0

Importuję include w urls, terminal zwraca traceback zakończony:

TypeError: _path() missing 2 required positional arguments: 'route' and 'view'

Terminal zaczyna odpowiadać, wypisując jednocześnie z opóźnieniem zaległe rzeczy.
Dokonuję manipulacji na pliku views oraz utworzonym urls. Uruchamiam serwer ponownie . Serwer działa, terminal się zacina i pokazuje to:

[29/Dec/2019 10:11:09] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3042
[29/Dec/2019 10:11:10] "GET / HTTP/1.1" 200 2566
Not Found: /bs/css/flatly.min.css
Not Found: /bs/js/jquery.min.js
[29/Dec/2019 10:11:10] "GET /bs/css/flatly.min.css HTTP/1.1" 404 2166
Not Found: /styles.css
Not Found: /bs/js/bootstrap.min.js
[29/Dec/2019 10:11:10] "GET /bs/js/jquery.min.js HTTP/1.1" 404 2160
[29/Dec/2019 10:11:10] "GET /bs/js/bootstrap.min.js HTTP/1.1" 404 2169
[29/Dec/2019 10:11:10] "GET /styles.css HTTP/1.1" 404 2133

Dokonuję edycji pliku index. Terminal nadal nie reaguje, strona załadowała się poprawnie.
Edytuję plik models dodając klasę Todo. Terminal zaczyna działać i zwraca:

X:\Pythonprojekty\myproject\todo\models.py changed, reloading.
Watching for file changes with StatReloader
Exception in thread Thread-1:
Traceback (most recent call last):
  File "X:\Python\lib\threading.py", line 917, in _bootstrap_inner
    self.run()
  File "X:\Python\lib\threading.py", line 865, in run
    self._target(*self._args, **self._kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 54, in wrapper
    fn(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 109, in inner_run
    autoreload.raise_last_exception()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 77, in raise_last_exception
    raise _exception[0](_exception[1]).with_traceback(_exception[2])
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 54, in wrapper
    fn(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\__init__.py", line 24, in setup
    apps.populate(settings.INSTALLED_APPS)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 114, in populate
    app_config.import_models()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\config.py", line 211, in import_models
    self.models_module = import_module(models_module_name)
  File "X:\Python\lib\importlib\__init__.py", line 127, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1006, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 983, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 967, in _find_and_load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 677, in _load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 724, in exec_module
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 860, in get_code
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 791, in source_to_code
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 219, in _call_with_frames_removed
  File "<string>", line None
SyntaxError: invalid syntax (models.py, line 3)

Traceback (most recent call last):
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 155, in get_app_config
    return self.app_configs[app_label]
KeyError: 'admin'

During handling of the above exception, another exception occurred:

Traceback (most recent call last):
  File "manage.py", line 21, in <module>
    main()
  File "manage.py", line 17, in main
    execute_from_command_line(sys.argv)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\__init__.py", line 381, in execute_from_command_line
    utility.execute()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\__init__.py", line 375, in execute
    self.fetch_command(subcommand).run_from_argv(self.argv)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\base.py", line 323, in run_from_argv
    self.execute(*args, **cmd_options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 60, in execute
    super().execute(*args, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\base.py", line 364, in execute
    output = self.handle(*args, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 95, in handle
    self.run(**options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 102, in run
    autoreload.run_with_reloader(self.inner_run, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 579, in run_with_reloader
    start_django(reloader, main_func, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 564, in start_django
    reloader.run(django_main_thread)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 272, in run
    get_resolver().urlconf_module
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 80, in __get__
    res = instance.__dict__[self.name] = self.func(instance)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\urls\resolvers.py", line 564, in urlconf_module
    return import_module(self.urlconf_name)
  File "X:\Python\lib\importlib\__init__.py", line 127, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1006, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 983, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 967, in _find_and_load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 677, in _load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 728, in exec_module
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 219, in _call_with_frames_removed
  File "X:\Pythonprojekty\myproject\myproject\urls.py", line 20, in <module>
    path('admin/', admin.site.urls),
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 256, in inner
    self._setup()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\sites.py", line 529, in _setup
    AdminSiteClass = import_string(apps.get_app_config('admin').default_site)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 162, in get_app_config
    raise LookupError(message)
LookupError: No installed app with label 'admin'.

Do pliku admin importuję Todo. Próba załadowania strony kończy się komunikatem "ERR_CONNECTION_REFUSED".
Postanawiam zresetować serwer (mimo, że tutorial tego nie wymaga). Zaczyna działać. Wchodzę na /admin/todo/todo. Terminal zwraca:

X:\Pythonprojekty\myproject\todo\models.py changed, reloading.
Watching for file changes with StatReloader
Exception in thread Thread-1:
Traceback (most recent call last):
  File "X:\Python\lib\threading.py", line 917, in _bootstrap_inner
    self.run()
  File "X:\Python\lib\threading.py", line 865, in run
    self._target(*self._args, **self._kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 54, in wrapper
    fn(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 109, in inner_run
    autoreload.raise_last_exception()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 77, in raise_last_exception
    raise _exception[0](_exception[1]).with_traceback(_exception[2])
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 54, in wrapper
    fn(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\__init__.py", line 24, in setup
    apps.populate(settings.INSTALLED_APPS)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 114, in populate
    app_config.import_models()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\config.py", line 211, in import_models
    self.models_module = import_module(models_module_name)
  File "X:\Python\lib\importlib\__init__.py", line 127, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1006, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 983, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 967, in _find_and_load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 677, in _load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 724, in exec_module
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 860, in get_code
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 791, in source_to_code
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 219, in _call_with_frames_removed
  File "<string>", line None
SyntaxError: invalid syntax (models.py, line 3)

Traceback (most recent call last):
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 155, in get_app_config
    return self.app_configs[app_label]
KeyError: 'admin'

During handling of the above exception, another exception occurred:

Traceback (most recent call last):
  File "manage.py", line 21, in <module>
    main()
  File "manage.py", line 17, in main
    execute_from_command_line(sys.argv)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\__init__.py", line 381, in execute_from_command_line
    utility.execute()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\__init__.py", line 375, in execute
    self.fetch_command(subcommand).run_from_argv(self.argv)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\base.py", line 323, in run_from_argv
    self.execute(*args, **cmd_options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 60, in execute
    super().execute(*args, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\base.py", line 364, in execute
    output = self.handle(*args, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 95, in handle
    self.run(**options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\management\commands\runserver.py", line 102, in run
    autoreload.run_with_reloader(self.inner_run, **options)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 579, in run_with_reloader
    start_django(reloader, main_func, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 564, in start_django
    reloader.run(django_main_thread)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\autoreload.py", line 272, in run
    get_resolver().urlconf_module
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 80, in __get__
    res = instance.__dict__[self.name] = self.func(instance)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\urls\resolvers.py", line 564, in urlconf_module
    return import_module(self.urlconf_name)
  File "X:\Python\lib\importlib\__init__.py", line 127, in import_module
    return _bootstrap._gcd_import(name[level:], package, level)
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 1006, in _gcd_import
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 983, in _find_and_load
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 967, in _find_and_load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 677, in _load_unlocked
  File "<frozen importlib._bootstrap_external>", line 728, in exec_module
  File "<frozen importlib._bootstrap>", line 219, in _call_with_frames_removed
  File "X:\Pythonprojekty\myproject\myproject\urls.py", line 20, in <module>
    path('admin/', admin.site.urls),
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 256, in inner
    self._setup()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\sites.py", line 529, in _setup
    AdminSiteClass = import_string(apps.get_app_config('admin').default_site)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\apps\registry.py", line 162, in get_app_config
    raise LookupError(message)
LookupError: No installed app with label 'admin'.

(venv) X:\Pythonprojekty\myproject>python manage.py runserver
Watching for file changes with StatReloader
Performing system checks...

System check identified no issues (0 silenced).
December 29, 2019 - 10:31:33
Django version 2.2, using settings 'myproject.settings'
Starting development server at http://127.0.0.1:8000/
Quit the server with CTRL-BREAK.
[29/Dec/2019 10:31:35] "GET / HTTP/1.1" 200 2439
[29/Dec/2019 10:32:11] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3694
[29/Dec/2019 10:32:12] "GET /admin/ HTTP/1.1" 200 3694
Internal Server Error: /admin/todo/todo/
Traceback (most recent call last):
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 84, in _execute
    return self.cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\sqlite3\base.py", line 383, in execute
    return Database.Cursor.execute(self, query, params)
sqlite3.OperationalError: no such table: todo_todo

The above exception was the direct cause of the following exception:

Traceback (most recent call last):
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\exception.py", line 34, in inner
    response = get_response(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\base.py", line 115, in _get_response
    response = self.process_exception_by_middleware(e, request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\handlers\base.py", line 113, in _get_response
    response = wrapped_callback(request, *callback_args, **callback_kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 606, in wrapper
    return self.admin_site.admin_view(view)(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 142, in _wrapped_view
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\views\decorators\cache.py", line 44, in _wrapped_view_func
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\sites.py", line 223, in inner
    return view(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 45, in _wrapper
    return bound_method(*args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\decorators.py", line 142, in _wrapped_view
    response = view_func(request, *args, **kwargs)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 1672, in changelist_view
    cl = self.get_changelist_instance(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\options.py", line 744, in get_changelist_instance
    sortable_by,
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\views\main.py", line 82, in __init__
    self.get_results(request)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\contrib\admin\views\main.py", line 210, in get_results
    result_count = paginator.count
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\utils\functional.py", line 80, in __get__
    res = instance.__dict__[self.name] = self.func(instance)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\core\paginator.py", line 91, in count
    return c()
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\query.py", line 392, in count
    return self.query.get_count(using=self.db)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\query.py", line 504, in get_count
    number = obj.get_aggregation(using, ['__count'])['__count']
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\query.py", line 489, in get_aggregation
    result = compiler.execute_sql(SINGLE)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\models\sql\compiler.py", line 1097, in execute_sql
    cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 99, in execute
    return super().execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 67, in execute
    return self._execute_with_wrappers(sql, params, many=False, executor=self._execute)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 76, in _execute_with_wrappers
    return executor(sql, params, many, context)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 84, in _execute
    return self.cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\utils.py", line 89, in __exit__
    raise dj_exc_value.with_traceback(traceback) from exc_value
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\utils.py", line 84, in _execute
    return self.cursor.execute(sql, params)
  File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\sqlite3\base.py", line 383, in execute
    return Database.Cursor.execute(self, query, params)
django.db.utils.OperationalError: no such table: todo_todo
[29/Dec/2019 10:32:18] "GET /admin/todo/todo/ HTTP/1.1" 500 170257

Terminal się zacina, uniemożliwiając dalsze wprowadzanie komend.
O co w tym chodzi?

0

Ojej... gdy uruchamiasz serwer developerski Django, to terminal się nie wiesza tylko jest zajęty obsługą serwera. W związku z tym nie przyjmuje poleceń od użytkownika, a zamiast tego wyświetla logi serwera, ew. wyświetla błąd jeżeli w kodzie jest jakiś błąd. Jeżeli chcesz mieć jednocześnie uruchomiony serwer Django oraz pracować w terminalu, to otwórz sobie po prostu drugie okno terminala...

0

... O.O
Ja wiem, że najciemniej pod latarnią, no ale...
Nie miałem pojęcia, dopiero zaczynam poznawać terminal. Tak czy inaczej, ogromnie Ci dziękuję za cierpliwość i pomoc @Haskell

0

Podpowiem jeszcze, że jeżeli w oknie terminala w którym uruchomisz serwer są wpisy takie jak:

[29/Dec/2019 09:55:56] "GET /admin/login/?next=/admin/ HTTP/1.1" 200 1819

to znaczy, że serwer działa i wszystko jest w porządku. Z kolei jeżeli zrobisz jakiś błąd w kodzie to pojawia się traceback np.

File "X:\Pythonprojekty\venv\lib\site-packages\django\db\backends\sqlite3\base.py", line 383, in execute
    return Database.Cursor.execute(self, query, params)

Wtedy trzeba poprawić błąd, inaczej serwer nie będzie działał. Poczytaj sobie jak czytać traceback, ponieważ w innym wypadku będziesz błądził jak we mgle. Pamiętaj też, że zawsze możesz ostatni komunikat błędu z terminala przekleić do google i szukać rozwiązania w ten sposób.

0

Jeszcze raz ogromnie Ci dziękuję @Haskell. Już jakiś czas temu planowałem poczytać coś więcej na temat terminala, ale zwlekałem z tym i próbowałem pójść na żywioł, jednak mało skutecznie

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1