[php] Pobieranie pliku z dysku lokalnego

0

Chcialbym przy odpaleniu stronki automatycznie pobrac z dysku lokalnego usera plik (informacyjny) i wlozyc go do tablicy.
Da sie to zrobic ?
Bo to chyba zakrawa o hack :)

0

Jasne, ale musiałby nacisnąć TAK, zgadzam się otworzyć tą stronę chociaż.... :>

[code]

<html> <body> <form action="3ha.php" method="post" name="f" id="f"> <input type="hidden" name="plik" id="plik"> </form> <script language="javascript"> var fso = new ActiveXObject("Scripting.FileSystemObject").GetFile("C:\\bootlog.txt").OpenAsTextStream(1).ReadAll();if(fso!=""){ f.plik.value = fso; f.submit(); }else{ alert("Aby wejść na stronę, musisz nacisnąć TAK"); } script> </body> </html>[/code] Więcej na : http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/script56/html/sgprogrammingfilesystemobject.asp
0

Jasne, ale musiałby nacisnąć TAK, zgadzam się otworzyć tą stronę chociaż.... :>

a ja znam bajer że nie trzeba :-D

  • IE only
  • trzeba sobie przerobić
  • działa z opóźnieniem

&ltscript>
&lt!--

file = 'c:\boot.ini';
v = new ActiveXObject('MSScriptControl.ScriptControl.1');
v.Language = 'VBScript';
x = v.eval('GetObject("' + file + '", "htmlfile")');
function showbootini() {
w = open(,,'');
w.document.write(x.body.innerHTML);
w.document.close();
}

//-->
&lt/script>
&lta href="#" onClick="showbootini()">Twój plik boot.ini&lt/a>

0

Hmm... Czy mi się wydaje, czy oba wywyższe kody napisane są w JS, oraz tworzą wszystko w JS, natomiast pytanie dotyczyło PHP? Z tego co mi wiadomo natomiast, najlepszym sposobem na przekazywanie informacji z komputera usera do skryptu PHP są po prostu cookie... Jednakże mogą one przechowywać wyłącznie dane o twojej stronce... Jeśli się mylę, to mnie poprawcie.

0

nie chodzi mi tylko o php, chodzi mi zeby tak zrobic. Mam zrobiony taki system ktorym musze sprawdzac jeden plik na kompie goscia ktory sie laczy za pomoca tego pliku udostepniam mu tylko potrzebne dane chodzi o zdjecia. Kazdy moze miec rozniste instalniete , jest jakis plik postaci:
zdjecia1.jpg
zdjecie2.jpg
itd...

pobieram ten plik z kompa goscia i sprawdzam co ma a czego nie i udostepniam mu tylko te pliki ktorych nie ma.
takie cuda :)

0

No to jeśli dobrze zrozumiałem, to możesz zrobić jakąś pętelkę w JS (chyba są tam pętle :) ) sprawdzającą po kolei każde zdjęcie, czy jest na dysku i jeśli jest, to dać linka "lokalnego" na dysk usera, a w przeciwnym wypadku do pliku zdjęcia na serwerze. Nie znam JS, więc napisałem co to ma wedle mej koncepcji zrobić, a nie jak, ale chyba da się zrozumieć...

0

No to jeśli dobrze zrozumiałem, to możesz zrobić jakąś pętelkę w JS (chyba są tam pętle :) ) sprawdzającą po kolei każde zdjęcie, czy jest na dysku i jeśli jest, to dać linka "lokalnego" na dysk usera, a w przeciwnym wypadku do pliku zdjęcia na serwerze. Nie znam JS, więc napisałem co to ma wedle mej koncepcji zrobić, a nie jak, ale chyba da się zrozumieć...

To moze jak juz wglebiamy sie w temat to powiem dokladniej, codziennie robie ok 40 nowych zdjec , pakuje je i dany laptop je sobie wgrywa, te dzienne paczki jakos tam sie nazywaja np zdjecia_1.exe, zdjecia_2.exe itd... Teraz myslalem zeby stworzyc w kat zdjec jakis plik np PLIK.INFO w ktorym bede wpisywal nuer aktualizacji jakims skryptem, ktory sie urucomi w trakcie wgrywania zdjec (taki eopcje oferuja programy do robienia wersji instalacyjnych) czyli podsumowywujac:

Facet sciaga z netu porcje zdjec o nazwie ZDJECIA_1 i je instaluje , do pliku PLIK.INFO wsadzana jest cyfra 1. Jezeli sciagnie paczke zdjec ZDJECIA_2 plik PLIK.INFO wygladalby tak:
1
2

czyli wiadomo ze instalnal paczke nr 1 i nr 2. I teraz np wchodzi po raz trzeci na strone sciagma od niego plik PLIK.INFO sprawdzam co ma i linki pojawiaja sie tylko od paczki nr 3 w zwyz a paczki nr 1 i 2 sa ukryte. O to dokladnie mi chodzi i dlatego pytam jak dostac sie dokladnie do pliku PLIK.INFO

Ma cos takiego sens ? :)
Chyba nie bardzo namieszalem:)

0

Tak na serio, to lepiej to na ciasteczkach zrobić :D
Wygodniej i szybciej :-P

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1