Czemu phpDocumentor jest taki powolny?

0

Zastanawiam się czy ktoś ma podobny problem - pobrałem phpDocumentor.phar stąd:

I odpalenie pojedynczego pliku i wyplucie wyniku trwa 8.5 sekundy! 😯 Na większym projekcie trwa jeszcze dłużej.

Odpalam go

C:\Program` Files\PHP\php-8.2.0\php.exe ./phpDocumentor.phar run -d $input -t $output

Ktoś zna jakiś pomysł/trick jak to przyspieszyć?

0

Okej, poprawka. Jak odpalam to z dockera to śmiga:

docker run -v "$(pwd):/data" phpdoc/phpdoc:3

Czyli to jest pewnie problem z wolnym wczytanie PHAR.

Ale nadal - ma ktoś jakiś pomysł? :D

0

Kolejny update, jak odpaliłem ten sam kod na Linuxie to śmiga jak piorun.

Ma ktoś jakiś pomysł jak przyspieszyć otwieranie .phar na Windowsie?

3

Jeśli projekt masz w docker, to nie kwestia phar czy documentora tylko montowania udziału WSLa. To co robisz na Windows rób na nie montowanych systemach plików. I w drugą stronę, to co na Linux w WSL rób w WSL.

1

@jurek1980 on to odpala bezpośrednio z windowsa.
Miałem kiedyś podobny problem, imagick trochę inaczej działał na win inaczej na linux, myślę że to jest problem związany z platformą niż z biblioteką (phar), a raczej z korzystaniem zasobów modułów (dll/so) php.

0

Tak, odpalam bezpośrednio PHAR z powershella z windowsa bez dockera i bez wsl.

Tutaj dane:

  • Jak odpalam obraz phpdoc z dockera to śmiga błyskawicznie
  • Jak odpalam php phpDocumentor.phar z Linuxa z Ubuntu to śmiga błyskawicznie
  • Jak odpalam php phpDocumentor.php z WSL z własnych ścieżek (/home) to śmiga błyskawicznie
  • Jak odpalam php phpDocumentor.php z WSL z zamontowanych ścieżek (/mnt/c/Users) to ma lekką czkawkę 100-200ms, ale to akceptowalne
  • Ale jak odpalam php phpDocumentor.php prosto z Windowsa to właśnie trwa 8500ms 😕 I to próbuję jakoś naprawić.

Ma ktoś jakiś pomysł?

1
Riddle napisał(a):

Kolejny update, jak odpaliłem ten sam kod na Linuxie to śmiga jak piorun.

Sam sobie odpowiedziałeś......... zamień Win na Linux. Od biedy może być multiboot....

Ma ktoś jakiś pomysł jak przyspieszyć otwieranie .phar na Windowsie

Patrz wyżej 😀

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1