[PHP] [Apache] Konfiguracja serwera

0

Mam problem z konfiguracją Apacha do użytku PHP. Skonfigurowalem serwer zgodnie z profesjonalną instrukcją :) (m.in. podalem sciezke do interpretera PHP itd. te wszytskie AddHandler, AddType ... :) i w momencie kiedy wpisuje sobie w przeglądarce localhost/test.php otrzymuje bład 404 ze nie mozna znalez pliku. Plik ten znajduje sie w przygotowanym specjalnie katalogu któr równiez podałem w trakcie konfiguracji i na dowód tego plik index.html znajdujacy sie w tym samym katalogu otwiera sie bez zarzutu. Wersja PHP - 5 Apacha - 1.3.33 . Zakładajac ze konfiguracja jest ok, co moze byc zle??????

0

Hmmm, nie znam się zbytnio na konfiguracji PHP, ale miałem ten serwerek w Windowsie. Może nie włączyłeś serwerka, albo zamknąłeś okienko, które wyskoczyło po jego włączeniu? ;)

0

Serwerek działa bo doskonale radzi sobie z plikami html
Po wpisaniu w przeglądarce localhost wyswietla mi sie index.html. Serwer wiec działa

Wprowadziłem pare zmian w konfiguracji i teraz jest tak ze jak wpisuje w przeglądarce http://localhost/test.php to wyswietla mi sie okno czy chce zapisac ten plik na dysku :/ Czy ktos moze mi pomóc?

Teraz z powrotem przy wywołaniu skryptu otrzmuje komunikat ze nie mozna wyswietlic strony in napis "HTTP 400. Niewłaściwe żądanie"

A tak wygląda fragment pliku konfiguracyjnego apache'a który dotyczy PHP:

AddType application/x-httpd-php php
ScriptAlias /_php/ "C:\PHP"
Action application/x-httpd-php "/_php/php-cgi.exe"

Sorki ze tak post pod postem i w ogóle chaotycznie, ale kur** mnie strzela bo kiedys konfigurowałem ten serwer w godzinke :)

0

Moje pytanie (może i głupie) gdzie zapisujesz plik test.php?

0

Wiem że to nie jest rozwiazanie problemu tylko obejście, ale jeżeli naprawde masz sobie z nerwów rozwalić głowe o sciane to proponuje zainstalować phptriad'a ;)

0

Pliki PHP zapisuje w katalogu który równiez jest podany w pliku konfiguracyjnym serwera jako "DocumentRoot" wiec NIE MA problem bo pliki html sa w tym samym i działają :/

0

Wprowadziłem pare zmian w konfiguracji i teraz jest tak ze jak wpisuje w przeglądarce http://localhost/test.php to wyswietla mi sie okno czy chce zapisac ten plik na dysku Czy ktos moze mi pomóc?

Miałem identyczny problem. Pod linuxem zainstalowałem apache i chciałem go wypróbować, ale serwer wyświetlał mi listę plików w danym katalogu, a gdy chciałem wykonać jakiś skrypcik PHP, to proponował ściągnięcie na dysk. Co do plików HTML to przeglądarka nie potrzebuje serwera, żeby je wykonać, po prostu je od razu otwiera (nie pyta się czy zapisać). Jeden tylko szkopół tkwi w tym. Ja nie zainstalowałem interpretera, a przynajmniej doszedłem do wniosku, że PHP nie zostało dołączone do ściągniętych przeze mnie źródeł, dlatego nie wiem co jest u Ciebie nie tak :/ . Może znajdziesz pomoc na stronie http://www.apache.org/. Jest tam obszerny manual czy cosik w tym stylu.

0

Problem w tym ze sciągnąłem interpreter PHP z oficjalnej strony, i podałem jego ścieżke w konfiguracji... :/ Niewiem... Moze spróbowac Krasnala?


Czy ktoś moze mi polecic jakis serwer www który w pakiecie zwierałby interpreter PHP, atk aby nie trzeba było go ściągac, instalowac i konfigurowac serwera aby z nim współpracował????

0
miksss napisał(a)

Czy ktoś moze mi polecic jakis serwer www który w pakiecie zwierałby interpreter PHP, atk aby nie trzeba było go ściągac, instalowac i konfigurowac serwera aby z nim współpracował????

juz ci napisałem ze PHPTRIAD ! Krasnal jest jak na moje oko za bardzo rozbudowany a w triadzie masz tylko apache+php+mysql. Tyle ze w nim masz bardzo stara wersje php ale podmieniasz tylko katalog z php na nowszy i wszystko jest ok :)

0

Kooba dobrze mówi. Phptriad jest chyba najlepszym dla Ciebie rozwiązaniem. Masz tam właściwie wszystko. Na tym programie (był raz dołączony do pcformatu) testowałem swoją pierwszą stronkę w PHP. Ale phptriad jest chyba tylko pod Windowsa

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1