Kwiaciarnia [PHP + MySQL]

0

Witam!

Mam za zadanie zrobic projekt bazy danych sklepu online sprzedajacego kwiatki :)
Chyba najlatwiejsza technologia bedzie polaczenie PHP i MySQL. Wchodzi w gre takze C#.

Chcialbym abyscie udzielili mi jakichs rad dot. projektu. Moze jakies tutoriale jak polaczyc php i mysql - stworzyc stronke, ktora by obslugiwala taka baze danych(interfejs).
W MySQL stworze sobie odpowiednie tabele i relacje, nie bedzie z tym klopotu. Najgorzej z tym PHP. Chcialbym, aby ktos w miare mozliwosci pomogl mi skonfigurowac wszystko i doradzic w sprawach projektu.

Prosze o kontakt. Moge sie skontaktowac via mail, gg.

0

Jeśli masz za zadanie zrobić projekt bazy danych, to ją zaprojektuj. Z tego co napisałeś, to w treści zadania nie ma mowy o implementacji, czy wdrożeniu.

Narysuj diagram związków encji tej kwiaciarni. Potem może diagram hierarchii funkcji, diagram sekwencji, diagram klas i zapytaj prowadzącego, co jeszcze projekt ma uwzględniać.

0

Na razie nie bylo mowy o analizie strukturalnej ani UML :)
Mam do zrobienia stronke w PHP, przez ktora bedzie mozna zalogowac sie i zamowic kwiaty w kwiaciarni. To ma byc mini sklep online :)
Nalezy to zaprojektowac i wdrozyc zeby dzialalo.

0

No to zaprojektuj strukturę tabel (relacje) w diagramie ERD, chociażby dlatego, żeby łatwiej Ci było potem to oprogramować.

Jeśli chodzi o resztę... Skonfiguruj sobie LAMP (Linux+Apache+MySQL+PHP) - są na necie opisy jak to zrobić w różnych dystrybucjach Linuksa. Następnie napisz sobie skrypt tworzący tabelę - może ci pomóc phpMyAdmin w wygenerowaniu kodu tworzącego tabele, albo klep zapytania ręcznie. Poczytaj sobie o funkcjach mysql_fetch_array, mysql_query itp. Sklep internetowy przydałoby się zabezpieczyć przed atakami sql inject, korzystając chociażby z funkcji http://php.net/manual/pl/function.mysql-real-escape-string.php
Poczytaj sobie o składni poleceń SQL: CREATE, SELECT, INSERT, DELETE

Poczytaj sobie też o tablicach $_SESSION, $_GET, $_POST w PHP. Przydadzą Ci się do odczytywania danych z linków - żebyś mógł napisać skrypt, który na podstawie odpowiednich parametrów pokazuje użytkownikowi odpowiednią stronę (kategorię/produkt) w sklepie.
W tablicy GET znajdują się parametry przekazane w adresie url,
Jak masz np. link: http://phpbb3.pl/viewforum.php?f=2&sid=db0954517a7ec843c1e0ab5c51795553 to skrypt viewforum.php odczytuje parametry nazwane f i sid z tablicy $_GET, np.
$f=$_GET["f"];$sid=$_GET["sid"];
i na podstawie tego wie które dane wyciągnąć z bazy danych i pokazać użytkownikowi.

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1