[PHP i MySQL]PHP i MySQL - prose o pomoc

0

Witam
Przeczytalem artyklu na WebInside na temat personaliacji i
logowania uzytkownikow http://www.webinside.pl/php/artykuly/75 i napotkalme sie na jeden problem. Z gory mowie
ze jestem laikiem w bazach danych MySQL no ale do rzeczy.
Mianowicie chodzi dokladnie o
Cytat:

Żeby utworzyć nowego użytkownika musimy wykonać poniższy kod SQL:

INSERT INTO VALUES(0, ?Webinside?, ?53f0105c40bb46e2f953a6b59bd891c0?);

Gdzie mam wprowadzc ten kod bo niestety nie wiem ?
Prosze o pomoc

0

Skoro to MySQL to uruchom sobie linie komend MySQL'a. Jesli to win, to wejdz w katalog Mysql'a, uruchom mysql.exe , ew. z przelacznikami -u uzytkownik -p haslo, wejdz do bazy (use nazwa_bazy) i wykonaj polecenie.

Albo jesli masz dostep do panelu (np. phpMyAdmin) to zrob to tam :)

pozdrawiam
johny

0

mam dostep do panelu ale wlasnie nie wiem gdzie to robic bo jak mowilem jestem total amator w MySQL..moglbys nieco bardziej mnie oswiecic lub odezwac sie na gadu - 5512356
Pozdro

0

dziwne jeśli dopeiro w tym miejscu się wysypałeś. Ogólnie ikonke do zapytań w phpMyAdmin masz w lewej ramce u góry przycisk z napisem SQL. Jeśli jednak już masz zrobioną baze i tabele to musisz donich dojść poprzez lewą ramke a potem w prawej ramce u góry masz gdzieś napis SQL klikasz wklejasz i powinno zadziałać :)

Chociaż skłądnia tego zapytania jakoś mi się nie podoba :P wydaje mi się iż między "INTO" a "VALUES" powinna być nazwa tabeli do której to wklejasz ale to sobie sprawidsz :)

0

jesli mam to wkleic do zapytania SQL to wyskakuje mi niestety blad

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'VALUES(0, ?Webinside?, ?53f0105c40bb46e2f953a6b59bd891c0?

0

INSERT INTO <nazwa_tabeli_do_ktorj_ma_to_byc_wklejone> VALUES(0, 'Webinside', '53f0105c40bb46e2f953a6b59bd891c0');

oczywiście bez <> i tego co pomiędzy nimi jest :P i będąc w bazie w której taka tabela istenieje.

//EDIT w zapytaniu miałem drobny błąd było (`) zamiast (') teraz z apostrofem powinno działać.
a inne sposoby na logowanie jak np czytanie tego z wlasnego pliku są powolne przy większej ilości użytkowników, bardizej skomplikowane w obsłudze, i mniej bezpieczne :P zapytania do baz danych są naprawde łatwe jak juz tylko się chwilke z nimi poćwiczy :)

0

wiem ze marudze no ale...terazx wyskocylo

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1054 - Unknown column '?Webinside?' in 'field list'

Znasz moze jakis system logowania bez baz danych...potrzebuje system logowania np.do systemu newsow

0
r-one napisał(a)

wiem ze marudze no ale...terazx wyskocylo

MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja
#1054 - Unknown column '?Webinside?' in 'field list'

Znasz moze jakis system logowania bez baz danych...potrzebuje system logowania np.do systemu newsow

Sprawdz apostrofy, przy kopiowaniu czasem robi sie odwrocony apostrof (`) a nie zwykly ('). Wartosci powinny byc w zwyklych.

pozdrawiam
johny

0
r-one napisał(a)

Znasz moze jakis system logowania bez baz danych...potrzebuje system logowania np.do systemu newsow

I będziesz całe życie robił strony na zasadzie "na taśmę klejącą i sznurek".. poświęć chwile i naucz sie SQL'a

http://home.pl/support/manual/docs/sql

To jest bardzo proste, też kiedyś nie umiałem i robiłem wszystko na plikach.. potem sie przemogłem i dzisiaj nie wyobrażam sobie jak można pisać bez baz danych.. wspomnisz moje słowa: "PLIKI TEKSTOWE SĄ DUŻO TRUDNIEJSZE W UŻYCIU NIŻ SQL"!

0

Dzieki wielkie wszystkim za pomoc [browar] Nareszcie dziala...ostatni blad byl spowodowany tak jak pisales Johny apostrofami..trzeba bylo zmienic ;)

Jeszcze raz dzieki

Pozdro :)

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1