[PHP] CMD

0

Mam pytanie: Chciałbym w PHP obsłuzyć wiersz polecenia dla WinXP. Mógłbym to robić ręcznie wiadomo, konfigurować każde polecenie z CMD, ale czy nie ma przypadkiem czegoś co pobierze wszytskie poelcenia z CMD i będzie je poprawnie obsługiwać ??</delphi>

0

Oczywiście muisz mieć odpowiednie uprawnienia:

$zwrot = 'cmd /C echo Hello World';
echo($zwrot);
0

Dobra thx. A np. żeby sprawdzić ip(akurat mi do głowy przyszło :)) to

$zwrot = 'cmd /C echo ipconfig';
echo($zwrot);

??

0

Kurde nie działa twój przykład ;(</url>

Może coś z exec ?? btw. sory że tyle postów podrząd ale nie jestem zarejestrowany...

0

Nie zabardzo wiem o co Ci chodzi :P ale...

PHP - Questioner napisał(a)

Może coś z exec ??
Dokladnie, exec i system sluza do wywolywania programow z linii polecen czy to unixa czy wina (w zaleznosci na jakim systemie to uruchamiasz)
Tu masz troche wiecej na ten temat

PHP - Questioner napisał(a)

ale nie jestem zarejestrowany...
To czemu sie nie zarejestrujesz?? To nie gryzie [rotfl]

0

Jak nie działa ci to co napisałem to spróbuj:

$stream = passthru('%Windir%\system32\ipconfig.exe');
echo($stream);

U mnie z exec nie poszło, obcieło wyjście.

Pod Win2k + IIS + PHP 5.0 działa to i to co Ci wcześniej podałem. Pod apache też powinno

0

void passthru ( string command [, int &return_var] )

Wiec nie wiem jak chcesz zrobic echo tego co zwroci passthru ?? ;)

Cool_Programming napisał(a)

U mnie z exec nie poszło, obcieło wyjście.

Zwracane wartości
The last line from the result of the command.

Wiec jesli ostatnia linia wyniku jest pusta (np enter) to nic nie zobaczysz :>

Poczytajcie dokumentacje [diabel]

0

Już sam nie wiem. Errorów nie wywala, ale Kaspersky wywala Risksher: RootShell, dam mu allowed, i się ładuje skrypt, ładuje i nic. To samo jak wyłącze antyvira...

0

Ale to:

$stream = passthru('%Windir%\system32\ipconfig.exe');
echo($stream);

nie będzie obsługiwało całego CMD, tylko ipconfig odpalało. IpConfig podałem jako przykład xD A jak np. chciałym mkdir wywołać :)

0
desperat napisał(a)

void passthru ( string command [, int &return_var] )

Wiec nie wiem jak chcesz zrobic echo tego co zwroci passthru ?? ;)

Cool_Programming napisał(a)

U mnie z exec nie poszło, obcieło wyjście.

Zwracane wartości
The last line from the result of the command.

Wiec jesli ostatnia linia wyniku jest pusta (np enter) to nic nie zobaczysz :>

Poczytajcie dokumentacje [diabel]

Tak wiem, ale to nie ja mam problem. Nie czytałem dokładnie dokumentacji, bo ja z '' nie mam żadnych problemów.

W takim razie proponuje zapoznać się z odpowiednimi funkcjami

Zasada jest taka, że jak chcesz wykonać polecenie z wiersza poleceń to uruchamiasz CMD /C <polecenie + parametry>, koniecznie z /C!</url>

0

z netstatem ale sobie zamien na ipconfig (musi sie skonczyc a nie czekac na znak z klawiatury)

<?php
$handle = popen('netstat -an', 'r');
$read = fread($handle, 2096);
echo $read;
pclose($handle);
?>

0 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 0