[PHP] Pobieranie pliku

Odpowiedz Nowy wątek
2004-09-14 10:38

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Czy jest jakieś poleceie umożliwiające wyświetlenie okienka ściągania pliku bez konieczności używania tagu A?

Coś w stylu include("katalog/plik") tylko żeby nie wyświetlało zawartości pliku tylko żeby próbowało go wysłać do klienta.

Pozostało 580 znaków

2004-09-14 11:50

Rejestracja: 17 lat temu

Ostatnio: 5 miesięcy temu

0

Jesli chodzi o rozwiazanie w PHP to:

<?php

    $file = stripslashes($_GET['file']);

    if (! file_exists( $file ) || ! $file) 
    {
        die('Plik ' . $file . ' nie istnieje !!!');
    }

    header('Content-Type: application/x-unknown');
    header('Content-Disposition: attachment; filename=' . basename($file));

    header('Content-Transfer-Encoding: binary'); 
    header('Content-Length: ' . filesize($file));

    if ($fp = fopen($file, 'rb'))
    {
        flock($fp, 1);
        echo(fread($fp, filesize($file)));
        flock($fp, 3);
        fclose($fp);
    }  

?>

Pozostało 580 znaków

2004-09-14 12:38

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 13 lat temu

0

Wielkie dzięki. Właśnie o to mi chodziło.

Pozostało 580 znaków

2004-10-04 09:41

Rejestracja: 16 lat temu

Ostatnio: 9 lat temu

0

Można też tak jak ja zrobiłem na swojej stronce, że masz stronę i w nagłówku masz wpisane, że powiedzmy 5 sekund po ściągnięciu ma Ci się przeładować, ale jako adres podajesz adres pliku. Do tego rozwiązania nie potrzebujesz nawet PHP :]
P.S. Ups... Dopiero zauważyłem, że ten wątek ma pół miesiąca... Przepraszam za odświeżenie, może się tak bardzo nie obrazicie :]


Grunt to uziemienie...

Pozostało 580 znaków

Odpowiedz

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1, botów: 0