[PHP] Początek tego tygodnia

0

Jak uzyskać prościej północ poniedziałka tego tygodnia, teraz robię:

strtotime('tomorrow last monday midnight');

bardzo fajna funkcja nawiasem mówiąc - przekonałem się do niej po ostatnim doświadczeniu że time()+3600 nie daje zawsze kolejnej godziny, tylko czasami nawet "losowo" 3h w przód lub w tył, a strtotime działa zawsze poprawnie - w sumie mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje ? błąd w php ?

0
Adamo napisał(a)

że time()+3600 nie daje zawsze kolejnej godziny, tylko czasami nawet "losowo" 3h w przód lub w tył, a strtotime działa zawsze poprawnie - w sumie mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak się dzieje ? błąd w php ?

pewien jestes? ja pierwsze słysze zeby ta funkcja nie działała :|

0

na hostingu dhost.info linia:

<?= date('d-m-Y H:i:s', time() + 3600) ?>

daje gdzieś 4/5 razy dobry wynik (no z przesunięciem jeśli chodzi o strefę czasową), natomiast około 1/5 razy wyświetla jakąś całkiem inną godzinę
na innych hostingach wprawdzie się z tym za bardzo nie spotkałem, ale na stronie php.net przy funkcji zdaje się time, date albo strtotime jest w komentarzach to też napisane

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1