Co ciekawego w PHP w 2023?

1

Cześć, jestem tu nowy - ale ostatnio ktoś umieścił tutaj mój filmik o PHP 8.3 i zmianach jakie w nim zaszły - więc stwierdzam, że może dobrym pomysłem będzie podzielenie się z wami czymś więcej i rozpoczęcie dyskusji.

Mamy już praktycznie koniec roku, więc mam pytanie: czego ciekawego dowiedziałeś się w 2023?

Ja przygotowałem małe podsumowanie! Czy naprawdę PHP is dead? A może jest wręcz przeciwnie?
Jak rozwijały się technologie związane z PHPem? Czy nasz język faktycznie się rozwija i w jakim kierunku?
No i czy was też strasznie wkurza, jak słyszycie że PHP jest martwym językiem?

Ja się z tym kompletnie nie zgadzam, a ludzie którzy to mówią, niestety, to najczęściej juniorzy JS'a. Ten rok fajnie pokazał, że nie do końca mają oni rację - choćby prezentując NEXTa z mieszaniem SQL + widoków/

Zapraszam was na mały seans jeśli jesteście ciekawi tego, co dla mnie było ważne.
Oczywiście nie sposób wspomnieć o wszystkim - więc chętnie się dowiem, co jeszcze powinno się znaleźć na mojej liście?
Ale przede wszystkim zapraszam do rozmowy na temat tego - co dla was najciekawszego stało się właśnie w upływającym właśnie roku?

1

Ja wrzuciłem wcześniej na micro: PHP 8.3 zostało wydane 23.11...

Z tego co widzę to już zupełnie nowy film wrzucony.
A z ciekawostek to zaskoczeniem było dla większości: https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/swiat/artykuly/8679883,upadek-svb-moze-zaszkodzic-branza-hi-tech-i-startupy-w-usa-w-europie.html
Czyli upadek banku w USA finansującego startupy.

0

@Marcin Lenkowski na podstawie tego co robisz widac ogrom pracy jaki w to wszystko wkladasz, ale z punktu widzenia kogos kto wystawia co miesiac faktury za programowanie, jest to praca totalnie bezuzyteczna.
Zadnego pomyslu, powielane n-rylion razy format i tematy. Coach'ingowa gestuklacja i intonacja prezentujaca kalke tresci istniejacych na kazdym tego typu kanale.
Dla kogo jest ten kanal? Dla w miare ogarnietego odbiorcy to jeden wielki banal i bicie piany. Dla kogos kto wchodzi w php to potencjalne poczatkowe "wow", ale po nim juz tylko dzwiek pustego wiadra.

Stary widac ze nie jestes pierwszym lepszym dzbanem, wiec albo zostan lepiej przy programowaniu, albo zrob cos co sie komus naprawde moze przydac bo w tej chwili wyglada to jak kolejny php'owy teleexpress.

0

Dzięki za komentarz. Jak mówię w filmie, zacząłem niedawno.

Filmy traktuje jako pracę i zabawę po godzinach, na co dzień oczywiście robię swoje.

Chętnie dowiem się, co uważasz, że można zrobić lepiej. Jakie treści byłyby dla Ciebie ciekawsze?

1

@Marcin Lenkowski Szacun za sposob w jaki to odebrales and I mean it.

Moim zdaniem jesli robisz filmy tylko dla robienia filmow bo tak odpoczywasz i to Ci daje satysfakcje, to w zadnym przypadku nie rezygnuj i rob swoje nie przejmujac sie opiniami podobnymi do mojej.

Natomiast jesli chcesz naprawde zrobic cos dobrego dla php i nie obawiasz sie ze Twoi odbiorcy moga w przyszlosci stac sie Twoja konkurencja na rynku pracy, prezentuj uzyteczne technologie, ale nie na zasadzie "technologia jest, patrzcie jaka fajna".

Nie raz pewnie miales okazje do oceny wartosci dokumentacji z ktora miales do czynienia. Ulatwiaj ludziom jej odbior, ale nie na zasadzie tlumaczenia tego co tam jest, ale wlasnie tego czego tam nie ma.

Druga rzecz, wyraznie gleboko siedzisz w bance Laravel'a, drugie plemie to banka Symfony, a gdzie kod framework agnostic? Np ludziska z nap...ja swoje mikroserwisy na nginx'ie bo Laravel, bo Symfony a niewielu w ogole slyszalo o roadrunner'ze i o tym jaka robi roznice jego wykorzystanie, a przede wszystkim jak proste jest to w praktyce.

Wyrwij ludzi z ich dotychczasowych stref komfortu i wcale nie musisz negowac ich wartosci, ale zamiast jako kolejny glosic jaki to Laravel jest zajebisty poszerzaj swoim odbiorcom horyzonty.

0

Ok, teraz rozumiem, oceniasz moje filmy przez pryzmat tego jednego.

Polecam zajrzeć do innych 😎

Natomiast na 2024 planuję filmy o SOLID, CQRS, wielu wielu innych.

Co do samych technologii zapraszam Cię do filmów o:

  • Native php

  • couplingu w laravelu

  • MVC to nie architektura

  • N-layered architecture.

    Tutaj masz sporo racji, że część moich filmów jest miękka, ale pomyśl, że nie tylko seniorzy, jak Ty - są na rynku.

    Gdyby do podsumowania roku (tym jest ten film) dawać głębokie przykłady… to by zajęło to nie 20 minut a kilka godzi - i nikt by tego nie oglądał - słusznie.

    Rozumiem punkt widzenia, ale upewniłeś mnie tylko w tym, że robię to, co zaplanowałem!

    Obiecuję że dostaniesz znacznie więcej mięsa i praktyki w 2024! Do zobaczenia!

3
Marcin Lenkowski napisał(a):

Gdyby do podsumowania roku (tym jest ten film) dawać głębokie przykłady… to by zajęło to nie 20 minut a kilka godzi - i nikt by tego nie oglądał - słusznie.

No, nie. Ja z chęcią oglądam właśnie dłuższe filmy z dogłębną analizą tematu, szczegółami i co ważne pułapkami na, które można się natknąć. Takie produkcje są szczególnie cenne i jest ich mało. Jest ich mało dlatego, że wymagają poświęcenia mnóstwa czasu, który zwraca się jedynie jeśli autor także podniósł swoje umiejętności.
Bo na zarobek od YT z tematyką PHP w języku polskim to bym nie liczył ;)

0

@Marcin Lenkowski odbieram termin senior pejoratywnie, tak tytulem wstepu. Ja tylko wystawiam faktury za programowanie w php.

nie tylko seniorzy, ... - są na rynku.

dla juniorow zrobiono juz wszystko a o SOLID czy o innych rzeczach napisano, nakrecono, powiedziano juz tyle ze jestem przekonany, ze nie tedy droga, natomiast ...

wyobraz sobie te stada juniorow, po tych wszystkich kursach i tutorialach ktore maja nad soba szklany sufit w postaci tfu seniora, ktory zrobi wszystko zeby im utrudnic wspiecie sie na kolejny szczebel, moim zdaniem to jest nisza dla Ciebie - oczywiscie o ile Ty tez nie jestes takim tfu seniorem :D

0

Sporo już przeżyłem i… chcesz mieć racje.
Problem polega na tym, że dla mnie racja nie istnieje.

To że ktoś już zrobił taki czy inny film o SOLID, nie znaczy że nie można tego pokazać w ciekawy sposób, który spodoba się niektórym ludziom. Nawet jeśli Tobie nie.

Tworzenie tego co już było w inny sposób wcale nie jest złe. Ale szanuję, że nie musi się to Tobie podobać.

Często jestem na konferencjach- tam jest prawie zawsze to samo, na jedno kopyto. Rozumiem, że nie każdy musi to lubić. Rozumiem, że nie każdy musi lubić mnie 😅

To nie teleranek, który musi podobać się wszystkim dzieciom 😂

2

To że ktoś już zrobił taki czy inny film o SOLID, nie znaczy że nie można tego pokazać w ciekawy sposób, który spodoba się niektórym ludziom. Nawet jeśli Tobie nie.

Dobrym przykładem był kurs GIT u Aniserowicza. Każdy znał, tutoriali, kursów, instrukcji niezliczona ilość. A jednak z prostego tematu udało się zrobić bestseller.

Trzymam kciuki za każdego, kto robi wartościowy content.

@Marcin Lenkowski na podstawie tego co robisz widac ogrom pracy jaki w to wszystko wkladasz, ale z punktu widzenia kogos kto wystawia co miesiac faktury za programowanie, jest to praca totalnie bezuzyteczna.

Budowa własnej marki może w przyszłości opłacić się dużo bardziej, niż roboczogodziny spędzone na pisanie kolejnej integracji.

0

Dzięki @Mjuzik - prawda jest, że zaawansowane tematy będą zawsze ciekawe, ale developerzy są na różnych poziomach.

Każdy feedback jest wartościowy, to co pisze @proximus-prime to prawda, ale nie cała.

Jedyne co mogę powiedzieć, to strategia działa tak jak ja zaplanowałem 😅

Dzięki za słowa wsparcia. Wam obu!

0
Marcin Lenkowski napisał(a):

To że ktoś już zrobił taki czy inny film o SOLID, nie znaczy że nie można tego pokazać w ciekawy sposób, który spodoba się niektórym ludziom. Nawet jeśli Tobie nie.

Jak dla mnie strasznie przydługawe filmy, 20 minut to trochę za dużo na takie treści. Pochwal się statystykami oglądalności ile twoich materiałów jest faktycznie odtwarzane a ile przewinięte i będziesz miał jednocześnie odpowiedź czy faktycznie jest to "ciekawy sposób".

Nie chcę być (zbyt) ugryźliwy ale taka ciekawostka że mówisz tak wolno że jak dałem prędkość odtwarzania x2 to nadal brzmi jakby ktoś mówił normalnie.

0

Czy w ogóle widziałeś ten film?
To jest śmieszne, że jeden powie, że chce szczegóły i spoko, może być 4h, a inny że za długo minuta na jeden temat i niby mówię za wolno.

Czy ja pytałem o opinie na temat filmu? Nie.
Pytałem o to, co ciekawego odkryłeś w 2023.

2

Filmu nie widziałem, ale skoro zapraszasz do dyskusji, bez oglądania.
Jeśli chodzi o rozwój PHPa to dla mnie najważniejsze chyba to powstanie PHP Foundation pod egidą Jetbrains.
Od teraz będą programiści na etacie, którzy będą rozwijać język. To dobrze wróży na przyszłość.
Wreszcie jest ktoś kto zadba o marketing i może uda się wreszcie zmienić postrzeganie tego języka. Żeby nie było, wiele rzeczy sam w nim hejtuje, ale trzeba też pamiętać, że to już nie jest PHP4. Człowiek od JB widzę, że jeździ po konferencjach, daje wywiady na YT. Może z czasem wizerunek się poprawi.

0

Tak, nawet miałem z nim (tym gościem) przyjemność pogadać na PHPConie.

Fakt faktem to nie technologia, ale takiego wsparcia w języku potrzebujemy!

Przy okazji pokazywał on dość ciekawe zagadnienia, związane z tym czego używamy w PHP, a na pytanie skąd to wie powiedział… nie mogę powiedzieć 😂

Wielki brat patrzy w Twoje IDE 😂

1

W php kodze od dawna i szczerze moim zdaniem jest coraz lepiej, mam nadzieje, że jeszcze nie raz zaskoczy

2
Aris33 napisał(a):

W php kodze od dawna i szczerze moim zdaniem jest coraz lepiej, mam nadzieje, że jeszcze nie raz zaskoczy

Wolałbym, żeby język mnie nie zaskakiwał ;)

0

patrz, a frątasie to lubią 😂

1 użytkowników online, w tym zalogowanych: 0, gości: 1