[php + mysql] Sonda

0

Słuchajcie, chcę stworzyć sondę w PHP własnoręcznie. Chcę żeby byłą ona oparta na bazach danych. Wykombinowałem coś takiego:

Baza Mysql:
ID||TYTUŁ||ILOŚĆ ODPOWIEDZI||ODPOWIEDZI||ILOSC GLOSOW

i w odpowiedziach byłoby tak:
odpowiedz1|odpowiedz2|odpowiedz3|...|odpowiedz[n]

a w ilości głosów

liczba1|liczba2|liczba3|liczba[n]

No i skrypt sondy wyświetla za pomocą explode() wszystkie możliwe odpowiedzi. Po kliknięciu również za pomocą polecenia explode() rozwalam ilość głosów i dodaje 1 do głosów dla danej odpowiedzi, po czym aktualizuję baze.

Czy taka metoda jest efektywna? I czy tak można w ogóle zrobić. Nie chcę męczyć się na marne, więc pytam. Nie chce też gotowego skryptu, tylko teoretycznej pomocy :-).

Pozdro

0

Możesz też zrobić tak, że dajesz max powiedzmy 10 wariantów odpowiedzi i tabela:
i przykładowa struktura tabeli:

id int not null primary key auto_increment,
data_begin datetime,
data_end date,
temat varchar(50),
pyt1 varchar(30),
odp1 float,
pyt2 varchar(30),
odp2 float,
pyt3 varchar(30),
odp3 float,
pyt4 varchar(30),
odp4 float,
pyt5 varchar(30),
odp5 float,
pyt6 varchar(30),
odp6 float,
pyt7 varchar(30),
odp7 float,
pyt8 varchar(30),
odp8 float,
pyt9 varchar(30),
odp9 float,
pyt10 varchar(30),
odp10 float
0

a nie lepiej zrobic oddzielną tabele z sondą(pytaniami) i odpowiedziami ? Chyba mniej zużyjesz miejsca w mysql

0

czyli tak jak radzi Coldpeer tyle że podzielić pytania i odpowiedzi na dwie oddzielne tabele??

0
Kichu napisał(a)

czyli tak jak radzi Coldpeer tyle że podzielić pytania i odpowiedzi na dwie oddzielne tabele??
Tak, ale imo nie wiem w czym to takie lepsze niby ma być. IMO mniej efektywniejsze jeśli chodzi o szybkość działania...

0

O ile musze sie zgodzic ze jedno zapytanie bedzie szybsze to o ile to juz dla mnie kwestia dyskusyjna. Bo zawsze mozesz wrzucic podzapytanie i tez w sumie wysylasz jedna zapytanie a nie dwa.
Za to zaleta podzial na dwie tabelki jest taka ze twoj, Coldpeer, moze zawierac spora nadmiarowosc danych, bo przeciez kazda nowa sonda zabiera 10 pol varchar, a nie sadze aby kazda sada miala 10 mozliwosci wyboru. No i drugi problem co jak bedziesz chcial zrobic 11 zapytan ?

Ja bym takze radzil podzielic to na dwie tabelki.
Pozdrawiam.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1