Instalacja Java + niezgodnosc wersji

0

Witam,

otoz dzis zobaczylem ze mam stara wersje javy, a dokladniej 1.4.10. Pomyslalem ,że dam update. Dziwne. Pokazało komunikat ,że to najnowsza wersja mimo tego ,że na necie można sciągnąc wersje 1.6

Usunelem wszystko co z java zwiazane a mianowicie : podstawowa maszyne virtualna javy oraz SDK.

Sciagnelem nowe ,zainstalowalem. Wersja najnowsza 6 Update 14.

W opcjach czyli Panel -> Sterowania widnieje wersja 1.6.10

gdy dam w konsoli : java -version. Ukaze sie mi napis ,że posiadam dalej wersje 1.4.10

A w chwili uruchamiania eclipse również pokaże jak wcześniej ,że moja maszyna virtualna ma nie tą wersję bo on potrzebuje greater than 1.5

Zainstalowane jest 1.6 , a niby jest 1.4 Nawet po wielokrotnych restartach komputera.

Może jakiś wpis jest nieprawidłowy ?

A dodatkowo czyscilem stare wersje javy narzedziem JavaRa.

Może trzeba coś w rejestrze grzebać ?

0

Ja jak instaluje jave pod windowsem to zauwazylem ze w c:\windows\system32 sa pliki java.exe, javaw.exe i costam jeszcze, w sumie 3. Jako ze ta sciezka jest domyslnie przeszukiwana wczesniej niz reszta PATH, to tamta java ma priorytet. Moze masz tam stara java.exe?

0

Ale co najprościej mam to z tamtad wywalic ?:)

0

No jesli masz w system32 cos i to cos brudzi to wywal. Ja wywalalem wielokrotnie i nic to nie zmienialo.

0

Możesz mieć zainstalowane tyle wersji ile chcesz. Ustaw odpowiednio zmienną środowiskową $JAVA_HOME aby wskazywała na plik z aktualną wersją i po problemie.

0

@up, przy kompilacji z ręki javac Ble.java ważna jest zmienna srodowiskowa PATH (a nie JAVA_HOME), Na początku tej zmiennej jest zazwyczaj katalog %WIN_DIR%\system32, i z tego katalogu trzeba wyrzucić pliki javac.eex, java.exe (javaw.exe).

0

Czy ja napisalem cos innego?

0

@eciepecie, napisałeś to samo, ale @qwertyuiopasdf tego nie zauważył.

0

Dziekuje bardzo serdecznie ;) teraz dziala wszystko po malej zmianie zmiennej Path

reinstalacje nie pomagaly bo ostatnio instalowany Oracle 10g posiadal w sobie wersje javy stara , gdzie w tej zmiennej na nia wskazywal ;)

Dzieki!

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1